Wikström: Sığınmacı anlaşması iptal edilsin

İsveç Liberal Parti Avrupa Parlamenteri Cecilia Wikström, AB'nin Türkiye'yle yaptığı sığınmacıların gönderilmesini durdurma anlaşmasını iptal etmesini istedi.

Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve AKP'li bakanların Avrupa Birliği'ne yönelik tehditlerine tepki gösteren İsveç Liberal Parti'nin Avrupa Parlamenteri Cecilia Wikström, AB'nin Türkiye'yle sığınmacıların gönderilmesini durdurma konusunda imzaladığı anlaşmayı iptal etmesini istedi.

İsveç Devlet Radyosu'nda yayımlanan söyleşisinde Wikström, ”Türkiye'de şimdi olanlar oldukça tuhaf. Sadece son günlerde Erdoğan tarafından Avrupa Birliği'ne yönelik eşi görülmemiş saldırgan bir polemik gördük” dedi.

Türk yetkililerin sık sık 'vize muafiyeti tanınmazsa ve önümüzdeki ay yapılacak referandumda Avrupa ülkelerinde kampanya yapmamıza izin verilmezse' sığınmacıların Avrupa'ya gönderilmesine izin verecekleri tehditlerinde bulunduklarına dikkat çeken Wikström, AB'nin Türkiye ile imzaladığı anlaşmayı feshetmesi gerektiğini söyledi.

Wikström, Avrupa Birliği Türkiye ile anlaşmadan önce de sığınmacıların durdurulması için anlaşma yapılmasına karşı çıkmıştı.

Şimdi de yapılan anlaşmanın iptal edilmesini isteyen Wikström, “Evet, birçok sığınmacının Yunan adalarına gelme çabasında olduğu belli. Ama Ege Denizi kapatıldığı için şimdi kimse gelemiyor. Bu insanların acılarının bittiği veya kayboldukları anlamına gelmiyor. Ama devlet ve hükümet şefleri deve kuşu gibi davrandılar. Kafalarını kumun derinliklerine soktular ve görmedik mi acı çekmeyiz demek istiyorlar” dedi.