Yeni belge: 13 belediyeye daha kayyum atanacak iddiası!

İçişleri Bakanlığı’na ait olduğu belirtilen iki yeni belge daha ortaya çıktı. Belgelerde HDP’li belediyeler hedef alınıyor. Avukat Sertaç Buluttekin, “İlçe belediyelerine de kayyım atamak için zemin hazırlıyorlar” dedi.

19 Ağustos’ta HDP’li Amed, Van ve Mardin büyükşehir belediyelerinin gasp edilmesine karşı tepkilerin sürdüğü bir sırada, İçişleri Bakanlığı’na ait olduğu belirtilen yeni belgeler ortaya çıktı.

Amed Barosu avukatlarından Sertaç Buluttekin, Türk İçişleri Bakanlığı’na bağlı İller İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan talimatları, Twitter hesabında paylaştı.

Mezopotamya Ajansı’na göre Buluttekin, “Bu yazı İçişleri Bakanlığı tarafından talep edilmiştir. İlçe belediyelerine de kayyım atamak için zemin hazırlıyorlar” dedi.

Diyarbakır Valiliği’ne gönderilen 9 Ağustos tarihli bir yazıda “Ekteki tabloda belirtilen kişiler hakkındaki genel bilgilerin forma işlenerek 16.08.2019 günü mesai bitimine kadar Bakanlığımıza gönderilmesi hususunda bilgi ve gereğini rica ederim” ifadeleri dikkat çekiyor.

16 Ağustos tarihli diğer bir belge “Valiliklerden Gelen Yargı Safahatları” başlığını taşıyor. Bu belgede Amed’in Bismil, Çınar, Dicle, Eğil, Ergani, Hazro, Kayapınar, Kocaköy, Kulp, Lice, Silvan, Sur ve Yenişehir ilçe belediye başkanlarının bilgileri yer alıyor. İsmi geçen tüm ilçeler HDP tarafından yönetiliyor.

Sur Belediyesi Eşbaşkanı Filiz Buluttekin’in müvekkili olduğunu belirten avukat Sertaç Buluttekin, 11. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gelen yazı üzerine durumdan haberdar olduklarını ifade etti.

Buluttekin, şöyle konuştu: “Çalışmayı İller İdaresi Genel Müdürlüğü, İçişleri Bakanlığı adına yürütüyor. Belediye başkanları hakkında açılmış davalar, soruşturmalar var mı diye bakıyorlar. Biz bu çalışmadan dolayı kayyım atamak için bir hazırlık yaptıklarını düşünüyoruz. Kayyım atamak için bir altyapı oluşturma, hukuki bir zemin hazırlığı yapılıyor.”

Mardin ve Van büyükşehir belediyelerine de kayyum atandığını hatırlatan Buluttekin, “Ancak bu illerin ilçe belediye başkanları için de benzer bir çalışmanın yapıldığına dair bir bilgimiz yok” dedi.