İşgale karşı bir çığlık: Bradost’ta Canlı Kalkanlar

Kandil’de gerçekleştirilen ‘Canlı Kalkan’ eyleminde yer alan genç kadınlar, işgalci sisteme karşı özgürlükçü kadınların direnmeye devam edeceğini belirtti.

İşgalci Türk devletinin Kürdistan coğrafyası üzerindeki işgallerine karşı 14 Haziran 2019’da Komalên Civan tarafından ‘Canlı Kalkan’ adıyla Kandil’de bir eylem başlatıldı.

Canlı Kalkanlar, Türk devletinin işgal saldırılarının hedefi olan Bradost bölgesinde eylem yaparken, hava saldırılarında sivil alanlar vurulmaya devam ediyor. 28 Haziran’da Kandil’deki Kortek Dağı’nda iki sivil aracın bombalanması sonucu aynı aileden 3 kişi hayatını kaybetti, 7 kişi yaralandı.

Bir çok yerde bu katliama karşı gerçekleştirilen protesto eylemlerinde, işgalcilerin Kürdistan alanlarından çıkması istenirken, Bağdat ve Hewlêr’in saldırılar karşısındaki tavırsızlığı kınandı.

Canlı Kalkan eylemi, 17’inci gününü geride bırakırken eylemde yer alan Genç Kadın hareketi üyeleri de Kortek saldırısını kınası ve canlı kalkan eylemini büyütmeye çağırdı.

Canda Efrin, Türk devletinin amacının Kürt tarihini silmek olduğunu belirterek, “İşgalci Türk devletinin Kürt halkı ve Kürdistan bölgesi üzerindeki saldırılarının tek amacı Kürt tarihini, halkını yok etmektir” dedi.

BARZANİ’NİN ZİYARETİ SONRASI ARTAN SALDIRILAR

Efrin, şunları ekledi: “Aynı zamanda egemenliğini hükmederek, fiziki ve coğrafi soykırım uygulamak istiyor. PKK adını kullanarak gün geçtikçe çocuk kadın demeden katliamlar uyguluyor. 28 Haziran günüde Kandil’ alanında bulunan Kortek Dağı’nda sivilleri hedef alarak savaş uçaklarıyla katliam gerçekleştirdi. Saldırı sonucunda aile ziyareti gerçekleştiren üç kişilik bir aile şehit düştü. Gerçekleşen bu saldırılara karşı ise bölge hükümeti sessizliğini sürdürmekte. Bu sessizlikte Başûrê (Güney) Kürdistan üzerindeki işgalleri onaylamaktır. Özelliklede Kürdistan Bölgesi Başbakanı Neçirvan Barzani, Türkiye ziyareti gerçekleştirdikten sonra bu tür saldırılar bölgede artış gösterdi. Bu yaklaşımlara karşı sessiz kalmamalı alanlara çıkarak Kortek şehitlerinin intikamını almalıyız.”

‘ÖZGÜRLÜĞÜMÜZÜ ISPATLAMALIYIZ’

30 Haziran 1996’da Dersim’de işgalcilere karşı fedai eylem gerçekleştiren PKK gerillası Zeynep Kınacı’yı anarak sözlerine devam eden Canda, şunları ifade etti: “Şehit Zilan, düşmanın kalbinin ortasında eylemini yaparak Önderliğe karşı planlanan komploya karşı cevap oldu. Biz kadınlar olarak, Zilan ruhuyla direnerek sürece cevap olmalıyız. Özgür dağlara yönelerek irademizle ve gücümüzle kadınlar üzerinde oynanan işgale karşı durarak özgürlüğümüzü ispatlamalıyız.”

TÜRK İŞGALİNE KARŞI ‘CANLI KALKAN’

