8 Mart'a: Çağın Direnişi'nde üç kadın, üç kuşak, üç hikaye...-3

Çiçek Dolê Kobanê savaşında YJP saflarında cephede çetelere karşı yürüttüğü direnişte 8 Mart 2015'te yaralanarak kolunu kaybetti. Şimdi ise kamerası ve silahı ile cephelerde Efrîn direnişini tüm dünyaya duyuruyor.

Kadın direnişinin sembol günü olan 8 Mart'ın bu yıl adı ve anlamı Efrîn yani Çağın Direnişi. Çiçek Dolê Kobanê savaşında YJP saflarında cephede çetelere karşı yürüttüğü direnişte 8 Mart 2015'te yaralanarak kolunu kaybetti. Şimdi ise kamerası ve silahı ile cephelerde Efrîn direnişini tüm dünyaya duyuruyor.

8 Mart'ın gerçek anlamını bulduğu yer olan Efrîn'de, Çağın Direnişi'nde her kadın ayrı bir 8 Mart'ın direniş hikayesini yazıyor. Türk devleti ve ona bağlı El Kaide/DAİŞ çetelerinin 46 gündür yürüttüğü kirli savaşa karşı cephelerde ve cephe gerisinde direnen kadınların hikayesi Clara'lardan bugüne gelen 8 Mart mirasını geleceğe taşıyor.

ÇİÇEK KOBANÊ DE 8 MART'TA YARALANDI

O hikayelerin hem savaşanı hem de kamerası-fotoğraf makinası ile belgeleyeni Çiçek Dolê. YPJ Basın Merkezi'nde yer alan ve Efrîn'de direniş cephelerinde silahı ve kamerası ile göre yapan Çiçek için 8 Mart'ın ayrı bir anlamı var. Kobanê Direnişi'nde YPJ savaşçısı olarak yer alan Çiçek kent merkezinin kurtarılmasının ardından köylerde süren direniş sırasında 8 Mart 2015'te yaralanarak bir kolunu kaybetmiş.

DİRENİŞİ KAMERASI İLE SÜRDÜRÜYOR

Bir süre tedavi gören Çiçek, ardından YPJ Basın Merkezi'nde yer alarak hamle hamle kent kent DAİŞ işgalinden kurtarılan insanları kamera ve fotoğraflarla dünyaya duyuranlardan. Minbic'de çarşaflarını yakan kadınları görüntülerini tüm dünya onun ve arkadaşlarının kamerasından yansıyanla gördü. Taqba'da DAİŞ çetelerinin kara bayraklarının indirilmesinin tanıklığını yapıp herkese duyuran yine Çiçek ve arkadaşları oldu. Çiçek yaptığı işi de savaşın bir parçası olarak görüyor ve "YPJ'nin adım adım özgürleştirici güce ve iradesini kamera ve fotoğraflarla yansıtmaya çalıştım" diyor.

ÇAĞIN DİRENİŞİ ONLARIN OBJEKTİFİNDE

Çiçek şimdi de Çağın Direnişi'ni yansıtmak için Efrîn'de silahı ve kamerası ile cephelere gidiyor ve haber ve görüntüleriyle YPJ'nin sesi olmuyor. Yalnız başına değil çünkü YPJ Basın'da çalışan 10'a yakın kadın savaşçıdan biri.

Kendi hikayesinden çok YPJ'nin hikayesini anlatmak isteyen Çiçek, konuşmaya Rojava Devrimi ve Kadın Savunma Birlikleri'ni (YPJ) 4 Nisan 2013'te kurulduğu günü anlatarak başlıyor. "Rojava Devrimi başladığında YPJ küçük bir grup olarak doğdu. Devrimin ayaklarında biriydi kadınların savunma örgütlenmesi. Zaman içinde kendini büyüttü ve kadın direnişini her alana yaydı" diyen Çiçek, "Rojava Devrimi'nin başladığı günden bu yana sürekli zorluk ve savaşlar içinde olduk. Devrimin başladığı günden itibaren çeteler eliyle sürekli saldırı yapıldı ve devrim boğulmaya çalışıldı" diye belirtiyor.

