İran’da fuhuşa sürüklenen kadınlar...

İran’da bir sosyoloji profesörü, kadınlar üzerine yapılan bir araştırmayı açıkladı. Buna göre, fuhuş yeni bir olgu olmasa da, nedenlerini tespit etmek önemli bir iş gerektiriyor.

Kadınlar üzerine Araştırma ve İnceleme Merkezi’nde bir toplantı yapıldı. Toplantıda özellikle fuhuş üzerinde duruldu. İsna haber ajansına göre toplantıda konuşan sosyoloji profesörü Jale Şadi Talab, “Fuhuş yeni bir olgu değil ama nedenini tespit etmek önemli bir iş gerektiriyor” dedi.

Talab, araştırmada fuhuşa zorlananların yanısıra müşterilerinin de incelendiğini belirterek, “Yaklaşık 300 hayat kadını (seks işçisi) üzerinden araştırma yapıldı. Genellikle sokaktan seçildi” dedi.

YÜZDE 9’U EŞLERİ TARAFINDAN FUHUŞA ZORLANIYOR

Talab, kadınların fuhuştan önceki sosyal ve ekonomik durumu üzerine yapılan araştırmaya dikkat çekti: “Bu kadınların yüzde 76’sı evinden kaçanlar değil. Yüzde 23’ü uyuşturucu tüketti. Yüzde 12’si tutuklandı, hapse atıldı. Yüzde 77’si bunu ilk olarak ilaç almak için yaptıklarını söyledi. Yüzde 9’u, ilk olarak eşleri tarafından fuhuşa zorlandıklarını, yüzde 18’i ise başa babaları olmak üzere aileleri tarafından zorlandıklarını söyledi.

Bu kadınların çoğunun genç olduğuna dikkat çeken Talab, “Hayat kadınlarının yüzde 70’i, beş yıldan daha az bir süre bunu yaptı” diye ekledi. Kadınları fuhuşa iten en önemli neden sorulduğunda yanıtlar şöyle ortaya çıktı: “Bir tutukluluk öyküsü, kriminal bir baba gibi faktörler ve evlilik durumu.”

Kadınlardan yüzde 22’sinin daha önce bir işi olduğunu söyleyen Talab, şunları ekledi: “Yüzde 80’i daha önce bir işlerinin olmadığını söyledi. Yüzde 43’ü işsiz olduğunu ve yüzde 15’i ev kadın kadını olduğunu belirtti.”

Sözkonusu kadınları önceki ekonomik faaliyetlerine işaret eden Taleb, şöyle devam etti: “Ekonomik olarak aktif oldukları seksiyonlar şöyle: yüzde 8’i memur, yüzde 7’si sekreter, yüzde 4’ü satıcı, yüzde 7’si kuaför, yüzde 5’i işçi ve yüzde 2’si başta ilaç olmak üzere yasadışı satışlar yapan işlerde çalıştı. Daha önce bir işi olan kadınların, yaşamak için yeterli gelirleri yoktu.”

Talab, fuhuşa sürüklenen kadınların yaşı konusunda ise şunları belirtti: “Kadınların çoğu 20 yaşındayken başladı. 5 yıl sonra, şimdi 25 yaşındalar. İlk evlilikleri 15 ila 18 yaşındayken gerçekleşti. Yüzde 11’i evliydi, yüzde 42’si bekardı, yüzde 39’u boşanmıştı, yüzde 44’ü duldu.”

Eğitim durumlarına ilişkin veriler ise şöyle: “Yüzde 6’sı okur yazar değil, yüzde 14’ü üniversite diplomasına sahip”. Talab, fuhuşa zorlananların önemli bir kısmının üniversiteli olmasının endişe verici olduğunu kaydetti.