VW işgalden sonra Türkiye’ye yatırımı konusunda kararsız!

Tüm eleştirilere rağmen üretiminin bir kısmını Türkiye’ye yapmak isteyen Alman otomotiv devi Volkswagen’in (VW) Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik işgal saldırıları nedeniyle kararsız olduğu iddia ediliyor.

Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) gazetesinden sonra Der Spiegel dergisinde yer alan haberde, VW yönetiminin Türkiye’de kurmak istediği fabrika konusunda belirsizlik olduğu savunuldu.

Ağustos başında alınan kararla Manisa’da kurulması planlanan fabrika konusunda Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik işgal saldırılarının yarattığı ortam nedeniyle belirsizliğin arttığı kaydedildi. Der Spiegel’e konuşan bir şirket yetkilisi, planlamanın son aşamasına gelindiğini ancak Kuzey Suriye’deki ‘gelişmeleri anlık ve büyük bir endişeyle takip ettiklerini’ söyledi.

VW, yıllardır yaşanan katliamlar ve insan hakları ihlallerine rağmen Passat ve Skoda Superb markalarının üretimi için Türkiye’de karar kılmıştı. Bulgaristan ve Romanya gibi seçeneklerin göz ardı edilerek Türkiye’nin seçilmesi büyük tepki çekmişti.

Manisa’da kurulması planlanan ve Doğu Avrupa ülkelerine satılacak otomobillerin üretilmesinin amaçlandığı fabrika için 1,5 milyar Euro’ya kadar yatırım öngörülüyor. 2020 sonunda başlayacak ve 2022’de üretime geçmesi planlanan fabrikada yıllık 300 bin araç üretilmesi hedefleniyor. Söz konusu fabrikada 4 bin kişinin istihdam edilmesi de hedefler arasında.