Çin ve Hindistan’da 80 milyon kadın eksik

HRW, Hindistan ve Çin’de kadın nüfusunun olması gerekenden 80 milyon eksik olduğunu rapor etti.

Human Rights Watch (HRW) Hindistan’da ve Çin’de kız çocuğuna hamile olan kadınların yaptığı seçici kürtaj, erkeklerin eş edinme yöntemlerindeki vahşiliğinden kaynaklı olarak, 80 milyon kadının her iki ülkenin nüfusuna göre eksik olduğunu belirtti.

En iyi dünya şartlarında kadın ve erkek nüfusunun eşit olması gerekiyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün 2021’de yaptığı ölçümlere göre, dünya nüfusunda her 105 erkek çocuğuna karşın 100 kız çocuğu yaşıyor. Kız çocuklarının sayısının düşük olması ise kadınların erkeklere oranla daha uzun yaşamasından kaynaklandığı belirtiliyor.

Her hangi bir müdahale olmazsa bu oran dünya genelinde ise dengeli bir şekilde yürüyebiliyor.

Ancak son 30 yılda Asya ve Afrika’nın kuzeyinde bu oranda ciddi bir dengesizlik yaşanıyor. Özellikle geleneksel yaklaşımlar ve erkek çocuğu tercihi dünya nüfusunda kadın sayısının azalmasına sebep oluyor.

Araştırmacı Heather Barr’ın hazırladığı ve HRW’nin yayınladığı 2019 yılı raporunda Çin ve Hindistan’da 80 milyon kadının daha yaşaması gerekirken, yaşamıyor.

Çin’de 1979’dan 2015’e kadar uygulanan tek çocuk uygulamasından kaynaklı olarak, seçici kürtaj yoğun bir şekilde yaşandı. Ailelerin büyük bir çoğunluğu “ailenin devamı” olarak erkek çocuklarını tercih etmesinden kaynaklı Çin’de şu anda erkek nüfusu kadın nüfusuna göre çok fazla. Nüfus oranı 120 erkeğe karşı 100 kadın olarak hesaplanıyor.

Benzer bir dengesizlik de Hindistan’ın kırsal bölgelerinde görülüyor. Kız çocuğunun ekonomik olarak daha “ağır” olduğu gerekçesi ile seçici yaklaşılıyor.

Söz konusu bölgelerde hamilelik sürecinde fetüsün kız bebek olduğu yapılan ültrasyonlarla anlaşıldıktan sonra hamilelik yarıda kesiliyor.

Araştırmacı Barr, dünyanın en kalabalık ülkeleri arasında yer alan Çin ve Hindistan’da erkek nüfusunun çok fazla olmasının dünya genelini etkilediğini belirtti.

‘YAŞ VE GÖRÜNÜME GÖRE FİYAT BİÇİLİYOR’

Bu durum ise yine söz konusu ülkelerde erkeklerin “soylarını devam ettirmek” amacıyla evlenirken, korkunç yöntemlere başvurmasına da sebep oluyor, bazı bölgelerde ise kız çocuğu ve kadın ticareti de yapılıyor.

Birmanya’nın kuzeyindeki Kaçin ile Şan eyaletlerinde insan tacirleri genç kadın ve kız çocuklarını Çin’de “daha iyi bir yaşam” için kandırdıktan sonra yaşlarına ve görüntülerine göre, oğullarını evlendirmek isteyen ailelere, 3000 ile 13 bin dolar arasında bir paraya satıyor.

Bu şekli ile kandırılarak ve zorla evlendirilen kız çocukları ve genç kadınların aileler tarafından bir odaya kapatıldığı ve hamile kalması için sistematik tecavüze maruz kaldığına da dikkat çeken araştırmacı Barr, “Doğumdan sonra bazılarının çocuklarını arkada bırakarak, kendi evlerine ya da ülkelerine dönmesine izin veriliyor” dedi.

Seçici kürtajın Çin ve Hindistan’da yasak olmasına rağmen, çok yoğun bir şekilde uygulandığı ve tespit edilemediğine de raporda dikkat çekiliyor. Bu durumun yol açtığı dengesizliğin giderilmesi için yetkili organların bir an önce harekete geçmesi gerektiği de vurgulanıyor.