İspanya’da kadınlar için büyük grev

İspanya’da 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle benzeri görülmemiş bir grev yaşandı.

Metro ve trenler greve gitti. Radyo ve televizyon starları ekrana çıkmadı. İspanya kadın hakları için bu Perşembe günü benzeri görülmemiş feminist bir greve tanıklık etti.

Onlarca sendikanın çağrısı ile yapılan bu grev hem kadınları hem erkekleri ilgilendiriyor. Grevde ücret eşitliği istenirken, taciz ve erkek şiddeti protesto edildi.

Haftalardır örgütlenen bu eylem, Çarşamba gecesi Madrid sokaklarında tencerelerden sesler çıkararak başladı. 300 dolayında tren seferi iptal edildi. Madrid ve Barselona metrolarında da ulaşım aksadı.

İspanya’nın en çok dinlenen radyosu Cadena Ser, sabah saatlerinde kadın sunucularından yoksun kaldı. Yine televizyon kanallarının sabah programlarındaki starlar da ekrana çıkmadı. Ayrıca İspanya’nın en büyük gazetesi El Pais’in kadın gazetecileri de iş bıraktı. Gün içinde bir çok kentte binlerce kadın sokaklara çıktı.

İspanya, kadına yönelik devam eden şiddete rağmen 2004 yılında çıkardığı özel bir yasa nedeniyle şiddete karşı Avrupa Konseyi tarafından bir model olarak sunuluyor. Bu ülkede kadınlar erkeklerden yüzde 14.2 daha az ücret alıyor. Avrupa Birliği’nin bu konudaki ortalaması ise yüzde 16.2.

Genel grev kararı 10 sendika ve radikal sol parti Podemos tarafından alındı. 1975 yılında İzlanda’da da benzer bir genel grev yapılmıştı.