Zilan, Rusya ve Maxmûr'da anıldı

Dersim’de 30 Haziran 1996 tarihinde fedai eylem yapan PKK'li Zeynep Kınacı, (Zilan) Rusya ve Maxmûr'da anıldı.

MOSKOVA
Rusya Federasyonu'nun başkenti Moskova’da faaliyet yürütün Moskova Kürt Kadın Organizasyonu-Viyan, düzenlediği bir anma toplantısıyla Zeynep Kınacı’yı andı.
Moskova Kürt Kültür Merkezinde yapılan anma töreninde konuşan Viyan Başkanı Tara Kadir, “Zilan, biz kadınlara mücadele ruhu kazandırdı. Kürt kadınlar bugün Kürdistan’ın dört parçasında işgalci güçlere Zilan’ın yolunda yürüyerek mücadele yürütüyor" dedi.

ADİGEY
Rusya Federasyonu'na bağlı Adigey Özerk Cumhuriyeti'nde yaşayan Kürtler de Kınacı'yı andı. Adigey Kürt Kültür Derneği öncülüğünde bir araya gelen Kürtler adına konuşan Adigey Kürt Kültür deneği Eşbaşkanı Sinam Broyeva, "PKK mücadelesi Kürdistan tarihe iz bırakacak büyük direnişlere de yarattı. Zilan’ın 1996 yılında gerçekleştirdiği eylem de bunlardan bir tanesidir. Dünya halkları Kürtler artık özgürlüğü için gözünü kırpmadan ölüme gidecek karamanlar olarak tanımaya başladı" dedi.
Broyeva, "Fakat son zamanlarda özellikle KDP’nin Türk devletiyle iş birliği sonucunda şehit düşen siviller ve özgürlük hareketine yönelik saldırıların artması, Kürdistan’daki işbirlikçi çizginin yine iş başında olduğunun göstergesidir. Halkımız bu ihanetçi ve işbirlikçi çizgi karşısında Zilan çizgisinde ısrar etmelidir” diye konuştu.

MİÇURİNSK
Rusya'nın Tambov bölgesine bağlı Miçurinsk ilçesinde yaşayan Kürtler de Kınacı'yı Miçurinsk Kürt Kültür Derneği bahçesinde andı.
Toplantıda Rusya Kürt Kadın Hareketi adına Fatma Arin bir konuşma yaptı. 

KRASNAKUT
Rusya Federasyonu'nun Saratov kentine bağlı Kranakut ilçesinde yaşayan Kürdistanlılar da Krasnakut Halk Evi konser salonunda Kınacı'yı andı.
Rusya Kürt Kadın Hareketi üyelerinden Gulçin Kerim, "Zilan, biz kadınlar için yaşamın anlamıdır. Kürt kadınları Zilan gerçekliği çerçevesinde mücadeleye daha sıkı bağlanmışlardır" diye belirtti.

MAXMÛR
Zeynep Kınacı, Maxmûr'daki Şehit Rüstem Cudi Mülteci Kampı’nda düzenlenen bir etkinlikle de anıldı.
İştar Meclisi Üyesi Cihan Çiya, “Heval Zilan ve yoldaşları, kimseye hesap vermek zorunda kalmadan topraklarımızda özgürce yaşamamız için canlarını feda ettiler. Önceleri Kürt kelimesi bile yasaktı. Şehit Zilan ve yoldaşları sayesinde bugün Türkiye ve dünya devletleri Kürt sorununu tartışıyor. Kürt halkı olarak sorumluluklarımızın bilincindeyiz ve bu bilinçle hareket edeceğiz” dedi.
Konuşmaların ardından sahne alan Koma Kevana Zêrin, ezgiler söyledi.