Van T Tipinde ‘İdare-IŞİD-Mafya’ koalisyonu

Van’da geçen yıl faaliyete giren T Tipi cezaevinde IŞİD Van Sorumlusunun bulunduğu ve kardeşinin de cezaevinde gardiyan olarak görev yaptığı öğrenildi.

Kısa sürede domuz bağı, kadınların saçlarını kazıtma ve son olarak 25 kadın tutuklunun darp edilmesi ile gündeme gelen Van T Tipi cezaevindeki bakılar devam ediyor. Edinilen bilgilere göre, Van T Tipi Kapalı Cezaevi’nde sevk ve sürgünler sırasında cezaevi girişlerinde arama adı altında fiziki müdahale ve darp yapılıyor, el ve ayakları arkadan kelepçelenmek suretiyle mahpuslar çıplak aramaya maruz bırakılıyor, mahpuslar halen görevli personel tarafından işkence ve kötü muamele ile tehdit ediliyor, herhangi bir gerekçe gösterilmeden, talep edilen gazeteler, dergiler, kitaplar vs. idare tarafından verilmiyor.

IŞİD SORUMLUSUNUN KARDEŞİ GARDİYAN!

Alınan bilgilere göre tutuklu bulunan IŞİD’in Van Sorumlusu Fatih Barut’un kardeşi Ahmet Barut ise cezaevinde gardiyan olarak görev yapıyor. Cezaevinde Idare-IŞİD-Mafya elemanlarından bir yönetim oluşturan bu grubun hedefi siyasi tutsaklar. Bugüne kadar cezaevinde yaşanan uygulamalar da bunu net bir biçimde ortaya koyuyor.

İHD’NİN RAPORU

İHD Van Şubesi tarafından geçen ay yayınlanan raporda Cezaevinde 1 yıl içinde şu ihlaller şöyle açıklandı:

*Van T Tipi Kapalı Cezaevi’nde sevk ve sürgünler sırasında cezaevi girişlerinde arama adı altında uygulanan fiziki müdahale ve darp uygulamaları korkunç bir hal aldı.

* El ve ayakları arkadan kelepçelenmek suretiyle mahpuslar çıplak aramaya maruz kalmaktadır.

* Mahpuslar halen görevli personel tarafından işkence ve kötü muamele ile tehdit edilmektedir.

* Herhangi bir gerekçe gösterilmeden, toplama kararı olmayan ve yasaklanmayan, mahpusların talep ettiği gazeteler, dergiler, kitaplar vs. idare tarafından verilmiyor. Haber alma özgürlüğü ve kamusal bilgilere erişim hakları engelleniyor.

İnsan Hakları Dernekleri’nin yayınladıkları raporların yanı sıra son olarak ta cezaevinde kadın tutsaklara yönelik saldırı gerçekleşmiş ve 25 kadın tutsak ağır yaralanmıştı.