Yeni Yaşam: Bu meşale yere düşmeyecek

Gazeteciler, Yeni Yaşam yöneticilerinin tutuklanmasını protesto etti, "Hukuk da kanun da kalmadı" dedi.

 

Yeni Yaşam gazetesi çalışanları, tutuklanan Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Ferhat Çelik ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Aydın Keser’e ilişkin İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nde açıklama yaptı.
“Özgür basın susturulamaz” pankartının açıldığı toplantıya gazete çalışanları, Yeni Yaşam Yazarı Ender Öndeş, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Başkanı Gökhan Durmuş, Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, Sendika.org Editörü Ali Ergin Demirhan, HDP Milletvekilleri Ahmet Şık, Züleyha Gülüm, HDK Eş Sözcüsü İdil Uğurlu ile çok sayıda gazeteci katıldı.
Yeni Yaşam Gazetesi Editörü Zana Bilir Kaya, söz konusu tutuklamaların Libya'da ölen bir MİT mensubunun haberiyle ilgili olduğunu,  bu bilginin hem gazete açısından hem de kamuoyu açısından gizli bir bilgi olmadığını söyledi.

'MEŞALEYİ DÜŞÜRMEYECEĞİZ!'

Kaya, “Haber gazetemizden önce TBMM ve bir dizi medya organında açıklanıp işlenmiş, artık kamuoyuna mal olmuş bir bilgiydi. Dolayısıyla bir devlet sırrının açıklanması da söz konusu değildi. Kaldı ki, gazetemizin haberinde söz konusu kişinin bir MİT mensubu olduğu ibaresi bile yer almıyordu.  Dahası, gazeteci arkadaşlarımız 5 Mart 2020 Cuma günü adli kontrolle bırakılırken mahkemenin serbest bırakma gerekçelerinden biri, ‘Haberde 'MİT üyesi' konusunda açık bir bilginin yer almaması olarak belirtiliyordu” diye belirtti. Kaya, bütün bunlara rağmen nöbetçi mahkemenin "MİT üyelerini açıklama" bahanesiyle arkadaşlarını tutukladığını vurguladı.
Kaya,  gözaltı ve tutuklamaların özgür basını susturmaya yönelik olduğunu, gerçeklerin duyulmasını önlemek amacıyla yapıldığını belirterek, "Musa Anter meşalesi yere düşmeyecek" dedi.

'DAYANIŞMAYI BÜYÜTMELİYİZ'

Daha sonra konuşan Yeni Yaşam Yazarı  Ender Öndeş de "Gelinen aşamada bu işlerin artık hukuk tarafından açıklanır bir yanı kalmadı. Bu ülkede hukuk da kanun da yok. Kararlar yazılıp uygulanıyor. İşimizi yapmaya devam edeceğiz. İşler kötüye gittikçe basına soruşturma operasyonları da sürecek. Yapacağımız tek şey dayanışmayı büyütmektir” dedi.
Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat da savaşı iktidarın verdiğini, bedelinin gazetecilere ödetildiğini belirterek, "Yeni Yaşam gazetesi geleneği boyun eğmeyeceğini yıllarca gösterdi”  dedi.

'GERÇEKLER GİZLENMEK İSTENİYOR'

TGS Başkanı Gökhan Durmuş ise  son 10 günde 28 gazetecinin gözaltına alındığını, bunlardan 8’inin yaptığı haberlerden kaynaklı tutuklandığını anımsattı. Durmuş, “Türkiye’nin çöken dış politikasını haberleştiren, mültecilerin dramını yansıtan gazeteciler hedef alınıyor. Gerçeklerin üstü kapatılmaya çalışılıyor. Tutuklamalar da bazı şeylerin gizlenmeye çalıştığının bariz belgesidir. Gerçekleri halka ulaştırmaya devam edeceğiz” dedi.
HDK Eş Sözcüsü İdil Uğurlu, gazetecilerin gerçekleri yazdığı için tutuklandığını belirterek, baskıların sonuç vermeyeceğini söyledi. Uğurlu,  tüm kesimlerin gazetecilere yönelik baskılara karşı dayanışma içerisinde olmasını istedi.  HDP milletvekillerinden Züleyha Gülüm de, iktidarın gerçeklerin açığa çıkmaması için gazetecileri hedef aldığını yineleyerek, halkın bilgi almasını engellediğini kaydetti. Yargının iktidarın aracı olduğunu söyleyen Gülüm,  bunun aşılması için dayanışmanın büyütülmesi gerektiğini vurguladı.  

'ASIL SUÇLU İKTİDAR'

Milletvekili Ahmet Şık ise "Libya’da  2 mit elemanın öldürülmesi bütün dünyada haber konusudur. Asıl suç bunu haberleştirmek değil, bu insanları farklı ülkelere gönderip savaştırmaktır” diye kaydetti.