Avrupa'da kadınlar, hala erkekler ile iş hayatında eşit değil. Çoğu zaman aynı iş ortamında çalışmaları ve aynı işi yapmalarına rağmen kadınlar daha az ücret alıyor. Uzun bir süredir Avrupa ülkelerinin gündeminde olan bu ayrımcılığa karşı harekete geçilmezken, 2018 yılının başından itibaren Almanya’da yeni bir yasa çıkmıştı.
En az 200 çalışanı olan şirket ve iş yerleri için geçerli olan ve “şeffaflık” adı verilen yasa kadınlara erkeklerin ne kadar maaş aldığını öğrenmesinin önünü açıyordu. Yasa kadın çalışanlar talep ettikleri takdirde iş yerlerindeki erkek çalışanlarının ne kadar maaş aldığını öngörüyordu.
Ancak “Süddeutschen Zeitung” gazetesinin özel haberine göre şimdiye kadar çok az sayıda kadın çalışan bu hakkını kullandı. Almanya’nın 20 büyük şirketinden alınan bilgileri değerlendiren gazete, bazı işyerlerinde hiçbir kadının erkeklerin maaşlarını merak etmeyerek bu haktan faydalanmadığını bildirdi.
EN FAZLA 50 KADIN BAŞVURU YAPTI!
Diğer şirketlerde ise ortalama 50 civarında başvurunun yapıldığı öğrenildi. Araştırma yapılan söz konusu şirketlerden bazılarında çalışan sayısı 100 bini buluyor. Ayrıca Deutschen Post, Henkel, Bosch, Audi, Continental ve Deutschen Bahn gibi Alman devlerinde 20’den daha az kadının başvurması dikkat çekti.
Yine Almanya’nın önde gelen dev şirketlerinden Siemens’te ise başvuru yapan kadın sayısı 100’ün altında kaldı. En fazla ilgi ise Allianz’ın kadın çalışanları oldu, burada ise “erkeklerin ne kadar maaş aldığını öğrenmek istiyorum” diyen kadın sayısı 293’ü buldu. Ancak uzmanlar ise sayının bu kadar düşük olmasının nedeninin kadınlar tam olarak bilgilendirilmediğine bağlıyorlar.
Son araştırmalara göre Almanya’da kadın ve erkek çalışanlar arasındaki maaş farkı yüzde 6 civarında. Devlet istatistik kurumunun son olarak 2014 yılına ait araştırmasında yıllık ortalama 50 bin Euro’luk maaşta farkın 3 bin Euro’yu bulduğunu gösteriyor. Şayet ortalama bir kadın 30 yıl iş hayatında kalırsa bu fark toplam 90 bin Euro.
Bu kadar ciddi bir farka rağmen hükümetin sadece kadınlara erkeklerin maaşını sorma hakkı vermesi kadın hakları için mücadele eden kuruluşlar tarafından eleştiriliyor. Maaşların devlet birimleri tarafından incelenmesi ve maaş farkını gidermeyen şirketlerin cezalandırılması gerektiği belirtiliyor.
KADIN YÖNETİCİ SAYISI DA ARTMIYOR
Ayrıca Almanya’da 1 Ocak 2016 yılından itibaren yürürlüğe giren yasa gereği büyük şirketlerde kadın yönetici sayısının artması için kota uygulaması başlamıştı. Buna göre borsada kayıtlı 108 işletmenin yönetim kurullarındaki kadın oranın yüzde 30 olması hedefleniyordu.
Federal Alman hükümeti, o dönem söz konusu şirketlerdeki yönetici yüzde 5 civarında olan kadın sayısı oranını 1 Ocak 2018’e kadar yüzde 50’ye çıkarmak istiyordu. Geri kalan 3500’e yakın şirkete de esneklik tanınarak, işletmelerin kadın kontenjanlarını kendilerinin belirlemesine karar verilmişti. Fakat belirlenen hedeflerin aksine büyük şirketlerdeki kadın sayısının 2015 yılına göre azaldığı ifade ediliyor.