YNK ile KDP arasında ‘Irak Cumhurbaşkanlığı’ tartışması

Irak’ta Cumhurbaşkanlığı koltuğunda kimin oturacağına yönelik tartışmalar boyutlandı. KDP ve YNK’den konuya ilişkin karşılıklı açıklamalar yapıldı.

Irak Parlamento başkanının Sunniler’den seçilmesinin ardından şimdi de Kürtlerden bir ismin Cumhurbaşkanlığına seçilmesi bekleniyor.

2005 yılında kabul edilen Irak Anayasasına göre, Başbakanlık Şiilere, Meclis Başkanlığı Sunnilere, Cumhurbaşkanlığı makamı da Kürtlere bırakılıyor.

KDP ile YNK ise Kürdistan Bölge Başkanlığı ve Irak Cumhurbaşkanlığı koltukları arasında anlaşmaya varmışlardı. Buna göre; Bölge Başkanlığını KDP, Irak Cumhurbaşkanlığı’na da YNK’nin belirleyeceği aday seçilecekti. Ancak Mesut Barzani’nin görevi sona erince ‘Bölgesel Başkanlık’ makamı da ortadan kaldırıldı. KDP bu kez gözünü Irak Cumhurbaşkanlığına dikti.

Her iki parti arasında bu konuda bir çok görüşme yapılmasına rağmen bir sonuç elde edilmemişti. KDP çevreleri Cumhurbaşkanlığı makamının ‘kendi hakları’ olduğu yönünde açıklamalarda bulunmaya başladılar.

Bölgesel Parlamento Başkan Yardımcısı KDP’li Cafer Eminki “Cumhurbaşkanlığı makamı KDP’nin hakkıdır ancak Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ve diğer taraflarla anlaşarak biri aday belirlenebilir” şeklinde bir açıklamada bulundu.

YNK’DEN YANIT: ADAY YNK’Lİ OLACAK

KDP’nin bu çıkışına YNK’den yanıt geldi. YNK Sözcüsü Sadi Ahmed Pirê, Irak Cumhurbaşkanı adayının YNK’li olacağının altını çizdi.

KDP ile şuana kadar herhangi bir anlaşmaya varamadıklarını hatırlatan Pire, ismi geçen Berhem Salih’in de YNK üyesi olmadığı için adaylar arasında yer almayacağını belirtti.

 

YNK’nin Irak Cumhurbaşkanı adayı partinin Politbürosu tarafından belirlenecek. Politbüronun toplanarak 5 aday içerisinden birini seçmesi bekleniyor.