Yürek, tahliyesi engellenen oğlu için Meclis'te

Hasta tutsak Çekdar Yürek’in babası Nihat Yürek, şartlı tahliye edilmesi gereken oğlunun hâlâ rehin tutulmasına tepki gösterdi. Yürek, hukuksuzluğu protesto etmek için Meclis'e gidiyor.

Tekirdağ 2 No’lu T Tipi Kapalı Cezaevi’nden 22 Nisan’da tahliye edilmesi gereken hasta tutsak Çekdar Yürek, cezaevi idaresinin keyfi itirazları nedeniyle aylardır cezaevinde rehin tutuluyor. 2011’de ‘Örgüt üyesi olma’, ‘Tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma veya el değiştirme’ iddiasıyla 11 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırılan Yürek’in kanunen geçtiğimiz 22 Nisan’da şartlı tahliye edilmesi gerekiyordu. Ama Yürek, hakkında hiçbir disiplin cezası olmamasına rağmen, cezaevi müdürünün mahkemeye sunduğu raporda yazdığı, ‘işlediği suçtan pişmanlık duymadığı ve toplumla bütünleşmeye hazır olmadığı’ kanaatinden dolayı serbest bırakılmıyor. Bu hukuksuzluğa karşı annesi Aynılmet Yürek, 19 Eylül’den bu yana Tekirdağ Adliyesi önünde nöbet tutarken, şimdi de babası Nihat Yürek, Meclis'e gidiyor.
ANF’ye konuşan Baba Yürek, sarılık hastası olan ve tedavisi engellenen oğlunun derhal serbest bırakılmasını istiyor.

'16 YAŞINDAYKEN POLİS KOMPLOSUYLA TUTUKLANDI'

Oğlunun 2011 yılında henüz 16 yaşındayken polis komplosu sonucu tutuklandığını belirten Yürek, yaşananları şöyle anlattı: “2011 yılında polis Batman’daki evimize baskın yaptı. Yaklaşık 50 kişiydiler. Çekdar’ın odasına giren bir polisin elindeki siyah poşeti dolabın altına koyduğunu bizzat gözlerimle gördüm. Tepki gösterdim ve poşetin içinde ne olduğunu sordum. Polis bana bomba yapımında kullanılan malzeme olduğunu söyledi. Bu poşeti oraya kendisinin koyduğunu gördüğümü söyledim ama dinlemediler. Bana bu yönde imzalattırmak istedikleri evrakı imzalamadım ve ertesi gün hemen savcılığa dilekçe vererek yaşananları anlattım. Poşeti polisin odaya koyduğunun ispatı olarak da malzemelerde oğlumun parmak izlerinin olup olmadığının araştırılmasını istedim. Ancak bırakın araştırmayı, ‘polise iftira atmak’ suçlamasıyla ben de sanık oldum.”

'9 SENESİNİ DOLDURACAK VE HASTA'

Yürek, polis komplosuyla tutuklanan oğlunun şimdi de cezaevi müdürünün keyfi tutumundan dolayı özgürlüğüne kavuşamadığını vurguladı. Oğlunun 22 Nisan’da şartlı tahliye hakkından yararlanıp tahliye edilmesi gerekirken, cezaevi müdürünün Tekirdağ 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne sunduğu rapor nedeniyle serbest bırakılmadığını belirten Baba Yürek, şöyle tepki gösterdi: “Oğlum hakkında 2018 yılından bu yana hiçbir disiplin cezası yok. Yani iyi halden şartlı tahliye edilmesi gerekirken cezaevi müdürünün keyfi tutumundan dolayı aylardır cezaevinde tutuluyor. 8 Ekim’de tam 9 senesini dolduracak ve hasta. Onu tedavi ettirmek için 22 Nisan’ı dört gözle bekliyorduk ama bu umudumuzu da zehir ettiler. Bu nasıl bir hukuk?”
Oğlunu en son Çarşamba günü ziyaret eden Yürek, sağlık durumunun giderek ağırlaştığını ve tedavi edilmediğini söyledi. Avukatı aracılığıyla bu hukuksuzluğu Anayasa Mahkemesi’ne taşıyan Baba Nihat Yürek, “Yeter artık çektirdikleri bu çile” diyerek, oğlunun derhal serbest bırakılmasını istedi.