13. Zilan Kadın Festivali Dortmund’da yapılacak

Avrupa’da yaşayan Kürt kadınları Dortmund’da yapılacak 13. Zilan Kadın Festivali’nde buluşacak.

Festival, Kürt kadın hareketinin siyasal, sosyal, kültürel alanda ulaştığı düzeyi topluma taşıyacak. Kürt kadın hareketinin kurduğu evrensel bağlar ana sahne ve alandaki tüm etkinliklere yansıyacak.

13. kez düzenlenen Zilan Kadın Festivali bu yıl ‘Kadın direnişiyle özgür yaşam kazanacak’ şiarıyla yapılıyor. Festivalin organizesini her yıl olduğu gibi Kadın Barış Bürosu (CENİ) ve YJK-E yapıyor. Yaklaşık dört ay önceden hazırlıklarına başlanan festivalin tertip komitesi, farklı kadın kimlikleri ve kesimlerinin ihtiyaçlarına göre oluşturuldu. Alevi kadınlardan, Rojhılatlılara, Êzidîlere kadar amaç; tüm Kürdistani kimlik ve inançların beğenilerine beklentilerine cevap olabilecek bir program çıkarabilmek. Program kadın direnişi ve etrafında oluşan kültürü tüm zenginliğiyle topluma taşırmak düşüncesine odaklandı.

ROJAVA VE ZİNDANLARDAN DİRENİŞ MESAJI

Kobanê Halk Meclisi Eşbaşkanı Ayşe Efendi Rojava’dan, HDP Ağrı Milletvekili Dirayet Taşdemir ise AKP’nin esir aldığı kadın parlamenterler ve belediye eşbaşkanlarından direniş mesajlarını iletecek. Ayrıca YJK-E adına bir konuşma olacak.

Kültür programı öncesinde üç ayrı panel yapılacak. Kadınların geleceği inşa etmeye dönük projelerini öğrenmek isteyenler Utamara Kadın Buluşma Merkezinin düzenleyeceği, akademi dünyasının toplumsal inşadaki rolünü öğrenmek isteyenler Türkiye’den gelen akademisyenlerin katılacağı panele gelebilir. Üçüncü panelde ise genç kadınlar geleceklerini nasıl inşa edeceklerini tartışacak.

KÜLTÜR PROGRAMI SADE VE SEÇKİN

Festivalin kültür programı ‘sadeliğin seçkinliği’ esprisiyle hazırlandı. Ana sahne programının açılışını Aram Tigran Çocuk Korosu yapıyor. Kültür etkinliğinde farklı lehçelerde ve tarzlarda klamlar söyleyen olan birçok kadın sanatçı var. Bir süre İran’da müzik eğitimi gören Gülbahar Kavcu, Rojhılat ve Bakur kültürünün etkisini taşıyan klamlarıyla sahnede olacak. Genç sanatçılar Hani ağırlıkta Sorani, Çiğdem Ülkü ise Dımilki türkülerle kültür programında yer alacak. Berivan Arin de klamlarıyla festival coşkusunu zirveye taşıyacak. Festivalin kültür programı enternasyonal dayanışmayı da sahneye taşıyacak biçimde hazırlandı. Barcelona’dan festivale katılacak olan feminist müzik grubu Prosodia, hip-hop metal tarzında söylediği şarkılarla kadın direnişi mesajını kendi dilinden verecek.

Kültür programındaki dans gösterileri de farklılıkların zenginliğini sahneye taşıyacak.

Tev Çand kadın folklor ekibi aynı müzikle, farklı yörelerin oyunlarını derledikleri muhteşem koreografiyle sahnede olacak. Festivalin sürprizlerinden biri, Kürt kadınlarıyla dayanışmak için Granada’dan gelen ünlü şarkıcı Juan Pinila. Flamenko dalında Latin Grammy ödüllerine aday gösterilen Pinila, şarkılarına iki Endülüslü kadın sanatçı da Flamenko dansıyla eşlik edecek.

KADINLAR KENDİ ÜRÜNLERİNİ DEFİLEDE SERGİLEYECEK

Festivalde kadınlar kooperatiflerde hazırladıkları ürünleri bir defileyle katılımcıların beğenilerine sunacak. Defilede Essen Kadın Kooperatifi’nin hazırladığı ulusal elbiseler, Destkari Jin’in Almanya’nın farklı kentlerinde düzenlediği takı atölyelerinde hazırlanan takılarla kombine edilerek sergilenecek.

SOLİNA ZAROKAN: ÇOCUKLAR EĞLENCEYE DOYACAK

Solina Zarokan’ın bu yılki konuğu İtalya’dan gelen ToTaLaB adlı dans grubu. 6 kişilik palyaço ekibi önce festival alanında bir performans sergileyecek. Daha sonra oyunlar, yüz boyama, yarışma ve şarkılardan oluşan gösterilerini çocuklarla paylaşacak. Parkta görevli olan pedagog ve anaokul öğretmenleri de çocukların güzel bir gün geçirmesi için emek harcayacak.

Festival tertip komitesi, Kürt kadınlarının direnişine, estetiğine, düşünsel gücüne layık bir program hazırladığını açıkladı. Bu emeklere karşılık olarak tek beklentisi ise Almanya, Hollanda ve Belçika’da yaşayan kadınların bu renkli etkinliğe katılması çağrısı da yapan tertip komitesi, “Bunun için yapılacak gereken tek şey 1 Temmuz’da tüm kentlerde belirlenen noktalardaki otobüslere binip Dortmund’daki festival alanına ulaşmalarıdır” dedi.