İŞGALE KARŞI HALKLARIN DİRENİŞİ 11. GÜNÜNDE

Türk devletinin Kuzey Doğu Suriye'ye yönelik işgaline karşı halkların direnişi artarak devam ediyor.

02:09

Defend Rojava’nın çağrısı ile dün Avrupa başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde Kürdistanlılar ve dostları alanlara çıkarak, işgalci Türk devletinin Kuzey Doğu Suriye’ye yaptığı işgal saldırılarını protesto etti.

 

19:23

İşgalci Türk devletinin saldırılarına rağmen Serêkaniyê’ye ulaşan Heyva Sor a Kurd, Suriye Kızılayı ve Kızılhaç ekipleri, şehit düşen 4 sivilin cenazesi ve 30 yaralıyı kentten çıkardı. Kentte halen mahsur kalan yaralılar ve şehit cenazeleri bulunuyor.

19:23

İşgalci Türk devletinin saldırılarına rağmen Serêkaniyê’ye ulaşan Heyva Sor a Kurd, Suriye Kızılayı ve Kızılhaç ekipleri, şehit düşen 4 sivilin cenazesi ve 30 yaralıyı kentten çıkardı. Kentte halen mahsur kalan yaralılar ve şehit cenazeleri bulunuyor.

19:23

İtalya’nın başkenti Roma’da İtalyanlar ve Kürtlerin katıldığı kitlesel bir eylem ile Türk devletinin Kuzey Doğu Suriye’ye yönelik düzenlediği işgal saldırıları protesto edildi.

19:23

Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da Türk devletinin Kuzey Doğu Suriye’ye yönelik düzenlediği işgal saldırılarını protesto etmek amacıyla Kopenhag Havalimanı’nda sivil itaatsizlik eylemi yapıldı.

19:22

Almanya'nın Köln kentinde kitlesel bir yürüyüşle Rojava’ın direnişine destek verildi. On binlerce kişinin katıldığı yürüyüş başta Kürtler ve Almanlar olmak üzere birçok halktan, partilerden ve inançlardan aktivistleri buluşturdu.

19:22

Cenevre’de yürüyen farklı kesimlerden halklar, Türk devletinin saldırılarına sert tepki gösterirken, uluslararası güçleri Türk devletine karşı harekete geçmeye çağırdı.

18:31

Stuttgart’ta Türk devletinin Kuzey doğu Suriye’ye yönelik düzenlediği işgal saldırılarını protesto eyleminde polis halkın HBF’ye yürümesini engelliyor.

18:30

 

18:30

Norveç’in başkenti Oslo ile İspanya’nın Granada kentinde Türk devletinin işgal ve soykırım saldırıları kitlesel eylemlerle protesto edildi.

18:29

 

18:29

 

17:13

Heyva Sor a Kurd ve Kızılhaç ekipleri, tüm zorluklara ve Türk devletinin bombardımanına rağmen yaralıların olduğu Serêkaniyê’deki hastaneye ulaştı.

17:06

Soykırımdan kurtarma seferberliğine tüm gücüyle katılmaya çağrısı yapan TJK-Ê, "Kimse evinde kalmamalı herkes bu seferberliğe eylemlerini büyüterek katılmalıdır. Avrupa Kürt Kadın Hareketi olarak Rojava için, Serêkanyê için Ayağa Kalk diyoruz" dedi.

16:17

Uluslararası kamuoyuna Türk devletinin saldırılarının karşısında durma çağrısı yapan Süryani Birlik Partisi, “Süryani ve Asuri halklar olarak Türk ordusunun bölgedeki varlığını tehdit olarak görüyoruz” açıklamasında bulundu.

16:16

Cizre Bölgesi Demokratik Özerk Yönetimi, uluslararası toplumu Türk devletinin sivilleri hedef alan katliamlarına son vermesi ve ateşkese uyması için baskı yapmaya çağırdı.
 

15:57

Saldırıların sürdüğü Girê Spî'nin Ebû Sira cephesindeki QSD'li Şervan Zana, "Ateşkes semboliktir. Büyük bir saldırıya hazırlanıyorlar. Bunu herkes bilmeli. Halkımızı bu saldırılara karşı koruyacağız" dedi.

