25 Kasım eylemlerinde Leyla Güven selamlandı

Kadınlar, 25 Kasım vesilesiyle kent kent buluştu, erkek ve devlet şiddetine karşı mesaj verdi. Eylemlerde, tecride karşı açlık grevinde olan Leyla Güven de selamlandı.

Kadınlar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü kapsamında kadınlar, eylem ve etkinlikler düzenledi.

MARDİN 

Mardin Şahmaran Kadın Platformu’nun 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü dolayısıyla gerçekleştirmek istedikleri programlar Artuklu Kaymakamlığı tarafından 'yasaklanmıştı.' Buna rağmen kadınlar, sokağa çıkıp eylemlerini gerçekleştirdi. 

Karayolları Parkı’nda bir araya gelen kadınlar, farklı dillerde hazırladıkları pankartlarda “Kadın direnişi ile özgürlük mutlaka kazanacak” mesajı verdi. 

Polisle görüşen HDP Mardin Milletvekili Pero Dündar, eylemin engellenemeyeceğini ifade etti. 

Eylemde ilk açıklama yapan Platform Üyesi Gülizar İpek, kadına yönelik şiddetin bir insan hakkı ihlali olduğunu vurguladı.

Ardından açıklama yapan Platform üyesi ve Mardin Tabip Odası Başkanı Derya Ethem de, Artuklu Kaymakamlığı'nın yasaklama kararına tepki gösterdi. 

Platform adına üyelerden Eylem Ergün, kadınların evde, işte, sokakta erkek şiddetine karşı durmaya devam ettiklerini söyledi. 

Son olarak konuşan HDP’li Dündar ise, kadına yönelik şiddetin her alanda sürdüğünü dile getirirken, şu anda şiddete karşı en önemli mücadeleyi tecrit politikalarını protesto etmek için açlık grevinde olan HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in verdiğini söyledi.

SİİRT 

HDP Siirt Kadın Meclisi, 25 Kasım etkinlikleri kapsamında panel düzenledi. "Kadın özgürlük mücadelemizi inatla sürdüreceğiz" sloganıyla il binasında düzenlenen panele, Barış Anneleri,  görevi gasp edilen Siirt Belediye Eşbaşkanı Belkıs Beştaş Epözdemir, HDP Siirt İl Eşbaşkanı Ayşe Ekinci, HDP PM Üyesi Hürriyet Kaytar yanı sıra çok kadın katıldı. HDP Mardin Milletvekili Ebru Günay da panele konuşmacı olarak katıldı. 

Eylemde, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride dikkat çekmek amacıyla DTK Eşbaşkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven'in başlatmış olduğu süresiz dönüşümsüz açlık grevi de selamlandı.

Günay, "Kürt kadınları bugün mücadelesini ve özgürlüğünü ise Öcalan'a borçludur. İşte o yüzden bu tecrit bir an önce sona  erdirilmelidir" diye konuştu.

HDP'nin Türkiye'de tek kadın partisi olduğunu söyleyen Günay, "HDP'de kadının temsiliyeti, Türkiye'deki partiler arasında birinci sıradadır" diye ekledi.

ŞIRNAK 

HDP Şırnak Kadın Meclisi, 25 Kasım etkinlikleri kapsamında Cizre ilçesinde kadın buluşması gerçekleştirdi. Parti binasında gerçekleşen buluşmaya çok sayıda kadın katıldı. Saygı duruşuyla başlayan etkinlikte de Leyla Güven’in eylemi selamlandı. 

Şırnak Belediyesi’nin DBP’li Meclis üyesi Şirin Kılınç, kadınların yaşamın her alanında şiddete maruz bırakıldığına dikkat çekti. 

HDP Kadın Meclisi’nden Berivan Kutlu da, kadınlar üzerindeki şiddetin sadece renginin farklı olduğunu belirterek, özellikle Kürt kadınlarının şiddete karşı mücadelelerini yükseltmesi gerektiğini vurguladı.

