İran yeni uçağını tanıttı: Kimlere mesaj verdi?

Ağır bir ekonomik kriz yaşayan İran, silahlanma alanına yatırım yapmaya devam ediyor. Tahran yönetimi “Kevser” isimli İran yapımı savaş uçağını tanıtırken, Türkiye’ye de mesaj yolladı.

Tasnim haber ajansına göre tamamen İran üretimi olan Kevser, farklı tip silah taşıyabiliyor. Uçağın, kısa süreli operasyonlara destek için kullanılacağı bildirildi.

İran’ın yeni savaş uçağı tanıtımı, Tahran’ın ABD ve başta Suudi Arabistan olmak üzere bölge ülkeleriyle yüksek gerilim yaşadığı bir döneme denk geldi.

İran televizyonları uçağın tanıtım törenini canlı olarak yayınladı. Reuters’a göre Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de törene katıldı.

Savunma Bakanı Amir Hatemi, uçağın aktif önleme stratejisi çerçevesinde yapıldığını söylerken, İran’ın hiçbir zaman başka bir ülkeye saldırmadığını savundu.

UÇAĞIN ETKSİSİ VE GÜCÜ NE?

2013 yılında da dönemin Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, “dünyanın en gelişmiş uçaklarından” biri olarak sunduğu “Kahir-313” isimli savaş uçağının tanıtımını yapmıştı. İranlı mühendisler tarafından tasarlanan uçağın bir maket olduğu daha sonra anlaşılmıştı.

Mart 2017’de Savunma Bakanlığı Kahir-313’den bahsederek, detay vermeden uçağın testlere hazır olduğunu söylemişti. Bir ay sonra da İranlı yetkililer bu uçağın yeni bir versiyonuna ilişkin görüntüler yayınladı.

İran Savunma Bakanı “Kevser” isimli yeni uçağı, ABD, İsrail ve Suudi Arabistan’ın tehditlerine bir yanıt olarak sundu.

İran hava kuvvetleri daha çok Çin ve Rus uçaklarından oluşuyor. İran yapımı uçağın etkisi konusuna şüpheler var. Resmi tanıtım töreni öncesi İsrailli uzmanlar Kevser’i “plastikten zarif bir model” diye nitelendirmişti.

İran uçağı olarak tanıtılan HESA Azarahş ve HESA Saeqeh’in de Amerikan uçaklarının makyajlı bir kopyası olduğu öne sürülmüştü.

TÜRKİYE’YE MESAJ!

Kevser’in tanıtım toplantısında bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, savunma sanayisinde maliyeti düşük ve etki gücü yüksek silahlar üretmek istediklerini söyledi. Türkiye’ye de mesaj gönderen Ruhani, komşu ve dost ülkeler olarak Türkiye ile İran'ın savunma sanayisi alanında iş birliği yapabileceğini ve savaş uçağı üretebileceğini öne sürdü.

EKONOMİK KRİZ

İran ve Türkiye, ağır bir ekonomik krizden geçiyor. İran uzun zamandır ambargolar, yürüttüğü iç ve dış siyasetten dolayı ciddi bir kriz yaşıyor. Ülke genelinde, kötü yönetimden kaynaklı, işsizlik, yolsuzluk, adaletsizlik, kuraklık, elektrik ve su sorunları yaşanıyor. Bir çok kentte bu sorunlara karşı protesto gösterileri var.

ABD İLE GERİLİM

ABD yönetimi, İran ile 2015’te imzalanan nükleer anlaşmadan geçtiğimiz Mart ayında çekildi. ABD Başkanı Donald Trump, 6 Ağustos’ta ise İran’a yönelik ekonomik yaptırımların ilk kısmını uygulamaya koydu. Washington, diğer ülkelere de İran’dan çekilmeleri için 90 ila 180 gün süre tanıdı.