Vanlı öğrenciye KYK zulmü

Amed’de KYK zamlarını protesto eden Botan Koçak, “Yurt görevlilerine ve öğrencilere hakaret etmek” suçlamasıyla KYK yurdundan atıldı. Bununla yetinmeyen Dicle Üniversitesi Rektörlüğü Koçak’ın burslarını da iptal etti.

AKP’nin Yüksek Öğrenim ve Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) zulmü devam ederken, KYK zamlarını protesto eden öğrencilerin eğitim hakları da elinden alınıyor. Bunun son örneği Dicle Üniversitesinde yaşandı. 

KYK yurtlarına yapılan zammı protesto eden öğrenciler polisler tarafından darp edildikten sonra gözaltına alındı. Haklarında davalar açılan öğrencilere baskı bununla da bitmedi. Dicle Üniversitesi Psikoloji bölümünde okuyan Vanlı öğrenci Botan Koçak, KYK zamlarını protesto etmek için “Direne direne kazanacağız” şeklinde slogan attığı iddiasıyla KYK yurdundan ihraç edildi ve bursu iptal edildi. Tüm eğitim hakları elinden alınan Koçak, Van’a geri dönmek zorunda kaldı.

TÜM EĞİTİM HAKLARI ELİNDEN ALINDI

Koçak’ın atılma sebebi ise tam Türkiye hukukuna uygun türden. Koçak, “Yurt görevlilerine ve öğrencilerine hakaret etmek’ gibi bir suçlamayla yurttan atıldı. Koçak’a yurt yönetimi tarafından gönderilen tebliğ yazısında bu durum açıkça ifade ediliyor.

Yaşadıklarını aktaran Koçak; protesto eyleminden sonra yurt yönetimi tarafından çağrıldığını ve savunmasının istendiğini belirtti. Savunma verdiği sırada yurt yöneticilerinin kendisine hakaret edip tehditler savurduğunu belirten Koçak, “Bana ‘kanı bozuklar’ gibi akıl almaz hakaretlerde bulundular. Önce kınama cezası verdiler, sonra ne olduysa yurttan atılmama karar verdiler, burslarımı iptal ettiler ve tüm eğitim haklarımı elimden aldılar. Ben demokratik bir biçimde KYK zamlarını protesto ettim, öğrencilerin haklarını savundum ama öğrencilere hakaret etmekle suçlanıyorum. Ben ve benim gibi çok arkadaş mağdur edildi ve şu anda okuyamıyorum. Bu haksızlık karşısında herkesin duyarlı olmasını istiyorum” diye konuştu.