Yurtsever: AKP'nin sonu yargılanma olacak

İHD İstanbul Şubesi Sekreteri Yurtsever, 15 Temmuz anma protokolünde boy gösteren eski Başbakan Tansu Çiller’i önce kendi döneminde işlenen faili meçhul cinayetlerin hesabını vermeye çağırdı.

Yurtsever, tarihte de görüldüğü gibi, AKP'nin de zulüm yapan iktidar olarak mutlaka hesap vereceğini söyledi.

Türkiye’nin en kanlı dönemi olarak hafızalara kazınan 1990’lı yıllarda başbakan olan Tansu Çiller’in 15 Temmuz anmalarında devlet protokolünde yer alıp mahkemelerde ancak tanık sıfatıyla ifade vermesine tepkiler giderek büyüyor.

ANF’ye konuşan İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Sekreteri Leman Yurtsever, Çiller başbakan iken tam 748 insanın gözaltında kaybedildiğine; binlerce “faili belli” cinayet işlendiğine dikkat çekerek, Çiller'in yerinin anma protokolleri değil, mahkemelerde sanık sandalyesi olduğunu vurguladı. Çiller’in Kürt illerinde resmen kan kusturduğunu belirten Yurtsever, “Kürdistan’da evler yakıldı, köyler boşaltıldı, insanlar öldürüldü, kaçırıldı. Ve Tansu Çiller o dönemde çok övünerek bütün bunları devlet adına yaptığını açıkça beyan etti” dedi.

‘AKP’NİN DERİN DEVLETLE OLAN BAĞININ GÖSTERGESİ'

“Çiller derin devlet görüntüsüdür; beyaz Toros’ları hatırlatır” diyen Yurtsever, insanlığa karşı işlenmiş suçların sorumluluğunu taşıyan böyle bir kişinin yargılanmak yerine hala devlet protokollerinde yer alabilmesinin, korunduğu anlamını taşıdığına işaret etti. Bu fotoğrafın aynı zamanda AKP hükümetinin derin devletle olan bağının da göstergesi olduğunu kaydeden Yurtsever, “Bu fotoğraf karesi geçmişte, ‘biz beyaz Toros’lar dönemini bitirdik’ diyen AKP’nin beyaz Toros’çularla ilişkisinin göstergesi” diye konuştu. Çözüm masasını devirdikten sonra hükûmetin derin devletle anlaştığını ifade eden Yurtsever, geçmişte aralarında görülen husumetin sadece iç hesaplaşma nedeniyle yaşandığını; gelinen noktada aynı çizgide buluştuklarını söyledi. Devlet içi her hesaplaşmada faturanın hep sosyalistlere, Kürtlere, muhaliflere çıkartıldığını söyleyen Yurtsever, FETÖ ile yaşanan krizin de yüz binlerin işini, aşını kaybetmesine, tutuklanmasına, zulme uğramasına neden olduğunu kaydetti.

'AKP'NİN AKIBETİ DE AYNI OLACAK'

AKP/derin devlet anlaşmasının uzun sürmeyeceğini de dile getiren Yurtsever, bir gün mutlaka yaşananların tersine döneceğini vurguladı. Er ya da geç, tarihte de pek çok örneği olduğu gibi, zulmü yapanların mutlaka yargılanacağının altını çizen Yurtsever, AKP’nin uygulamalarının 1980’leri de geçtiğini; Kenan Evren dönemi nasıl ki tarihin kara sayfalarında yerini aldıysa, AKP iktidarı uygulamalarının da aynı akıbete uğrayacağını söyledi.