URFA 

Urfa'da Yaşam Evi Kadın Dayanışma Derneği de, 25 Kasım kapsamında dernek binalarında basın açıklaması yaptı. Toplantıya Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Urfa Kadın Kolları ve dernek üyesi kadınlar katıldı. Açıklamayı yapan Yaşam Evi Kadın Dayanışma Derneği Başkan Yardımcısı Sema Köroğlu, her gün en az 2 kadının öldürüldüğünü belirterek, Dünya Ekonomik Forumu Küresel Cinsiyet Uçurumu raporuna göre Türkiye'nin 140 ülke arasında 131’inci sırada olduğunu vurguladı.

ANTEP 

HDP Antep Kadın Meclisi, partinin il binasında “Kadına yönelik şiddet” konulu seminer düzenledi. Salona “Erkek ve devlet şiddetine karşı isyandayız, öz savunmadayız” pankartı asılırken, sık, sık “Jin Jiyan Azadi” sloganı atıldı. Seminerde konuşan HDP Antep İl Eşbaşkanı Sultan Bayındır, sözlerine 25 Kasım'ın tarihçesini anlatarak başladı.   

Kadınların kazanımlarının AKP hükümeti tarafından hedef alındığını dile getiren Bayındır, “İktidarın kadın karşıtı politikalarına rağmen mücadeleden geri durmayacağız. Hayatın her alanında yönetenler kadınlar olmalıdır" dedi. 

VAN

Van Ahtamara Kadın Platformu tarafından 25 Kasım kapsamında düzenlenen etkinlikler devam ediyor. Kent merkezinde bildiri dağıtarak yarın yapacakları yürüyüşe halkı davet eden kadınlar, daha sonra KESK Van Şubeler Platformun Salonu’nda resim sergisi açtı. Serginin ardından kadınlar tarafından KESK Toplantı Salonu’nda panel düzenlendi. Panele konuşmacı olarak HDP Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan, KESK Kadın Sekreteri Gülistan Atasoy, Özgürlükçü Hukukçular Platformu(ÖHP) Eşsözcüsü Avukat Ekin Yeter ve Özgür Kadın Hareketi'nden (TJA) Figen Aras Kaplan katıldı.

Panelde ilk olarak konuşan Figen Aras Kaplan, kadına yönelik şiddetin kökenlerini anlattı. 

Ardından konuşan Bedia Özgökçe Ertan ise, siyasette yaşanan kadın şiddetini ele aldı. Konuşmasına açlık grevinin 17'nci gününde olan Leyla Güven’i selamlayarak başlayan Özgökçe, “Bu dönem kadın mücadelesine dönük saldırıların had safhada olduğu bir dönemdir" dedi.

Gülistan Atasoy ise, devlet şiddeti altında bu çalışmaları yürütmenin anlamlı olduğunu söyledi. 

ÖHP’li avukat Ekin Yeter ise, kadının hukuki anlamda uğradığı şiddete dikkat çekti.

 KARS

Kars’ta da 25 Kasım kapsamında HDP Muş Milletvekili Şevin Coşkun ve beraberindeki partililer aile ziyaretlerinde bulundu. Kadınlar ardından kahvaltıda bir araya gelerek kadına yönelik uygulanan şiddete karşı tartışmalar yürüttü.

BİTLİS

Bitlis’te de 25 Kasım kapsamında HDP Amed Milletvekili Saliha Aydeniz’in katılımıyla Tatvan ilçesinde tekstilde çalışan kadınlar ziyaret edildi. 

HAKKARİ

HDP Hakkari İl Örgütü, yarın Yüksekova ilçesinde yapılacak panele katılım çağrısı yaptı. Açıklamayı yapan HDP İl Eşbaşkanı Zeynep Kaya, kadına yönelik şiddetin her haline karşı mücadeleyi büyütmeye çağırdı. 

İSTANBUL

Özgür Genç Kadın (ÖGK), Kadıköy'de bildiri dağıtarak 25 Kasım eylemine çağrı yaptı. "Kadınlar isyanda özgürlük sokakta" diyen ÖGK, Kadıköy Rıhtım'da stant açtı ve bildiri dağıtımı yaptı. Kadınları yarın saat 17.00'da Tünel'de yapılacak yürüyüşe çağıran özgür genç kadınlar, şiddetin artmasına ve öz savunmanın önemine değindi.