15:44

Rojava için seferberlik çağrısı yapan KCDK-E, "Herkes çok iyi bilmeli ki halkımız soykırımdan geçiriliyor. Bu soykırımı ancak biz engelleyebiliriz. Gün Rojava Devrimi'ne ve Rojava halkımıza sahip çıkma onunla birlikte büyük direnme günüdür" dedi.

15:15

Pakistan Demokratik Kadın Cephesi: İşgalci Türk devletini hep beraber durduralım. Şartlar ne olursa olsun devrimci kadınların yanında her zaman yer alacağız.

15:00

Kuzey ve Doğu Suriye Heyva Sor a Kurd yöneticilerinden Cemîla Hemê, işgalci Türk devletinin saldırıları sebebiyle yaralılara müdahale edilemediğini belirterek yaralılar ve siviller için koridor açılması gerektiğini belirtti.

14:43

HPG Basın İrtibat Merkezi (HPG-BİM), gerilla birliklerinin Hakkari, Şırnak ve Amed’de işgalci Türk ordusuna yönelik bir dizi eylem gerçekleştirdiğini bildirdi.

14:22

QSD: Ateşkes ilanından sonra tüm savaş alanlarındaki güçlerimiz, savunma pozisyonuna geçerek herhangi bir eylemde bulunmadı. Tüm çatışmalar, saldırılara karşılık verme temelinde gelişti.

14:21

QSD Basın Merkezi, ateşkes ilanına rağmen işgal saldırılarının sürdüğünü ve çatışmalar yaşandığını bildirdi. 

14:15

İşgalci Türk devletine ait savaş uçakları Serêkaniyê’ye bağlı Zirgan beldesini bombalıyor.

13:44

İşgalci Türk ordusu Serêkaniyê hastanesine saldırıyor.

13:36

İşgalci Türk devleti Efrîn’in Şera ilçesine bağlı Şêwarxa köyüne yoğun bbir şekilde bombalıyor. Saldırıda 1 Suriye rejim askerinin yaralandığı belirtildi.

12:55

İşgalci Türk ordusuna ait savaş uçakları, keşif uçaklarının verdiği koordinatlarla Serêkaniyê'yi bombalıyor.

11:57

Kongreya Star Koordinasyonu, Serêkaniyê’deki sivil ve yaralıların çıkartılması için halkı Til Temir kentinde toplanıp  kente gitmeye çağırdı.

11:56

Karayılan: Rojava Devrimi ulusal kazanımdır, her Kürt savunmalı!

Halk Savunma Ana Karargah Komutanı Murat Karayılan: “KNK olarak işgale karşı dünya kamuoyunu ayağa kaldırmak ve duyarlılık yaratmak için seferber olmalıyız. Rojava Devrimi ulusal kazanımdır, ulusal onurdur, bunu savunmak her Kürd’ün ulusal görevidir.”

11:49

Asuri-Süryani ve Yarsani temsilcileri, KNK'nin kongresinde konuştu. "Türk devleti barbardır" diyen temsilciler, Kürtlerin birlik olması gerektiğini belirtti.

11:38

Cizre Bölgesi Demokratik Özerk Yönetimi, Serêkaniyê’deki sivil ve yaralıların çıkartılması için halkı Til Temir kentinde toplanıp bölgeye gitmeye çağırdı.

11:28

KNK Eşbaşkanları: Bu artık herkesin meselesi!

Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK)’nin 19’ncu olağan kongresi ikinci gününde devam ediyor. KNK eşbaşkanları Nilüfer Koç ve Rêbuwar Reşid, tüm Kürdistani partileri Rojava’ya sahip çıkmaya çağırdı.

10:57

Serêkaniyê'de son durum

 

10:53

İşgalci Türk ordusu Girê Spî sınırına zırhlı araç sevkiyatını sürdürüyor. Girê Spî bölgesinde darbelenen zırhlı araçlar, üstü brandayla kapatılarak tugaya taşınıyor.

10:47

Bir hafta içerisinde 50 dolayında Güney Kürdistanlı genç, Kuzey ve Doğu Suriye’deki Türk işgaline karşı “onur direnişine” katıldı. RojNews’in haberine göre direnişe katılanlar Germiyan, Kerkük, Xaneqîn, Çemçemal, Süleymaniye, Hewlêr, Raperîn, Pêncwên,  Mexmûr, Zaxo ve Duhoklu gençlerden oluşuyor. 

