Varto’da HDP mitingi: Kürdün AKP-MHP ittifakına verecek oyu yok

HDP’nin 31 Mart yerel seçimlerine yönelik Varto’da bir miting düzenledi. Mitingde konuşan DBP Eş Genel Başkanı Mehmet Arslan, “Tüm Kürtlerin, özellikle şehitlerini ve geleneği koruyan hiçbir Kürdün AKP-MHP ittifakına verecek bir oyu yok” dedi.

HDP’nin seçim çalışmaları kapsamında Muş’un Varto ilçesinde bir miting gerçekleşti.

Mitinge Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Mehmet Arslan, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eşsözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekilleri Kemal Bülbül, Mensur Işık, Şevin Çoşkun ve Musa Farisoğulları katıldı.

Seçim konvoyu, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi protesto amacıyla Pazar günü fedai eylem gerçekleştiren Zehra Sağlam yası nedeniyle sessiz bir şekilde ilçeye giriş yaptı.

Varto Belediye Eşbaşkan adayları Ülkü Karaaslan ve Mahmut Yalçın da katıldığı mitingde; “Şehît Namırin”, “Bijî berxwedana zîndanan” sloganları atıldı.

Halkı selamlayan Eşbaşkan adayı Ülkü Karaaslan, kayyum politikalarının Varto halkını yıldıramayacağını söyledi.

Karaaslan, “Varto kendi iradesine sahip çıkararak Newroz ruhuyla gereken cevabı verecektir” dedi.

Eşbaşkan adayı Mahmut Yalçın, kitleyi selamlayarak, kısa bir konuşma yaptı.

Yerine kayyum atanan Varto Belediyesi’nin tutuklu Eşbaşakanı Sabite Ekinci’nin Ankara Sincan Cezaevi’nden gönderdiği bir mektup da mitingde okundu.

DBP Eş Genel Başkanı Mehmet Arslan, Zehra Sağlam’ın cenazesine el konularak zorla defnedilmesine tepki gösterdi. Sağlam ailesine ve Varto halkına başsağlığı dileyen Arslan, “Kürtlerin demokratik siyasetinin önü kapatılmak için Kürt halk önderi Sayın Abdullah Öcalan üzerinden tecrit uyguluyorlar. Bu halk hiçbir zaman iradesine yüzünü dönmemiştir. Bugün her yerde tecride karşı duruyor ve durmaya devam edecektir” diye konuştu.

Arslan şunları ekledi: “Bu topraklarda bir gün barış olacaksa, Kürtler ile Türkler bir gün kardeş olacaksa, o zaman insanların cenazesine sahip çıkmasına izin verilmelidir. Kürtlere 'zulümden zulüm beğen' yaklaşımına halkımız 31 Mart’ta gereken cevabı verecektir. Tüm Kürtlerin, özellikle şehitlerini ve geleneği koruyan hiçbir Kürdün AKP-MHP ittifakına verecek bir oyu yok”

Antalya Milletvekili Kemal Bülbül, AKP’nin 17 yıllık iktidarında halklara zulümden, baskıdan ve ekonomik krizden başka hiçbir şey vermediğini kaydetti. Bülbül, “Seferber olup son bir hafta iyi çalışmalıyız. AKP-MHP ittifakı ırkçı ve faşisttir. Bu ittifakı yıkarak kayyumlardan hesap sormak için mücadele etmeliyiz. Mutlaka kazanacağız” diye belirtti.

HDK Eşsözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit, “İnsanlar ölmesin diye çağrılar yapıyoruz. Ama kör sağır bir AKP var, bu çağrıları dinlemeyen bir hükümet var. Bu hükümetin bir sorumluluğu var, biz tecrit deyince sadece İmralı tecridini demiyoruz, burada Varto'da da tecrit var. Dün cenazeye gitmemize izin vermediler. Bu hukukta var mı?” diye konuştu.

31 Mart'ta onlara cevabın verileceğini belirten Koçyiğit, "Ölümleri durdurun yoksa bu ölümler sizin sonunuz olur. Ölümlerin olduğu yerde öfke çıkar" diye uyardı.

Mitingin ardından HDP'liler Zehra Sağlam'ın evine taziye ziyaretine bulunmak için yolla çıktı.