Yücel: Kayyum demokrasiye karşı bir darbedir

Belediyelerin AKP/MHP tarafından gasp edilmesini İzmir’de protesto etmek isterken gözaltına alınan 26 avukatın serbest bırakılması sonrasında konuşan İzmir Baro Başkanı Özkan Yücel, “Kayyum, demokrasiye karşı yapılmış bir darbe” olduğunu söyledi.

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) ve KHK ile kapatılan Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyesi avukatlar, kayyum kararlarını protesto etmek üzere bugün İzmir Adliyesi önünde açıklama yapmak isterken polis saldırısına maruz kalmış ve 26 avukat ile 1 gazeteci darp edilerek gözaltına alınmıştı. Gazeteci ve avukatlar ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı. Avukatlar, serbest kalmaları sonrasında İzmir Barosu önünde basın açıklaması yaptı.

Açıklamaya, Baro Başkanı Özkan Yücel ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Şube yöneticileri de katılarak destek verdi.

Avukatlar adına açıklamayı Baro Başkanı Yücel yaptı. Yücel, her üç kente yapılan kayyum atamaları için “darbe” dedi.

Bu durumu protesto etmek isteyen 26 avukat ile 1 gazetecinin ise, bugün gözaltına alındığını söyleyen Yücel, "Türkiye’nin dört bir tarafında kayyum atamalarına ilişkin açıklamalar, sürekli olarak bir baskı ve şiddetle bastırma yoluna gidilmektedir. Biz İzmir Barosu olarak kayyum atamalarının olduğu gün ifade ettik; kayyum atamaları demokrasiye karşı yapılmış bir darbedir. Bu sözümüzün arkasındayız ve gür bir sesle söylüyoruz. Bu konuda toplumun bütün kesimlerinden gelen muhalefetin, açıklama yapması onların en demokratik hakkıdır" şeklinde konuştu.

Dün "Özgür Kürsü" kurduklarını hatırlatan Yücel, sözlerine şöyle devam etti: "Düşüncelerini ifade etmek isteyen arkadaşlarımıza yönelik saldırıyı bir kez daha kınıyoruz ve bu olayın takipçisi olacağımız, olayı gerçekleştirenlerin cezalandırılması için gereken işlemleri yapacağımızı bir kez daha kamuoyu ile paylaşıyoruz."