'Kadınlara giyim üzerinden baskı ‘başarısız’

İran’da İslami rejimin kadınlara yönelik 40 yıllık baskı politikasına rağmen özellikle ‘İslam dışı giyimde’ başarısız olduğu belirtildi.

İran Başsavcısı Muhammed Cafer Montazeri, kadınların giyimlerine karşı verdikleri ‘mücadelenin’ başarısız olduğunu söyledi.

İran resmi haber ajansı İRNA’ya konuşan Montazeri, ‘İslami olmayan’ giyim konusunda ülkedeki on milyonlarca kadına yönelik getirilen polisiye önlemler ve baskıların sonuçsuz kaldığını kabul etti.

NE POLİSİYE ÖNLEMLER NE DE HUKUKİ ADIMLAR ETKİLİ OLMADI

Polis ve yargı gücüyle kadınlara karşı yaptıkları baskının etkili olmadığını itiraf eden Başsavcı, bunun ‘İran’ın uluslararası imajını zedelemek’ dışında bir sonucunun olmadığını vurguladı.

Kadınların önemli bir kısmının ne dine ne de İslami kıyafet kurallarına inanmadığını savunan Montazeri, “Buna karşı zor kullanmak sonuç vermediği gibi bizi ileri de götürmüyor” yorumunu yaptı.

İran’da şeriat yasaları gereği 9 yaşından itibaren kız çocuklarının ve kadınların kamuya açık alanlarda başörtüsü takması ve beden hatlarını gizleme gerekçesiyle de manto giymeleri zorunlu kılınıyor. Bu kurala karşı gelen kadınlar ise ‘günahkar’ olmakla suçlanıyor.

Söz konusu yasalara uymadıkları zaman kadınlar hakkında ‘Ahlak Polisi’ tarafından işlem yapılırken, ‘suçlu’ bulunmaları halinde yüksek para cezaları veriliyor. Ancak 40 yıla yakın bir süredir geçerli olan bu yasa ve kurallara rağmen kadınların daha esnek bir giyim tarzını tercih ettiği dikkat çekiyor.