Çewlig: Saralarla başladık Delallerle zafere yürüyoruz

Çewlig: Nihai hedefimiz Önderliğimizin özgürlüğünü sağlamak aynı zaman da Demokratik Özerkliği oluşturmak, tüm kadınları ve toplumumuzu özgürleştirmek olacaktır.

YJA Star Merkez Karargah Komutanı Zozan Çewlig Gazeteci Ruken Cemal’in sorularını yanıtlayarak 2017 yılını değerlendirdi.

“Türk devleti ve AKP hükümetinin bitireceğiz söylemlerine en büyük yanıt gerilla eylemleri oldu” diyen Çewlig, “Saralar ile başladık, Bêrîtan ve Zîlanlarla kadın ordulaşmasını güçlendirdik, Delallerle de özgür yarınlara ve zafere yürüyoruz” dedi.

2017 yılının son günlerini yaşıyoruz. 2017 yılına nasıl ve hangi amaçlar doğrultusunda girdiniz?

2017 yılını zorlu direniş ve mücadeleler ile geride bıraktık. Öncelikle Önderliğin İmralı direnişini selamlıyorum. Bilindiği gibi 2017 direniş yılında birçok öncü kadromuz ve değerli yoldaşımız şahadete ulaştı. Başlarken Nalin, Helin, Bedran, Gülnaz, Berçem ve komutanımız Delal Amed arkadaş şahsında tüm özgürlük mücadele şehitlerini saygı ile anıyorum.

2017 yılı tüm özgürlük ve kadın hareketi için kuşkusuz önemli bir yıl oldu. 2017 yılına girmeden Türkiye rejimi topyekûn bir saldırı konseptini amaçladı. Türkiye rejimi ve AKP hükümeti gerillayı, PKK'yi Nisan ayına kadar bitireceğiz söylemleri ile 2017 yılına girdi. Bu söylemler Önderliğimiz, hareketimiz ve diğer demokratik hareketler üzerindeki planlamalarını gösteriyordu. Biz de bu soykırım, imha ve inkâr planlamalarını gözeterek 2017 yılına girdik. Şimdi Kürt halkının öncülüğünde tüm halklar bu egemen sisteme karşı direniyor, örgütleniyor. PKK hareketi olarak Önderliğimiz ve halkımız üzerindeki tecrit ve baskılar bizim esas mücadele nedenlerimizdir.

AKP'de bu süreci kendi çıkarları doğrultusunda varlık yokluk süreci olarak değerlendirdi. AKP'nin hedefinde Önderlik ve özgürlük hareketimiz vardı. Bizim varlığımız onların yokluğunu ifade ediyordu. Kürdistan ve YJA Star gerillaları olarak Önderliğimiz ve halkımız üzerindeki tehlikeyi görüp askeri ve siyasi bir tutumla bu saldırıları kırmayı hedefledik. Kuşkusuz Apocu hareketimizin sorumlulukları çok fazlaydı. AKP'de var olan tüm gücü ile Kürdistan gerillası ve halkımızın üzerine geldi. Biz de mücadelemizin 40. yılında gelmiş olduğumuz mücadele aşamamızı korumayı, Önderliğimizin, Kürt halkının ve insanlığın özgürlüğünü gerçekleştirmeyi amaçladık. Bu faşist planlara, komplolara karşı tarihi bir savaş içerisinde olduk. YJA Star gücü olarak var olan tecrübelere dayanarak düşmanı kırmayı ve halk için yeni bir umut olmayı hedefleyerek yeni bir tarz ve taktiği esas aldık. HPG ve YJA Star olarak üç temel perspektifi üzerinden hareket ettik. Bu üç ayak partileşme, anın gerillası ve profesyonelleşmeydi. Bugün PKK'yi yenilgiye uğratmayan 2017 yılı için yaptığı hazırlıklardı diyebiliriz.

