İspanya’da kadınlar şiddete karşı önlemler için sokakta

İspanya’da kadınlara yönelik erkek şiddetine karşı hükümetin acilen önlemler almasına yönelik eylemler devam ediyor.

Son haftalarda bir toplu tecavüz vahşetine verilen küçük hapis cezalarına karşı büyük gösterilerle gündemde olan İspanya’da kadınlar, hükümetin daha önce siyasi partilerce kabul edilen kadına yönelik şiddet karşıtı paktı hayata geçirmesini istedi.

Başkent Madrid ile Katalonya’nın anakenti Barselona’da toplanan binlerce feminist kadın, Sağlık ve Eşitlik Bakanı Dolors Montserrat tarafından da kabul edilen paktın gereklerinin yerine getirilmesi çağrısı yaptı. Eylemciler, kadına yönelik şiddeti engelleme amaçlı 200 kadar önlemin öngörüldüğü paktın hayata geçirilebilmesi için hükümetin gerekli bütçeyi ayırmasını da talep ettiler.

5 YIL İÇİN 1 MİLYAR EURO EK BÜTÇE VAAT EDİLMİŞTİ

Muhafazakar Başbakan Mariano Rajoy’un başında olduğu hükümet, Aralık ayında paktın hayata geçirilmesi için 5 yıl için ek 1 milyar euro bütçe vaat etmişti.

Ancak feminist örgütlere göre, hükümetin bu yıl için vaat ettiği 200 milyon dolarlık ek finansmanlar ayrılmadı.

İspanya’da kadına yönelik şiddet vakaları sıkça gündemde iken, kadın cinayetlerinde Fransa gibi daha kuzeydeki ülkelerde durum çok daha ciddi. 46 milyon nüfuslu İspanya’da son 10 yılda 583 kadın partnerleri veya eski partnerleri tarafından katledildi. 66 milyon nüfuslu Fransa’da bu sayı yılda 130 civarında ve çok daha yüksek.