'YPJ HER SAVAŞTA YER ALDI VE SAVAŞTIKTA GÜÇLENDİ'

Başlangıçta tecrübesi az olan YPJ'nin Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın felsefesi ile kurulduğunu ve gücünü buradan aldığını belirten Çiçek, Rojava'ya saldıran bütün güçlerin karşılarında YPJ'yi bulduğunu söylüyor. Her savaşta yer aldıklarını belirten Çiçek, "DAİŞ, El Nusra, El Kaide bütün çete örgütlenmeleri Rojava'da savaştırıldı. Şimdi de saldırılar Türk devleti eliyle sürüyor. Başlangıçta tecrübemiz azdı, ama zamanla sayımız kadar teknik konusunda da de kendimizi donattık" diyor.

'KADINLAR NEFES ALIYOR GÜÇ BULUYOR'

YPJ'nin adım adım büyümesiyle kadınların nefes aldığını kaydeden Çiçek sözlerine şöyle devam ediyor: "Kadınlar bir süreden sonra YPJ'ye nefes alma yeri olarak gördü ve özgürlüklerinin peşinden geldi. Gittiğimiz kurtardığımız alanlardaki kadınlar içinde bir nefes ve huzur buldu. YPJ toplumda ulaştığı kadınlara özgürlük bilincini götürdü. Kadınların özgürlük rüyasının açığa çıkarılmış ifadesi oldu, sembolleşti. Çünkü yaşamda boğulmaya çalışılan kadın, kendine yer buldu örgütlendi, çalıştı, üretti, bunu yaparken de arkasında YPJ'nin olduğunu bildi ve oradan güç aldı. Ağır saldırılara karşı YPJ kurulduğu günden beri savaştı, kadınların özgürlüğü için savaştı. Toplumda boğulmaya çalışılan kadın iradesini açığa çıkardı. Her katılan kadınlar YPJ büyüdü, katılan kadınlarda huzur bulduğu ve özgürlük bilincini tanıdı. Bu kadar ağır saldırılara karşı savaşmak YPJ'yi de güçlendi. Belki bu saldırılar ve buna karşı verilen mücadele olmasaydı, dünyadaki tüm kadınlar, savunma bilincini göremeyecekti. YPJ bütün hamlelerde savaşlarda yer aldı. Birçok kadın arkadaşımız teslimiyeti kabul etmeyerek, kahramanca savaştı."

'EFRİN'DE DİRENİŞE KADINLAR DAMGA VURUYOR'

Sözü Efrîn Direnişi'ne geçiren Çiçek, YPJ'nin her alanda Çağın Direnişi'ne öncülük yaptığına dikkat çekiyor. Çiçek, "Buradaki savaş normal bir savaş değil. Türk devleti çeteleriyle birlikte her türlü teknikle saldırıyor. Yine YPJ bu savaşta tüm saldırılara karşı taktik geliştiriyor her cephede savaşıyor. Heval Avesta Xabur Efrîn direnişinin sembolü oldu. Avesta Heval'in kahramanlığı YPJ'nin geldiği düzeyin göstergesidir. Çağın Direnişi'nde kadınlar Efrîn'de YPJ'nin direnişi ile kendini yeniden yeniden ispatlıyor."

'TÜM DÜNYA KADINLARININ ÖRGÜTÜ OLDUK'

YPJ'nin sadece Kürt kadınları ya da sadece Ortadoğu kadınları için değil dünyayı kapsayan evrensel bir örgütlenmeye dönüştüğünü kaydeden Çiçek, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle şu çağrıyı yapıyor: "YPJ aslında sadece savaşçı bir örgüt değil. Her alanda örgütleniyor. Savaş yanında yaşamın her alanında toplumsal gerilere karşı savaşıyor. YPJ artık evrensel bir örgüttür, dünyadaki tüm kadınların kendini bulduğu içinde yer aldığı ve savaştığı. 8 Mart yaklaşıyor, dünyadaki tüm kadınlar için kutlu bir direniş günüdür. Dünyanın her yanında ve bölgemizde, kadınlar katlediliyor, yaşamlarına kast ediliyor, topraklarına göz dikiliyor.

Bugün Türk devleti de Efrîn'e yönelik saldırılarında önce kadınları vuruyor. Bakın uçaklarla vurduklarının çoğu kadın ve çocuklardır. Bütün kadınlar burada YPJ'nin işgalci erkek zihniyetli devletlerin saldırılarına karşı direnişine sahip çıkmalı. Kadınlar birlik olarak ancak bu katliam ve saldırıları durdurabilir. Dünyadaki tüm kadınlara selam olsun. 8 Mart'ımız kutlu olsun."