Bu yıl içerisinde birçok kez bitireceğiz, kasımda bitireceğiz söylemlerine tanık olduk. Bununla bağlantılı Kürdistan'a yönelik yoğun saldırılar da vardı. Şengal’de, Rojava’da ve aynı zamanda Kürdistan dağlarına yönelik yoğun saldırlar gelişti. AKP bu yıl içerisinde nasıl bir yol, yöntem izledi? Saldırılarında hangi aşamaya ulaştı ve nasıl bir çaba ile bitirmeyi amaçladı?

Sömürgeci güçlerin geçen yıl içerisinde Şengal, Rojava yine Bakurê Kürdistan'a yönelik saldırıları oldu. Ancak halkımız Önderliğimizin düşünceleri doğrultusunda muazzam bir direniş içerisinde oldular. Halkın da kazanmış olduğu bir güç var. Bu güce kuşkusuz direnişleri ve verdikleri bedeller ile ulaştılar. Bugün bölgede 3. Dünya Savaşı yürütülüyor ve bu savaş sadece DAİŞ'e karşı yürütülen bir savaş değil. Kürt halkı şimdi bölgede belirgin bir güç, bu gücü tüm dünya kabul ediyor. Buna karşı çok ciddi bir tahammülsüzlük var sömürgeci güçler Kürt halkını kendisi için bir tehlike olarak görüyor. Bu şekilde saldırılarını yoğunlaştırıyor. Kürt halkı ve kadınları bu saldırıları hiçbir şekilde kabul etmiyor. Tüm faşist uygulamaları yıl içerisinde görebiliriz. Var olan hükümet kendi hukukunu bile çiğnemiştir. Mevcut hükümet OHAL ve kanun ile yürütülüyor. Tutuklamadıkları kimse kalmadı. Demokratlardan, özgürlük isteyen herkese kadar tutuklamalar gerçekleşti. Bu uygulama ile de yetinmedi zindanlardaki insanlara baskılar gerçekleştiriyorlar. Medyadan zindanlara tüm inanç ve özgür düşünceler esir alınmak isteniyor. AKP hükümeti sadece Bakurê Kürdistan’da değil Rojava’daki kazanımları da hazım edemeyip Qêrêçox’daki saldırıyı gerçekleştirdi. Yine Cerablus, İdlib ve Bab'ı işgal etmiş, şimdi Efrîn'i de işgal etmek istiyor. En son İran ile ittifakla Asos alanına hava saldırısı düzenledi. Yine Medya Savunma Alanları’nı işgal etmek istedi. AKP'nin faşist saldırılarını her yerde görmek mümkün şimdi zindanlarda tek tip elbise kararını uygulamak ve tüm özgürlük değerlerini yok etmek istiyor. AKP hükümetinin askeri ve siyasi anlamda kullanmadığı yöntem kalmadı. Bütün bu saldırıları gerçekleştirmesine rağmen politikaları boşa çıktı başarılı olamadı. Serhat'ta, Botan'da, Amed'te ve Medya Savunma Alanları’nda yapabildiğini yaptı tüm gücünü seferber etti. Ama bugün bakalım PKK yerindedir savaşıyor, direniyor. Bu kadar operasyon, özel savaş yönelime rağmen gerillanın hiçbir mevzisi boşaltılmadı. Şunu diyebiliriz ki AKP topyekûn saldırısında başarılı değil aksine ciddi bir tehlikenin içerisindedir.

2017 yılında genel olarak gelişen direnişlere baktığımızda bu süreç kadın ordulaşma tarihi için nasıl bir süreci ifade ediyor?

