Yazar Yavuzel hakkında yakalama kararı

PEN üyesi Gökhan Yavuzel’in yargılandığı davanın ilk duruşmasında hakkında Cumhurbaşkanı’na hakaretten yakalama kararı çıkarıldı. 

Uluslararası Yazarlar Birliği (PEN) üyesi Gökhan Yavuzel hakkında, Cumhurbaşkanı’na hakaret iddiasıyla Urfa 4’üncü Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülen davanın ilk duruşmasında yeni bir yakalama kararı çıkarıldı. Yavuzel, Haziran 2020 tarihinde “Kurtjitem” adlı twitter kullanıcı tarafından ölümle tehdit edildi. Söz konusu tehditlere 6 Haziran 2020 tarihinde sanal medya hesabından “Gökhan Yavuzel - Ölüm tehditlerine karşı sözlü açıklaması” başlıklı bir video ile cevap veren Yavuzel’in iktidardakiler için “Düşeceksiniz” demesi “Cumhurbaşkanına hakaret” sayıldı. 

Urfa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 25 Mayıs 2021 tarihinde hazırlanan iddianamede, Yavuzel’in TCK’nın 299/1,53/1 maddeleri uyarınca cezalandırılması ve TCK'nın 53. Maddesi’nde düzenlenen hak yoksunluklarının uygulanması talep edildi. 14 Eylül 2021 tarihinde Urfa 4’üncü Asliye Ceza Mahkemesi’nde ilk duruşma görüldü. Kimsenin katılmadığı duruşmada, yakalama emrinin infazının beklenilmesine, 22 Şubat 2022 tarihinde davanın ikinci duruşmasının yapılmasına karar verildi.

55 KİŞİLİK İNFAZ LİSTESİNDE

Barış İçin Edebiyatçılar İnisiyatifi'nin 2016 Ocak ayında yayınladığı “Amasız, fakatsız bu suça ortak olmayacağız” adlı barış bildirisini hazırlayan ve imzalayan Yavuzel hakkında “Örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla 12 Nisan 2919 tarihinde yakalama kararı çıkartılmıştı. Yavuzel, 2019 yılında Birleşik Krallık’a iltica talebinde bulunmuş ve bu talebi kabul edilmişti. Avrupa’da Kürt, muhalif siyasetçi, yazar ve gazetecilere yönelik 55 kişilik “İnfaz listesi”nde adı olduğu için uyarılan Yavuzel, 26 Temmuz 2021 tarihinde evinin yakınlarında bir grubun fiziki saldırısına uğramıştı.