Yıldırım: AKP giderse huzur gelir

İzmir'de konuşan HDP Grup Başkanvekili Yıldırım, ülkenin korkularla yönetilemeyeceğini belirtti.

"AKP giderse insanlık tarihinin en değerli varlığı olan toplumsal barışı bu ülkeye getirmiş oluruz" diyen Yıldırım, "AKP darbenin siyasi omurgasıdır. Hâlâ kabinelerinde darbeci var" dedi.

Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) İzmir'de Gündoğdu Meydanı’nda üçüncü gününde devam eden Vicdan ve Adalet Nöbetinde HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım açıklama yaptı.

Yıldırım, Amed'den başlattıkları nöbet eylemlerinin 24’üncü gününe girdiğini anımsatarak, “Bu eylemi planlarken ilk adımı sadece milletvekilli arkadaşlarımızın eylemin odağında olduğu nöbetlerle başladık. Diyarbakır’daki nöbette sistemin bu kadar korkacağını tahmin etmemiştik. Belli yasaklamalar getireceğini biliyorduk ama daha mütevazı bir adımda bunlar bu kadar korktuysa bu korkularla bu kadar büyük bir ülke yönetilemez” dedi.

MARMARA DEPREMİ

Yıldırım, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin yıl dönümünde yaşamını yitirenleri anarak, “Biz halen ne depremle yaşamayı öğrendik ne de diğer doğal afetlere karşı halkımızı koruyabilecek bir devlet aklı geliştirebildik. 18 bin insanın ayrı yaşam öyküsü, ayrı acıları vardı. Sorumluluk hep iktidar beslemesi olan müteahhitlere yüklendi. İktidar kendi beslemesi olan müteahhitlere sorumluluğu yüklesin ama kentleri betonlara boğan zihniyet, insana dair hiçbir duygusu kalmayan bu siyasi iktidardır. Zihniyetleri ranttır. Yaşamın neresine bakarlarsa baksınlar para görüyorlar” diye kaydetti.

'SİYASİ MİADI DOLDU'

Yıldırım, AKP’nin İzmir’in kent içi planlamasının yerel yöneticilerin elinden alındığına işaret ederek, şunları söyledi "Yerinden yönetimlerin ne kadar elzem olduğunu İzmir açısından görebiliyoruz. Bunlara bırakırsan sermayenin kazandıklarıyla ortaklaşma dışında bir yatırım planları yoktur. Bunlar tekçiliği, yerelliği değil, katı merkeziyetçiliği esas alan bir zihniyete sahiptirler. AKP artık siyasi miadını doldurmuş bir partiye dönüşmüştür. İktidarını savaşla sürdürmeye çalışıyor. 7 Haziran’da iktidarını kaybettiğinde bir kaos oynadılar. Bugün Başbakanlıktaki son demlerini yaşayan Binali Yıldırım, ‘400 milletvekili verin kaostan kurtulun' dedi."

‘AKP GİDERSE ANALAR AĞLAMAZ’

Halkların Türkiye'de daha fazla acı yaşamaya tahammülü kalmadığını belirten Yıldırım “Cumhurbaşkanı ‘AKP zaafa uğrarsa Türkiye zaafa uğrar’ diyor. Sana verilen oy sadece belli bir süreliğine bu ülkeyi yönet diye verilmiştir. AKP iktidardan düşerse bu ülke gün yüzüne kavuşur. Eğer AKP iktidardan uzaklaşırsa her şey çok daha güzel olur. İnsanlar mutluluk istencini yitirdi. AKP giderse insanlık tarihinin en değerli varlığı olan toplumsal barışı bu ülkeye getirmiş oluruz. AKP giderse analar ağlamaz. AKP giderse OHAL kalkar, ihraç edilenler işine geri döner. AKP giderse bu ülkede güller açar. Türkiye halklarının bu acıları daha fazla yaşamaya tahammüllü kalmamıştır. AKP’nin varlığı ile yokluğu arasındaki tercih, kaos ile huzur arasındaki tercihtir” diye konuştu.

TEK TİP KIYAFET

Tek tip kıyafet tartışmalarına da değinen Yıldırım, “Siz ruh ikizi olduğunuz kişilere giydirmeyi bir altyapı olarak sunabilirsiniz ama onu giyecek bir özgürlük tutsağı, özgürlük rehinesi yoktur. Giydiremezsiniz. Tek tip elbise bir dayatmadır. Faşizmi dayatmadır. Siz ilhamı kimden alıyorsunuz” dedi.

‘AKP DARBENİN SİYASİ OMURGASIDIR'

Yıldırım, darbe girişiminin siyasi ayağının halen aydınlatılmamış olmasını eleştirerek, şöyle devam etti:

“Bugün kabinede cemaat okulundan mezun olan var mıdır, yok mudur? Kaç bakanın çocuğu Cemaat okulu mezunu? HDP'de bulamazsınız. Bunların hem kendisi hem çocukları babadan oğula eğer ortaklık bozulmasaydı torunlara kadar devam edecek kadim bir dostluğu vardı. AKP darbenin siyasi omurgasının kendisidir. Hâlâ kabinelerinde darbeci var. Meclis gruplarında, belediye başkanlarında darbe ile iktisatlı olanlar var. Görev süreniz sona erdiğinde sizi de tek kişilik hücrelere atıp, bugün getirmek istedikleri tek kıyafeti size de giydirecekler. AKP ile paralel yapı ilişkisi etle tırnak ilişkisidir. Bunların ortaklığı ortak sömürü ortaklığıydı. Bu ülkenin kaynaklarını ortaklaşa yiyorlardı. Aralarının bozulması tümüyle hegemonik çatışmadır, çıkar çatışmasıdır. Ayakkabı kutularına kimin daha fazla para dolduracağı çatışmasıdır. Soruyorum; Safranbolu Belediye Başkanı neden görevden alındı, yerine kayyum atandı? Dört gün önce 2 ay önce görevden alınan belediye başkanı darbe ile bağlantısı olduğu gerekçesiyle gözaltına alındı. Alın size darbenin siyasi ayağı."

'KÜRDE KARŞI HER ŞEYE TALANCI YAKLAŞIYORLAR...'

Yıldırım, Hasankeyf’te dinamitle gerçekleşen yıkımlara da tepki göstererek, “Sizin orada tarihi, kültürü, tarım alanlarını bir enerji projesine kurban etmemeniz lazım. Bunların Hasankeyf’e dinamitle yaklaşımı kadim kültürümüze, tarihimize, diline dönük çarpık yaklaşımıdır. Kürde karşı ne varsa bir talancı yaklaşımdır” diye belirtti.

HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, nöbette kendilerini yalnız bırakmayan İzmir halkı, kent dinamikleri ve sivil toplum örgütlerine teşekkür etti.