10:33

QSD: Türk devleti ateşkesi ihlal ediyor

QSD Genel Komutanlığı: Demokratik Suriye Güçleri (QSD), ABD arabuluculuğu sonucu Türk devletiyle 17 Ekim’de yapılan ateşkesi kabul etti. QSD, saat 22.00’den itibaren ateşkese başladı. Ancak Türk devleti halen saldırılarını durdurmadı ve ateşkesi ihlal ediyor. Ateşkesin üzerinden 30 saat geçmesine rağmen Serêkaniyê kentini kuşatmış, siviller ile yaralılar için bir koridor açılmasına izin vermiyor.

09:19

Serêkaniyê'de keşif uçakları aralıksız uçuşlar gerçekleştiriyor. Çeteler, hastaneye giden yolu kent girişinde tutarak, insani koridor açılmasını engelliyor. Yaralıların durumu giderek ağırlaşıyor. 

08:22

Türk devletinin Rojava'da işlediği savaş suçlarına ilişkin konuşan ÖHD Eşbaşkanı Av. Ayşe Acinikli, "Sivil katliamları ve kimyasal silah kullanılması durumunda, uluslararası hukuk kurumlarına başvuru yapabilmek için yaşananların belgelenmesi gerekiyor" dedi.

08:20

KNK’nin 19’ncu olağan kongresine Rojava’dan Kürt parti temsilcileri, Kürt halkının tehdit ve saldırı altında olduğunu vurgusunda bulunarak, “Bu saldırılara karşı ancak ulusal birlik ile cevap oluruz” mesajını verdi.

08:20

İngiltere’de yayınlanan sol eğilimli The Morning Star gazetesinde yayınlanan haberde, Erdoğan’ın ‘damgalı bir terörist, savaş suçlusu ve cihatçıların müttefiki’ olduğuna vurgu yapıldı.

08:19

MSD, Türk devletinin ateşkes anlaşmasını ihlal ettiğini belirterek, bölgeye uluslararası gözlemcilerin gönderilmesi çağrısında bulundu.

08:18

İşgalci Türk devleti ile çetelerinin Kuzey Doğu Suriye’ye yönelik işgal saldırılarına Avrupa’daki tepkiler sürüyor.

08:18

HDP Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir, Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik saldırıların AKP'nin emperyal hayalleriyle de ilgisi olduğunu vurguladı. Taşdemir, Kürt karşıtlığından beslenen zihniyetin kaybetmeye mahkûm olduğunu kaydetti.

08:17

Rojava ile dayanışmak amacıyla önümüzdeki günlerde birçok eylem düzenleyecek olan Riseup4Rojava (Rojava için Başkaldır!) platformu başlattıkları kampanyaya katılım çağrısında bulundu.

08:08

KCK: Kuzey-Doğu Suriye halkları ve SDG ağır saldırılar karşısında gösterdikleri onurlu direnişleriyle böyle bir ateşkesin ortaya çıkmasını sağlamışlardır. Direnişleriyle işgali sonlandıracaklarına, demokratik Kuzey-Doğu Suriye temelinde Suriye'nin demokratik birliğini sağlayacaklarına inanıyor, direnişin fedai şehitlerini saygıyla anıyor, mücadelelerinde başarılar diliyoruz.

08:08

KCK: tüm dünya halklarının, demokratik kamuoyunun, işgale karşı çıkan devletlerin ve siyasi güçlerin, Arap Birliği ve tüm Suriye halklarının ve Kürdistan'ın 4 parçasındaki halkımızın işgale karşı gösterdiği tutumu ve direnişlere verdiği desteği sürdürmeleri çok önemlidir. Tüm bu güçleri başta işgale uğrayan Kuzey-Doğu Suriye olmak üzere tüm Suriye'nin barış ve istikrar temelinde demokratik bir sisteme kavuşması için mücadelelerini yaygınlaştırarak yükseltemeye çağırıyoruz.

08:07

KCK:Türk devletinin işgal harekatı sırasında işlediği savaş suçları görmezlikten gelinemez. Türk savaş uçakları Medya Savunma Alanlarında kullandıkları yasak silahları Kuzey-Doğu Suriye’ye yönelik yapılan işgal saldırısında da kullanmışlardır. Bu açıdan dünya halklarının ve insan haklarından sorumlu kurumların sivillerin katledilmesi ve yasak silahların kullanılması konusunda kirli savaş şefi Erdoğan ve diğer sorumlulardan hesap sormaları gerekmektedir.