25 yıldır mücadelesini sürdüren kadın ordulaşmamız Bakurê Kürdistan'da başladı. Bu 25 yıl içerisinde kadın ordulaşması birikim, tecrübe ve kendini savunma gücüne sahip oldu. Bu gücü ile 25 yıldır tüm sömürgeci güçlere karşı savaşıyor. Kuşkusuz bu ordumuzun başarısını ifade ediyor kadın ordulaşması gücünü ideoloji ve felsefesinden. Ordumuz 2017 yılında aslında yeni bir aşamaya girdi. Bakurê Kürdistan'da başlayan bu ordulaşma Rojava'da YPJ, Şengal'de YJŞ, Rojhılat'ta HPJ olarak örgütlenmiş. Aynı zaman da Maxmur’da ve Medya Savunma Alanları’nda mevzilenmiş, savaşıyor, örgütleniyor, mücadele ediyor. Şimdi kadın ordulaşmamız tüm dünya kadınları için büyük bir umut olmuş durumda. Sadece Kürt hareketleri ile değil farklı örgütler ile de ittifak geliştiriyor. Bu gelişmelerden en önemli gördüklerimizden biri de 8 Mart’ta Kadınların Birleşik Devrim Hareketi’nin kuruluşuydu. 4 Nisan'da çok önemli gördüğümüz gelişmelerden biride YJP çatısında kadınların savunması, direnişi ve ittifakı esaslı bir çalıştay gerçekleştirildi.

Yine bu yıl kadınların başarılarından biride DAİŞ'e karşı savaştı. Bu yıl QSD, YPG ve YPJ güçleri öncülüğünde Minbic, Tebqa, Reqa'da büyük direnişler sergilendi ve bu alanlar özgürleştirildi. Reqa DAİŞ'in kalesiydi ve halkın, kadınların birlik gücü ile özgüleşti. YPJ çatısında çok güçlü bir kadın birliği gerçekleşti. Arap, Süryani, Türkmen, Êzidî, enternasyonalist ve Türkiye devrimci sol kadın örgütleri olmak üzere kadınların güçlü bir birliği vardı. Kadınların bu birliği, gücü sadece toplumumuzu değil düşmanlarımızı da etkiliyor. Düşmanda kadınları ordulaştırma çabaları içerisindedir. Örneğin Türk devleti Şerife Taburu adına yine KDP gibi cinsiyetçi bir örgüt Roj Permergeleri adına kadın birlikleri oluşturmak istediler. PKK'yi Kadın Özgürlük Hareketi’ni, gerillayı taklit ediyorlar. Kadın ordulaşmamız güçlü adımlar ile ilerliyor. Kadın hareketimiz Hêlîn, Nalîn, Delal arkadaşların emeği ile bu gün çatı bir örgüt olarak Ortadoğu'da nicelik ve nitelik anlamın da kadın ordulaşmalarına öncülük yapmaktadır. Bu da kuşkusuz ciddi bir kazanım olmaktadır.

YJA Star gücünün bu yıl içerisinde de birçok alanda eylemsellikleri gelişti. Yine YJA Star ve KBDH gücünün ortak eylemsellikleri gelişti. Botan ve Zagroslarda bu savaş sanatı tarihinde ve gerilla taktiğinde nasıl bir süreci ifade ediyor? Yine bu güç kaynağını nereden alıyor?

YJA Star gücü devrimci halk savaşı projesinde büyük sorumluluklar üstlendi ve savaşı yürüttü. 2017 yılında savaşı yürütme açısından YJA Star komutanlarının emeği büyüktür. Dersim’den Medya Savunma Alanları’na kadar gelişen savaşta büyük rol oynayan arkadaşlarımızdan biri Berçem arkadaştı. Yine Erzurum eyaletinden Amed’e kadar Gülnaz arkadaş öncülük yaptı. Bu süreçte yaratıcı taktik, tarz izleyen komutanlarımızdan biri Delal arkadaştı. Delal arkadaş uzun bir süre YJA Star ordusunu yürüttü. 2017 yılında düşmanın topyekûn yönelimine karşı Botan alanına doğru yol aldı. Botan savaşın, direnişin, mücadelenin merkezidir. 2017 yılında bu alanda yer alarak yoğunluk içerisinde komutanlık yapmıştır. Yine Azê, Zinarin, Doza, Nujin, Jiyan, Nalîn, Seher, Rozerîn ve Nuda gibi arkadaşlar savaşın sorumluluğunu alıp bu savaşı yürüttüler. Bir de bu yıla damgasını vuran eylemlerimizden biride Tekoşîn Farqin arkadaşın fedai eylemi olmuştur. YJA Star olarak 2017 yılında tüm özgürlük değerleri için kaygısızca bu savaşın sorumluluklarını almıştır. YJA Star gücümüz Dersim’den Xakurkê’ye, Serhat’tan Botan’a öncülük etti. Kadının rengi bu savaşta daha belirleyici olarak ortaya çıkmıştır. YJA Star gerillalarının 2017 sürecine başarılı özgün eylemler ile aktif katılımı gerçekleşmiştir. Kadın hareketi olarak bu yıla girişimizde gerillalaşma ve profesyonelleşme konusunda yani teknik, taktik ve akıl birliğiydi amacımız. Bu anlamda savaş doktrinini yenilemek, değiştirmek gerekir.

