Paradise Papers: Zenginlerin vergi cennetlerine yatırım sırları

Cennet belgeleri olarak adlandırılan Paradise Papers’ta dünyanın en güçlü ve zenginlerinin vergi cennetlerindeki yatırımlarına ilişkin sırlar açığa çıktı.

Türkiye başbakanı Binali Yıldırım’ın oğullarının Malta’daki şirketleri de belgelerde yer alıyor.

İngiltere Kraliçesi II. Elisabeth’in bazı off-shore yatırımlarına ilişkin ayrıntıların da yer aldığı belgelerde ABD Başkanı Donald Trump'ın kabinesinden Ticaret Bakanı Wilbur Ross'un ABD'nin Rusya'ya uyguladığı yaptırımları uygulamakla yükümlü olan bir şirkette de hissesi olduğunu gösteriyor.

Image captionCennet Belgeleri sızıntısı ne kadar büyük?

Paradise Papers, 13.4 milyon belgeden oluşuyor. Belgelerin çoğunun kaynağı, offshore yatırım alanındaki önde gelen bir firma.

Bu belgeler de Alman gazetesi Süddeutsche Zeitung tarafından elde edildi ve Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ) ile paylaşıldı. Belgeleri 100 medya gruubu araştırdı.

ERKAM VE BÜLENT YILDIRIM’IN MALTA’DAKİ ŞİRKETİ DE BELGELERDE YER ALIYOR

Türk Başbakanı Binali Yıldırım'ın oğulları Erkam ve Bülent Yıldırım'ın Malta'da Hawke Bay Marine Co. Ltd ile Black Eagle Marine Co. Ltd adlı şirketleri de belgelerde yer alıyor.

Hawke Bay Marine Nisan 2004'te, Black Eagle ise Ocak 2007'de, deniz taşımacılığı alanında faaliyet göstermek üzere kurulmuş.

Ekim 2017'den bu yana iki şirketin aktif olduğu da belgelerdeki ayrıntılar arasında.

Şirketlerin kurulduğu tarihlerde Binali Yıldırım, AKP hükümetinin ulaştırma bakanıydı.

Belgelere göre, Erkam Yıldırım en büyük hissedar ve her iki şirketin de direktörü.