Virüse yakalananlardan Dünya Sağlık Örgütü'ne mektup

İran’da koronavirüs salgınına yakalanan binden fazla kişi, Dünya Sağlık Örgütüne mektup yazarak, yardım çağrısında bulundu.

Çin'de ortaya çıkan ve kısa süre içinde dünyanın birçok ülkesine yayılan koronavirüsten Ortadoğu'da en çok etkilenen ülke ise İran.
İran'da şimdiye kadar aralarında eski büyükelçi, Sistemi Koruma Konseyi üyesi ve iki parlamenterin de olduğu 145 kişi hayatını kaybetti. Yaklaşık 5 bin kişi virüsten etkilenerek tedavi altına alındı. Virüsün etkilediği 17 eyalette giriş-çıkışlar yasaklandı.
İran’da  ve yurt dışında yaşayan yazar, aydın, çocuk ve kadın hakları savunucuları, tutuklu aileleri, gazetecilerden oluşan binden fazla kişi, Dünya Sağlık Örgütü, Kızıl Haç, Kızılay ve Sınır Tanımayan Doktorlar'a mektup yazdı ve yardım istedi.

'CİDDİ ÖNLEM ALINMIYOR'

Ferîde Arman, Mina Ehedî, Homa Ercmend siyasi aktivistler Nesrîn Efzelî, Kadın ve Toplum Vakfı Başkanı Helale Tahêri gibi kişilerin de aralarında bulunduğu bin 16 kişinin imzaladığı mektupta, "İran rejimi önlenmesi için çok ciddi adımlar atmıyor" denildi.
Mektupta, şunlar ifade edildi:
Bilinçli bir şekilde birçok yere bulaştırıldığı yada bulaşmasının önünün açıldığı gibi bir izlenim de var. Amaç ise halkın rejime karşı olan direnişini kırmaktır. İran halkı rejime karşı tepkisini çeşitli dönemlerde sokaklara çıkarak gösterdi. O dönemler rejime karşı ayaklanan bir merkez olarak kabul edilirken şimdi de dünyadaki koronavirüs salgını merkezi haline geldi. Biz koronavirüs salgınına yakalanan vakalar olarak Dünya Sağlık Örgütü ve Sınır Tanımayan Doktorlar, Kızıl Haç Örgütü, Dünya Kızılay’ı ve dünyadaki tüm sağlık örgütlerinden İran’daki durumun acil bir şekilde ele alınıp halkına yardım etmesini talep ediyoruz.

'HEYET GÖNDERİN'

İnceleme yapmalarını, İran rejiminin salgından ölen yada salgının bulaştığı kişilerin gerçek bilançosunu vermesini talep etmelerini istiyoruz. Çağrıda bulunduğumuz kurumların zaman geçirmeden İran’a heyet göndererek halka yardım etmesi ve duruma müdahale etmesini istiyoruz. Bunun yanı sıra İran devletinden, salgının çok yayıldığı yerlerde karantina merkezlerini oluşturması, zindanlarda bulunanların salgınla kırımdan geçmemesi için tedbir almasını istemesini talep ediyoruz.”