İran’da uyuşturucu bağımlılarının yüzde 7’si kadın

İran’da uyuşturucu bağımlılarının yüzde 7’sinin kadın olduğu bildirildi.

İsna haber ajansına göre uyuşturucu ile mücadele ekibinde yer alan kadın işleri danışmanı Firuzeh Caferi, kokainden yapılan bir uyuşturucu türü olan crack’ın kadınlar arasında kullanımının arttığını söyledi.

Caferi, “Mevcut durumda 156 bin İranlı kadın uyuşturucu kullanımının yol açtığı sorunlar yaşıyor” dedi.

Daha önce de uyuşturucu ile mücadele ile görevli bir yetkili İran’a uyuşturucu bağımlısı kadınların sayısının son 10 yılda ikiye katlandığını ve ortalama yaşın düştüğünü söylemişti.

İran’a komşu olan Afganistan, dünyadaki en büyük opium üreticisi ülke olarak biliniyor. İran ise Avrupa ve Ortadoğu ülkelerine doğru taşınan bu uyuşturucunun geçiş yolunu oluşturuyor. Uyuşturucu içeride kaçak yollarla satılıyor. Bir çok kaynak, bu trafiğin Devrim Muhafızları’nın kontrolünde yapıldığını iddia ediyor.

DÜNYANIN EN UYUŞTURUCU BAĞIMLISI ÜLKESİ

Uyuşturucu ile mücadele merkezine göre ülkede uyuşturucu bağımlılarının sayısı en az 2.8 milyona ulaşmış durumda. Bundan altı yıl önce bu rakam 1.3 milyon olarak açıklanmıştı. İran’da uyuşturucu bağımlılarının yüzde 70’e yakı opium kullanırken, diğerleri başta kristal olmak üzere çok çeşitli uyuşturucu maddeleri tüketiyor.

İran bu haliyle dünyanın en “uyuşturucu bağımlısı ülkesi” olarak değerlendiriliyor. Ülkede onlarca yıldır yürütülen toplum karşıtı politikaların bir sonucu olarak görülüyor. Yolsuzluk, özgürlük düşmanı politikalarla ve ağır baskılar üzerinde inşa edilen onlarca yıllık bir fiyaskonun sonucu olarak ele alınan uyuşturucu özellikle gençleri vuruyor.