Yürekleri kesişen iki kadın keskin nişancı

Hareketli birliğin komutanı Ronahi Devrim ve keskin nişancı silahını bir an olsun yanından ayırmayan Zap'ın asi ruhu Deniz Reş...

Yürekleri özgürlük ateşiyle büyüyen ve anlamın ifadesini eylemle gerçekleştiren iki kadın gerilla onlar. Gencecik yaşlarına rağmen devrimin yükünü kaldırmaya ‘varız’ diyip, dağlarda buluştular. Bazen Zagrosê ve Cenga Xabûr Şehîd Savaş Maraş Hamlesi’nde profesyonel katılımlarıyla öncü komutan rolünü oynadılar. Onlar savaşın en yoğun olduğu süreçlerde yaşamlarıyla, duruşlarıyla, birbirlerine olan yoldaşlık bağlarıyla, işgalcilere en büyük darbeyi vurdular.

DENİZ VE RONAHİ TANINMALI

Tarih Ronahi ve Deniz'i tanımadan geçerse tarih olmaz. Bu iki kadın günlerce, gecelerce arazilerde işgal saldırılarıyla Kürdistan'ın sömürmeye çalışan kan emiciler karşısında savaştı. Kimi zaman tek başlarına günlerce bir kayanın altında beklediler. Kimi zaman bir parça ekmek, bir kaç litre suyla mevzilendikleri bir ağacın altında işgalcileri alnının ortasından vurdular. İkisi de keskin nişancıydı. Ronahi, Deniz''i eğiten hem yoldaşı hem de komutanıydı. Keskin nişancılığın tüm inceliklerini Deniz'e tek tek anlatan ve Deniz'i eğiten Ronahi'dir. Deniz de öyle vefalı bir yoldaştır ki eğitmencisinin emeklerini boşa çıkarmaz. PKK'de bir yaşam kültürü olan aldığını vermek değeri Deniz'in de kısa süre sonra yeni arkadaşları eğitmesini sağlar. Deniz de en az komutanı Ronahi kadar güçlü bir eğitmenci olur. Deniz de Ronahi gibi kadınları öz savunmalarını sağlama ve ülkelerini koruması yolundaki tüm engelleri kaldıran hünerlerle donatır. Araziye hakimiyet, arazi koşullarıyla mücadele, insan iradesini aşan soğuk, açlık koşullarına dayanmaya kadar en ince gerillacılık kamuflaj tekniklerini ve bildiği her şeyi yoldaşlarına öğretir. Ronahi ve Deniz verdikleri emeklerle kısa sürede yoldaşlarının en sevilen yoldaşlarıdırlar ve savaşta büyük bir misyon üstlenirler. İşgale karşı savaşan profesyonelmiş kadının sembolleşen isimleri olurlar.

RONAHİ TEK BAŞINA BİR ORDU KARŞISINDA

YJA STAR gerillası Ronahi Devrim Wan’da dünyaya gelir, yurtsever bir ailede büyür, küçük yaşta örgütü tanımaya başlar, yakın akrabalarının gerilla saflarına katılmalarından derinden etkilenen  gerilla  Ronahi devrimci gençlik çalışmalarına aktif katılır. Daha sonra halkının üzerindeki baskılara tanıklık eder ve baskılara cevap olmak için PKK saflarına katılır.

YJA STAR gerillası Ronahi Devrim gerilla yaşamına her zaman büyük bir heyecanla katılır, yoldaşlarına emek vermeyi her zaman kendine esas alır. Yaşamın her anında ve yaşanan savaş sürecinde kendini sorumlu görüp var gücüyle kendini ve yoldaşlarını eğitmek  için her zaman çaba sahibi olur. Kadın duruşunda asla taviz vermeyen, Şehit Sara'nın izinden yürüyebilmek için, Önderliği okur, anlamaya, bütünleşmeye çalışır. Yeni dönemin savaş taktiğinde derinleşmek için askeri akademilerde eğitim görüp, uzmanlaşana kadar kendini geliştirir.  Başarılı bir militan kişiliğine ulaşan Ronahi, eğitimlerde komutanlık görevini üstlenerek yoldaşlarını eğitmeyi esas alır. Savaşta hareketli birliklere komutanlık yapan Ronahi savaşçılığıyla, cesaretiyle dönemin kadın gerilla duruşunun en önemli temsiline dönüşmeyi başarır. Tek başına eylem örgütleme gücüne ulaşan Ronahi yoldaşlarının örnek komutanı olur ve cesaretiyle kadınların dağlarda daha da öz güvenli yürüyüşüne öncülük eder.

HEP RONAHİ’Yİ ANLATIRDI

YJA STAR gerillası Deniz Reş, Rojava devrimin direniş sembolü olan Koban’e'de gözlerini yaşama açar.  Tarihine bağlı olan ailesi Reber Apo’yu yakından tanımış ve çocuklarını yurtseverlik kültürüyle büyümüştür. Deniz ailesinden aldığı doğru şekillenmeyle işgal altındaki ülkesini korumayı görev bilmiş, özgürlüğe olan inancıyla, yoğun duygularla PKK ‘ye sevdalanmıştır. 2014 yıllında Kobane'yi savunmak için kendi canlarını feda eden gerillalardan oldukça etkilenen Deniz, bu mirası devralarak dağa çıkış yapar. Kadın özgürlük çizgisinde kendini geliştiren Deniz; askerileşen bir kadın olarak kendine rol biçer. Özellikle gerillanın keskin nişancılıktaki başarısı onu etkiler ve bu taktiği kendisine esas alarak uzmanlaşma yoluna girer. Deniz'in uzmanlaşmasında en büyük katkıysa Ronahi'ye aittir. Deniz bunu hiçbir unutmamış ve yoldaşının kendisine katkısını her fırsatta dile getirmeyi bilmiştir.  

Dönemin ruhunu anlayan Ronahi ve Deniz her zaman fedai çizgide yürümeyi esas almış, ikisinin yolları özgürleşen kadının kendi araçlarını yarattığı askeri okullarda kesişmiştir. Her iki gerilla kadın da kadının ne kadar yetkinleşebileceğinin birer örneğidirler. Genç olmalarına rağmen düşmana büyük darbeler vuran Ronahi ve Deniz yenilmeyen kadın ordusunun iradeli duruşudurlar. Teke tek dövüşte kimsenin onları yetmeye gücü yetmez. Ronahi hava saldırısında, Deniz isese Zap'ta faşist TC'nin kimyasal saldırıları sonucunda 7 yoldaşıyla birlikte şehitler kervanına katılırlar.