Baharda özgün eylemlerimiz Amed ile başladı daha sonra Serhat, Dersim, Xakurkê, Zap, Zagros'ta yaklaşık 98 özgün eylemimiz oldu. Bu eylemlere bakıldığında teknikte profesyonellik, planlamada uzmanlık görünüyor. Sabotaj, suikast, ağır silah eylemleri belli sonuçlar aldı. 30 Haziran tarihinde Fedai komutanımız Zilan'ın ruhu ile on gün boyunca aralıksız özgün eylem hamleleri gelişti. Çok güçlü eylemselliklerimiz oldu ancak bu bizim bütün gücümüz değildi. Bizim de Önderliğe, sürece ve halkımıza karşı yetersizliklerimiz oldu. Yerinde olmayan bazı şahadetlerimiz oldu, bu şahadetler düşmanın güçlü olmasından kaynaklı değildi bizim yetersizliklerimizden kaynaklanıyordu. YJA Star gücü olarak bu konular bizim için değerlendirme ve öz eleştiri konularıdır. Bunları değerlendiriyoruz, değerlendireceğiz aşma için gerekli çabayı göstereceğiz.

Birçok alanda farklı isimler ile hamleler gelişti. Bu hamleler iki aşamadan oluşuyordu. Bahardan 15 Ağustos’a kadar, 15 Ağustos’tan da sonbahara kadar sürdü. Bu hamlelerin önemi neydi? Hamlelerin bu isimler ile gelişmesinin nedeni neydi? Bu hamleler sizin için ne ifade ediyordu ve sonuçları nasıldı?

Mücadelemizin tarihi boyunca her zaman çeşitli hamleler gelişmiştir. Ancak bu hamlelerin farkını, görmek gerekir. 2016 yılında kışa girince birçok AKP yönetimi, ‘Nisan’a kadar bitireceğiz artık kimse gerillaya katılmayacak, hiçbir gerilla eylemi olmayacak’ dedi. Buna göre de var olan tüm gücü ile aralıksız bir şekilde gerillaya yöneldi. Onlar Nisan’da bitireceğiz dedi. Biz mayısın ortasında ilk hamlemizi başlattık. Medya Savunma Alanları’nda şehit Nalîn ve şehit Bedran Gundıkremo arkadaşın ismiyle, askeri hamlelerimiz başladı. Haziran’da Serhat'ta şehit Eylem, şehit Mahir ve şehit Argeş arkadaşların ismiyle devam etti. Aynı zaman da Botan'da şehid Nudem ve şehit Serdem arkadaşın ismiyle başladı. Diğer hamlemiz de Garzan, Erzurum, Amed'te şehit Jinda Özgür ve şehit Azad Farqin arkadaşın ismiyle başladı. Farklı alanlarımızda da çeşitli hamleler gelişti. Bu hamleler bir güç ifade ediyor. Gücün varsa askeri hamleler başlatırsın ama mevzilenmen zayıfsa bu hamleleri başlatamazsın. Bizim bu yıl içerisinde geliştirdiğimiz hamleler AKP'nin bitireceğiz söylemlerine en büyük cevaptı. Serhat’ta başlayan hamle yıl sonuna kadar düşmana çok ciddi bir darbe vurdu. Yine Şemzinan, Cîlo, Zap, Avaşîn’de çok başarılı gerilla eylemleri oldu. Bu hamlelerde birçok fedai arkadaşımız şehit düştü bu arkadaşlar hem komuta hem çağın militanları düzeyinde arkadaşlardı. Bu vesile ile yeniden bu arkadaşları anıyorum. Yücelttikleri direnişin takipçileri olacağız.

