Zeynep Celaliyan ailesiyle görüştürülmüyor

İran rejim zindanlarında tutulan Kürt siyasi tutsak Zeynep Celaliyan'ın cezaevindeki uyuşturucu kullanımına itiraz ettiği için haftalık aile ziyaretinin engellendiği belirtildi. 

İran rejim zindanlarında tutulan Kürt siyasi tutsak Zeynep Celaliyan'ın cezaevindeki uyuşturucu kullanımına itiraz ettiği için haftalık aile ziyaretinin engellendiği belirtildi. Doğu Kürdistan İnsan Hakları Ağı'nın verdiği bilgilere göre, Xoy Zindanı'nda 10 yıldır tutuklu bulunan Celaliyan'ın haftalık aile ziyareti, İran rejimi tarafından engelleniyor. İnsan Hakları Ağı, Celaliyan'ın kendilerine ulaştırdığı bilgide, "cezaevinde yaygın olan uyuşturucu kullanımına itiraz ettiği için" haftalık aile görüşünün engellendiğini kaydetti. 

'ÇAYA UYUŞTURUCU VE İDRAR KATTILAR'

İnsan Hakları Ağı, Celaliyan'ın kendilerine, konuya ilişkin kendilerine şu bilgiyi ulaştırdığını aktardı: "Bir süre önce cezaevinde yaygın olan uyuşturucu kullanımına itiraz ettim. Ama cezaevi yönetimi bunu dikkate almak yerine, çayın içine uyuşturucu kattı. Hatta insan idrarı bile karıştırdılar. Onların cevabı bununla kalmadı ve ailem ile yapmam gereken haftalık ziyaretimi bile engellediler."

CELALIYAN'IN MESAJI: PSİKOLOJİK OLARAK İYİYİM 

Celaliyan'ın iki haftadır ailesiyle görüştürülmediğini aktaran İnsan Hakları Ağı, Celaliyan'ın kendilerine ulaştırdığı bilginin devamında, "Düşünsel ve psikolojik olarak çok iyiyim. Ama sağlık durumum o kadar iyi değil. Birkaç kez tedavi olma başvurusunda bulundum. Ama izin verilmedi. Fakat kendi basınlarına benim dışarıda tedavi edildiğim yönünde bilgi servis ettiler. Bunlar doğru değil" dediğini aktardı. 

Celaliyan'ın cezaevinin tavrını protesto etmek için Şubat 2017'den beri ilaçları kabul etmediği belirtildi. 

ZEYNEP CELALİYAN KİMDİR?

1982 yılında Urmiye eyaletine bağlı Makû kentinde dünyaya gelen Celaliyan, 2007 yılında İran istihbaratı İtlaat tarafından Kirmanşan'da "PJAK üyesi olduğu" iddiasıyla gözaltına alınıp ağır işkencelerin ardından tutuklanmıştı. 4 Ocak 2008 tarihinde Kirmanşan Devrim Mahkemesi tarafından "PJAK üyeliği" ve "İslam Cumhuriyeti'ne karşı silahlı mukavemet" suçlarından idam cezasına çarptırıldı. Celaliyan'a verilen idam cezası, 2010 yılında İran Yüksek Mahkemesi tarafından onaylandı ancak Kasım 2011'de ise ağırlaştırılmış müebbete çevrildi.