İran'da tutuklu olan Daimi ve İrayi açlık grevinde

İran'da tutuklu bulunan siyasi aktivist ve Ressam Atena Daimi ile Gulrux İbrahim İrayi, açlık grevine başladı. 


Gözaltına 22 Ekim 2014’te alınan, 86 gün boyunca sorgulanan ve ardından tutuklanarak Evin Cezaevi’ne gönderilen siyasi aktivist ve ressam Atena Daimi, 2015 yılının Mart ayında 15 dakikadan fazla sürmeyen yargılamanın ardından 14 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Atena Daimi’nin cezası, 2016 yılının Eylül ayında Tahran Temyiz Mahkemesi tarafından 7 yıla indirildi. 8 Nisan 2017’de işkence ve kötü muameleye karşı açlık grevine başlayan Daimi, 31 Mayıs’ta eylemini sonlandırdı. 

KOBANÊ VE GAZZELİ ÇOCUKLAR İÇİN ÇİZMİŞTİ

Kamuoyunun Kobanê ve Gazzeli çocuklar için yaptığı yardım çalışmaları, göç ve savaşı anlatan resimleriyle tanıdığı Atena Daimi, yeniden açlık grevine başladı. Bir kez daha yaşadıkları baskı ve işkenceye sessiz kalmayan Daimi, aynı cezaevinde bulunan Gulrux İbrahim İrayi ile birlikte bugün saat 10.00 itibarıyla açlık grevine başladıklarını duyurdu. 

Gulrux İbrahim İrayi ise 15 Eylül 2014'te eşi Areş Sadeqî ile birlikte tutuklanmıştı. Daha sonra Tahran Devrim Mahkemesi tarafından “kutsallara hakaret etmek” ve “sisteme karşı propaganda yapmakla” suçlanan Gulrux İbrahim İrayi 6 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

İranlı insan hakları aktivistleri, Atena ve Gulrux’un açlık grevi açıklamasına destek vererek, siyasi tutsakların serbest bırakılmasını istedi.