2017 hamlelerini değerlendirdiniz sonuç olarak bu hamlelerin somut bilançosunu bizimle paylaşabilir misiniz?

Yıl olarak tüm bu hamlelerde 111 kadın arkadaş şehit düştü, 11 ay içerisinde 243 kadın YJA Star'a katılım gerçekleştirdi, 7 kadın arkadaşımız savaşta Türk devletine esir düştü, 98 özgün eylem gerçekleşti, bu eylemlerden biri de Tekoşîn arkadaşın fedai eylemiydi, 21 sabotaj, 24 suikast, 112 katuşa ve havan eylemi gerçekleşti. Bunların yanında birçok yol kesme, baz istasyonlarına yönelik eylem gerçekleşti. Bu özgün eylemlerde toplam 201 Türk askeri öldürüldü ve 43 asker yaralandı, 7 zırhlı araç imha edildi.

2017 yılının sizin açınızdan kazançları neydi? 2018 yılına giriyoruz bu yılı nasıl karşılayacaksınız? Genel bir çağrınız varsa alabiliriz.

Bu yıl içerisinde başta Önderliğimiz ve halkımız büyük direnişler sergiledi. Türk devletinin tüm baskılarına rağmen en çok direnenlerden biride kadınlardı 8 Mart’ta sokaklarda başlayan direniş, 21 Mart’ta devam etti son olarak 25 Kasım'da tüm baskıya, şiddete rağmen kadınlar hiç durmadı. En son Delal arkadaş ile Besta şehitlerinin şahadeti gelişti. Bu arkadaşlar 2017 yılı şehitlerinin sembolleri oldular. Bu 27 Kasım’da hareketimiz PKK'nin 40. yılına girdik. Büyük bir birikim güç ve direniş ortaya çıktı. YJA Star olarak da Önderliğimizin ve şehitlerimizin emeği sonucunda ordulaşma için gelişen kazanç, birikim ile 2018 yılını karşılamak istiyoruz. Nihai hedefimiz Önderliğimizin özgürlüğünü sağlamak aynı zaman da Demokratik Özerkliği oluşturmak, tüm kadınları ve toplumumuzu özgürleştirmek olacaktır. Hepimiz bu sorumluluğun bilincindeyiz. 2017 yılını her anlamda değerlendirip 2018 yılına çıkardığımız sonuçlar ile girmek istiyoruz. PKK'nin 40. yılının ruhu ile söz verdik bu sözümüzü yineliyoruz. Hareketimiz Saralar ile başladı, Zîlan ve Bêrîtan ile bir düzeye ulaştı, Delal, Berçem, Bedran ve Demhatlar ile de zafere yürüyeceğiz. Gençlerin şimdi ‘Serî Hilde’ sloganı ile başlattıkları bir hamle var. Kürdistan'ın tüm özgürlükçü gençleri ‘Serî hilde’ ruhu ile bu süreci ilerletelim. Kürt gençlerinin tüm alanlarda direnişe sahip çıkmalarını bekliyoruz. Gençlerin bu konuda eylem ve direnişini güçlendirmesini, yönünü Önderliğe, dağlara, özgürlüğe vermelerini umuyoruz. Bu temelde yeni yılı Önderliğimize tüm kadınlara ve halklara ve tüm özgürlük savaşçılarına kutluyorum.