Yürütülen Canlı Kalkan eylemi ve kadının buradaki yerine dikkat çeken Canda Efrin, şöyle konuştu: “Yurtsever gençlik ve Genç Kadınlar olarak, Kandil alanında Canlı Kalkan eylemi başlattık. Bu eylem sadece Kandil’de değil, Bradost’ta da gerçekleşmekte şu an. Bu eylemlerdeki amacımız, Türk işgaline karşı durmaktır. Sadece Başure Kurdistan’da değil bütün Kürdistan’daki işgalleri çıkartmaktır. Aynı zamanda genç kadınlar olarak Kandil alanlarına yönelişimizin sebebi, işgalci Türk devletinin toplarından ve uçaklarından korkumuzun olmadığını ve irademizi kıramayacağını göstermektir. Tek bir korkumuz vardır oda köle olarak yaşamaktır. Bunun içinde özgür dağlara yöneliyoruz. Şehit Zilan’ın dediği gibi ‘Keşke canımdan fazlası olsaydı onu da verirdim’. Bizde bu ruhla, özgürlük için Kürdistan için canımızdan fazlasını vermeye hazırız. Biz kadınlar olarak, toplum, kadın ve Kürdistan özgürleşmeden eylemlerimize devam edeceğiz. Canlı Kalkan eylemimizin esas amacı da budur.”

İŞGALE KARŞI ÖZGÜRLÜĞÜN ÇIĞLIĞI

İşgalci Türk devletinin provokasyonlarıyla halkı coğrafyasından çıkarmaya çalıştığı ve PKK’yi gerekçe göstererek sivil katliam yaptığını ifade eden eylemcilerden Avesta Xabur, ise şunları söyledi:

“Halkımızın direnişiyle Ulusal Komplo boşa çıkarıldı. PKK Hareketi’nin direnişçi ve özgürlükçü bir hareket olduğu bütün dünyaya kanıtlandı. Bilindik üzere günümüzde de Kürdistan halkı üzerinde büyük katliamlar yürütülmekte. Son olarkta Rojava’da Efrin, Kobanê’de ve Başûrê Kurdistan’da Kortek’te saldırılar gerçekleşmekte. Bu saldırılarla tekrardan halk korkutularak PKK hareketi karalanmak isteniyor. Fakat halkın tepkisinde, PKK’nin halk, halkın da PKK olduğu ortaya çıktı. Kortek’e yapılan hava saldırında, yaşlı, genç ve kadın sivillerin şehit düştüğü biliniyor. Bununla beraber Irak hükümeti bu katliama sessiz kaldı. Bu sessizlikte, iktidar sistemin, ataerkil sistemin ve işgalin göstergesidir. Böylece halkın içerisinde özel savaş uygulanmak istenmekte. Lakin buna karşın, halkımızın, genç kadınların ve bütün gençlerin tepkileriyle işgalci girişimler boşa çıkarılarak özgürlüğün çığlığı yükseldi.”

TEK SESLE İŞGALİ BOŞA ÇIKARMAK

Xabur, Seri Hilde (Başkaldır) kampanyası kapsamında başlatılan ‘Canlı Kalkan’ eyleminin önemine değinerek, “Bu eylemin amacı kadın özgürlüğüne karşı duran bütün iktidar sistemine ve güçlerine karşı gerçekleştirilen bir eylemdir” diye belirtti.

Xabur, şöyle devam etti: “Biz gençler ve genç kadınlar olarak, Kandil’de Canlı Kalkan eylemi başlattık. Bu kalkan sadece Türk devletinin işgaline karşı değil, kadın özgürlüğüne karşı duran bütün iktidar sistemine ve güçlerine karşı gerçekleştirilen bir eylemdir. Biz genç kadınlar olarak Başûrê Kürdistan’ın Kerkük, Süleymeniye, Germiyan ve Raperin bölgelerinden bu eyleme katılım sağlamış durumdayız. Amacımız, tek ses olarak işgali boşa çıkarmaktır. Bu esas üzerinde ‘Seri Hilde’ şiarıyla eylemimizi başlattık.

GENÇLERE KATILIM ÇAĞRISI

Son olarak gençlere çağrıda bulunan Genç Kadın üyelerinden Avesta Xabur, sözlerini şöyle tamamladı: “Gençler ve Genç Kadınlar olarak bütün yurtsever gençlere olan çağrımız, gün bizim günümüzdür. Tarih bize tekrardan gücümüzü göstermek için imkan sunmaktadır. Direnişimizi güçlendirmek için bütün gençlerin bu eyleme katılması gerekir. Bu eylem, düşmana karşı en büyük yanıt olacaktır. Bunun içinde sessiz kalmayın sessizlik işgali kabul etmektir. Tek ruhla tek amaçla direnişimize devam edelim. Son olarak da, ‘Berxwedan Jiyan e’ sloganıyla ilerleyelim.”