Zeki Çelebi, polis ablukasında toprağa verildi

Güney Kürdistan’ın Süleymaniye kentinde 17 Mayıs günü uğradığı silahlı saldırı sonucu şehit düşen Kürt siyasetçi Mehmet Zeki Çelebi, Van’da polis ablukasında toprağa verildi.

Mehmet Zeki Çelebi’nin cenazesi sabah erken saatlerde Van’a getirildi. Tören öncesi Türk devlet güçleri Selimbey Mezarlığı’nın tüm girişleri ve etrafını perşembe günü akşam saatlerinden ablukaya aldı.

Kent girişine getirilen cenaze, polis tarafından durduruldu ve aileden sadece 15 kişi ile birlikte mezarlığa götürüldü.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Van il ve ilçe örgütü yöneticileri, HDP milletvekilleri Murat Sarısaç, Muazzez Orhan, Mehmet Sıdık Taş, kentteki demokratik kitle örgütü temsilcilerinin de aralarında olduğu çok sayıda kişi cenaze törenine katılmak için bir araya geldi. Ancak polis tarafından engellendi.

KÜRDÜN ÖLÜSÜNE DE ZULÜM

Polise sert tepki gösteren HDP’li vekil Murat Sarısaç, “Defin işlemi, en doğal haktır. Böylesi bir durum, hangi dinde geçerlidir. Hukuki olarak zaten suç işliyorsunuz, şimdi de dinen suç işliyorsunuz. Kürt halkını öldürüyorsunuz, ondan sonra da ölüsüne de zulüm yapıyorsunuz. Bu zulmü asla kabul etmiyoruz, bu yaptıklarınızı çarşı merkezinde büyük bir kitle ile protesto edeceğiz. Tabi cinayetin ortağı olduğunuz için izin vermiyorsunuz. Dünyanın en faşist ülkesinde böyle bir uygulama yok. Burada, Kürt halkına zulüm ediyorsunuz” dedi.

EŞKIYALIK YAPILIYOR

HDP Milletvekili Muazzez Orhan, “Burada, eşkıyalık yapılıyor. Neyin güvenliğini alıyorsunuz. SADAT, JİTEM, MİT bu cinayeti işlememişse o zaman cenazeye katılmamıza izin vereceksin. Bugünkü uygulamayla o zaman öldürdüğünüzü de itiraf ediyorsunuz. Suç işliyorsunuz. Hiç mi insanlığınız ve vicdanınız yok” şeklinde konuştu.

HDP’li vekil Mehmet Sıdık Taş ise, “Burada yasaklama gerekçesini bile gösteremiyorsunuz. Bu, anayasaya aykırıdır, Kim öldürüyorsa o engelliyordur” ifadelerini kullandı.

Tartışmanın ardından mezarlık içerisine girmek isteyen halk polis tarafından engellenince gerginlik yaşandı.

Polis mezarlık kapısını kapatarak, halka saldırıda bulundu. Törene gelenler, “Şehit namirin” sloganı atarak polisi protesto etti.

KATİLLERİ BULACAKLARINA CENAZEYE SALDIRIYORLAR

Polis ablukasında Çelebi’yi toprağa veren aile kitlenin beklediği alana gelerek, burada bir açıklamada bulundu.

Çelebi’nin abisi Fevzi Çelebi, “Kardeşim 13 yıldır sürgünde yaşıyordu. Doğduğu topraklara getirmek istedik; fakat cenazesini bile toprağa vermemize izin vermediler. Bu zulüm değil de nedir? Polis yanıma gelip ‘ağzını açma’ diyor. Bu zulümden başka bir şey değildir, bu durumu da kabul etmiyoruz. Devlet bu anlayışından vazgeçmeli. Devlet katilleri bulacağına gelip cenazeye saldırıyor.  Ailesi olarak bu hukuksuzluğun karşısındayız. Gelen herkese çok teşekkür ediyorum. Mehmet Zeki Çelebi sadece ailesinin şehidi değil tüm Kürt ve Kürdistanlıların şehididir” şeklinde konuştu.