8 Mart Berlin’de resmi tatil oluyor

Almanya’nın Berlin Eyaleti’nde hükümeti oluşturan Sol Parti, SPD ve Yeşiller Partisi’nin ortak kararıyla 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü resmi tatil günü olacak.

Berlin Eyaleti’ni yöneten hükümet partileri bir süredir hangi günün resmi tatil olmasına ilişkin tartışmalar yürütüyordu. Daha önce Berlin Eyaleti’nin hükümetin ortakları Sol Parti ve Sosyal Demokratlar Partisi Dünya Emekçi Kadınlar Günü olan 8 Mart’ın resmi tatil günü olmasını istemişlerdi.

Hükümetin diğer ortağı Yeşiller Partisi’nin Berlin Teşkilatı da 8 Mart’ın resmi tatil olmasına karar verdi. Bunun üzerine bugün her üç parti, 8 Mart’ın tatil olmasını ön gören yasa tasarısının hazırlıklarının son şeklinin verilmesi için çalışmalarını hızlandırma karar aldı.

Söz konusu tasarı 13 Aralık’ta Berlin Eyalet Meclisi’nde okunacak. Mecliste 24 Ocak 2019 günü yapılacak oturumda her üç partinin oylarıyla 8 Mart için karar çıkması bekleniyor. Diğer yandan Berlin Eyalet yönetimi de 8 Mart’taki ilk resmi tatili 2019’a yetiştirmek için hazırlıklara başladı.

‘8 MART SİYASİ BİR GÜN OLARAK KALMALI’

Böylelikle Almanya’nın bir eyaletinde ilk kez 8 Mart resmi tatil günü olacak. Yeşiller Partisi’nin Berlin Teşkilatı Eş Başkanı Nina Stahr, kadın ve erkek eşitliğine önem verdikleri için böyle bir karar aldıklarını söyledi. 8 Mart’ın siyasi bir gün olarak kalması gerektiğini savunan Stahr “8 Mart’ta sadece kutlamalar yapmayacağız, aynı zamanda sokaklara da çıkarak eşit bir toplum için mücadele edeceğiz” dedi.

SPD’nin Berlin Eyaleti Meclis Grupu Başkanı Raed Saleh da 8 Mart’ın Berlin için önemli bir gün olduğunu söyledi. 8 Mart’ın resmi tatil günü olmasını ilk talep eden Sol Parti yöneticileri Yeşiller’in kararından memnuniyetlerini belirttiler. Zira Sol Parti’nin Berlin teşkilatı daha önce Almanya’daki Nazi rejiminin yıkıldığı gün 8 Mayıs’ın da resmi tatil günü olmasını istemişti.

Almanya’da 1919’dan beri Kadınlar Günü olarak kutlanan 8 Mart daha önce Almanya’nın doğusundaki Demokratik Almanya Cumhuriyeti (DDR)’de resmi tatildi. Hali hazırda ise 8 Mart şu ülkelerde resmi tatil; Rusya, Angola, Ermenistan, Burkina Faso, Eritre, Gürcüstan, Guinea-Bissau, Kazakistan, Kamboçya, Kırgızistan, Küba, Madagaskar, Moğolistan, Kuzey Kore, Nepal, Tacikistan, Türkmenistan, Uganda, Ukrayna, Özbekistan ve Vietnam.