08:07

KCK: Kuzey-Doğu Suriye halklarının, dünya halkları ve demokratik kamuoyunun direnişçi tutumlarını gevşetmemeleri, işgalciler Kuzey-Doğu Suriye’yi tümden terk edene kadar mücadelelerini sürdürmeleri gerekmektedir. Ateşkes; işgalcilerin çekilmesini sağlayacak bir süreç olarak ele alındığı ve bu yönlü adımların atılmasına vesile olduğu takdirde anlamlı olacaktır.

08:06

KCK: ABD ve Türk devlet heyetinin görüşmeleri sonrası anlaşılmaz bir biçimde QSD güçlerinin geri çekilmesinin istenmesi işgalin meşrulaştırılması anlamına gelir. Bu açıdan ABD’li heyetin açıkladığı anlaşmanın ateşkes dışındaki maddelerinin ne siyasi ne de ahlaki meşruluğu bulunmaktadır. 

08:05

KCK: Direnişçiler ve bu direnişi destekleyen dünya halkları ve demokratik kamuoyu bu işgal saldırılarının sonlanmasını ve işgalcilerin tümden geri çekilmesini amaçlamışlardır. Bu açıdan direnişçilerin ve demokratik kamuoyunun işgalcilerin geri çekilmesi dışında bir seçeneği kabul etmeleri mümkün değildir.

08:04

KCK: Trump’ın onay vermesiyle Kürt düşmanı faşist Erdoğan’ın başlattığı işgal saldırısının haksızlığını gözler önüne sermek için Kuzey-Doğu Suriye yönetiminin bu ateşkesi kabul ettiği anlaşılmaktadır. Bir işgal saldırısı ve işlenmiş ağır insanlık suçları olduğuna göre bu ateşkesin işgali meşrulaştırmayla değil işgal güçlerinin geri çekilmesiyle sonuçlanması gerekmektedir.

08:04

KCK: Trump yönetimi bu durumdan kurtulmak için sağlanacak bir ateşkesle savaşı durdurma çabası içine girmiştir. SDG’nin direnişi ve bu direnişin aldığı destek karşısında Türk devletinin yerleşim yerlerini bombardımanla yıkan, yüzlerce sivili katleden, yüzlercesini de yaralayıp sakat bırakan saldırısı durdurulmadığı takdirde Trump da Erdoğan kadar bir teşhir ve tecridi yaşayacaktı. Bu ortamda hem ABD hem de Türkiye bir ateşkese ihtiyaç duymuştur. Böylelikle dünya halklarının ve demokratik kamuoyunun desteklediği direniş karşısında yaşadıkları zorlanmadan kurtulmayı amaçlamışlardır.

08:03

KCK: Büyük moral destek ve meşruiyetle yürütülen direniş ABD Başkanı Trump ile faşist ve Kürt düşmanı Erdoğan’ın Kuzey-Doğu Suriye halklarına yönelik tezgahladıkları komployu boşa çıkarmış, büyük bir yenilgiyle karşı karşıya getirmiştir. Direniş, halkların ve demokratik kamuoyunun baskısı soykırımcı faşist Erdoğan’ın işgal saldırısına izin veren ABD Başkanı Trump’ı tarihte hiçbir siyasi liderin içine düşmediği zor bir duruma sokmuştur. Erdoğan-Bahçeli faşist şeflerinin izlediği politikalar da Türkiye’yi tarihinde olmadığı kadar siyasi ve diplomatik bir yenilgi ve her bakımdan içinden çıkılamaz bir girdap içine atmıştır.

07:42

İşgalcilerin geri çekilmesi dışında bir seçenek kabul edilmemeli!

KCK: Ateşkesin işgali meşrulaştırmayla değil işgal güçlerinin geri çekilmesiyle sonuçlanması gerekmektedir. Bu açıdan direnişçilerin ve demokratik kamuoyunun işgalcilerin geri çekilmesi dışında bir seçeneği kabul etmeleri mümkün değildir.

07:42

İşgalci Türk devleti dün akşamdan bu sabaha kadar Serêkaniyê'ye çete ve ağır silah sevkiyatı yaptı. Dün gece yer yer çatışmalar yaşandı.