'13 Nisan'da meydanlarda 'HAYIR' diyeceğiz'

TJA, kadınların referandum için 13 Nisan'da meydanlara çıkarak 'HAYIR'ı haykıracağını duyurdu.

TJA Amed bileşenleri, bugün yaptığı yazılı açıklamada, 13 Nisan’da Türkiye ve Kürdistan’da 'Kadınlar Birlikte Hayır Diyor' şiarıyla gün boyu eylem ve etkinlikler düzenleyeceğini duyurdu.

'KADIN DÜŞMANLIĞI DERİNLEŞTİRİLMEK İSTENİYOR'

Açıklamada şöyle denildi:

"40 yılı aşkındır yürütülen özgürlük mücadelesinde iradeleşerek öncüleşen kadın şahsında Kürt halkını hedef haline getiren topyekûn savaş çemberinden geçiren; tecrit, baskı, zulüm işkence, taciz, tecavüz ve yerinden göç ettirme politikalarıyla halkın iradesini gasp ederek teslim almaya çalışan bir devlet ve hükümet zihniyetiyle karşı karşıya olduğumuz bir süreçten geçiyoruz. Yüzyıllardır Kürt halkına reva görülen “en iyi Kürt ölü Kürttür” politikası AKP’nin 14 yıllık yönetim anlayışında bir kez daha hortlayarak kadın düşmanlığına dönüşmüştür. Tabiri caizse 'en iyi kadın devlet erkek zihniyetine ruhu, düşüncesi, iradesi ve bedeniyle tabi olan, en iyi hizmet eden, köle kadın yani ölü kadındır' sistematiğine dönüşmüştür.

Kadının nasıl düşüneceğine, nasıl yaşayacağına, tüm kabul ret ölçülerini belirleyen, kadın şahsında toplumun yerine düşünen yargılayan ve karar veren “tek dil, tek millet, tek devlet ve tek bayrak” sistemi olan başkanlık yasasıyla karşı karşıyayız. Bu yasada hiçbir farklı kültür, kimlik, dil, hak ve özgürlük anlayışı, politik ve ahlaki düşüncenin yeri yok. Dolayısıyla, Kürt halkının bu yasada yeri olmadığı gibi dünya kadın hareketlerinin mücadelesine esin kaynağı olan Kürt kadın hareketinin de hiçbir yeri yok. 16 Nisan’da başkanlık anayasasının referandumu kadın düşmanlığını derinleştirerek kadın özgürlüğüne, kadın iradeleşmesine ve öncüleşmesine kasteden bir sistemdir.

'ÖZGÜR VE ONURLU GELECEK İÇİN...'

16 Nisan’da her bir kadının oyuna artı bir oy katmak için evde, işte, köyde, kentte, sokakta, mahallede bulunduğumuz her yerde örgütlenelim. Oylarımızı buluşturarak, HAYIR’lara dönüştürelim. Hayırlarımızla özgür ve onurlu geleceğimize hep beraber karar verelim. Bir tek oyun bile geleceğimizi belirlemede etkili olacağını unutmayalım. Ancak oy kullanmak kadar sandığı korumak ve sahip çıkmak önemli ve değerlidir. Şunu çok iyi biliyoruz ki; örgütlü kadın eli, emeği, duygusu, düşüncesi ve iradesiyle yapılan her iş hayırlı iştir. Bu nedenle 16 Nisan referandumu kadının örgütlü ve ortak hayırlarıyla demokratik, kadın özgürlükçü ve farklılıkların zenginliğinden beslenen, tekçi değil çoğulcu anayasa seçimine dönüşecektir. 16 Nisan’da HAYIR’lı oylarımızı kullanarak sandıklarımıza sahip çıkacağız."

NEDEN HAYIR?

Açıklamada, 'HAYIR'ın kimi gerekçeleri de şu şekilde sıralandı:

"Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan’ın üzerindeki sistematik tecridin son bulması için;

Ceylanlar, Enesler, Uğur Kaymazlar, Cemileler şahsında tüm çocuklarımızın özgür hayalleri için;

Bedeni Cizre sokaklarında insanlık onuruna çağrı olan Taybet anamızın hatırı için;

55 gündür zindanlarda direnenlerin onurlu taleplerine sahip çıkmak için;

İrade gaspına karşı durmak için;

Taciz, tecavüz ve kadın katliamlarının son bulması için; HAYIR’ı daha güçlü örgütleyecek ve mutlaka kazanacağız."

ÇAĞRI

TJA, açıklamasının sonunda şunları kaydetti:

"13 Nisan’da Türkiye ve Kürdistan’da 'KADINLAR BİRLİKTE HAYIR DİYOR’ şiarıyla gün boyu farklı eylem ve etkinliklerle meydanlarda olacağız. Görkemli direnişleriyle mücadele tarihimize de damgasını vuran Amedli kadınlar Bağlar, Kayapınar ve Yenişehir’de hep beraber tutacağımız HAYIR’ların halayına katılmaya çağırıyoruz."