Kadınlar sokakları “HAYIR” isyanıyla doldurdu-YENİLENDİ

“Kadınların Hayır’ı biter mi sandın” sloganıyla Kadıköy’e akın eden binlerce kadın, meşru olmayan referandum sonuçlarını karşı isyan bayrağını açtı.

Tek adam rejimine izin vermeyeceklerini vurgulayan kadınlar, Hayır’larına sokaklarda, meydanlarda, alanlarda sahip çıkmaya devam edeceklerinin mesajını verdiler.

Referandum seçim sonuçlarını protesto etmek için Kadıköy Süreyya Operası önünde bir araya gelen binlerce kadın, ‘Hayır’larına yaptıkları kitlesel yürüyüşle sahip çıktı. “Hayır”, “Na” bayrakların açıldığı yürüyüşte, "Kadınların Hayır’ı biter mi sandın" yazılı pankart ve “YSK sen 2 milyar, 2 milyon 500 oyu ne yaptın, palavere bırak”, “Hayır kabul etmiyoruz, referandum iptal edilsin”, “Mücadelemizin O hali yok” ve “Hile hırsızlık bu seçim meşru değildir”, “Sizin baskınız hileniz var, kadınların dayanışması” dövizleri taşındı. Davul ritimleri eşliğinde yürüyen kadınlar, dayatılan tek adamlık sistemine, “Hayır hayır demektir”, “Ha ha ha Hayır”, “Hayatımız, geceler, sokaklar, bedenimiz, emeğimiz bizim senin mi sandın”, “Kadınların Hayır’ı biter mi sandın”, “Seni başkan yaptırmayacağız”, “Hırsız, katil Erdoğan”, “Kadınlar birlikte, birlikte güçlü”, “Jin, jiyan, azadî”, “Korkmuyoruz, susmuyoruz, itaat etmiyoruz”, “Kadınların Hayır isyanı biter mi sandın”, “Hayır bitmedi mücadeleye devam” sloganlarıyla tepki gösterdi. Halk da kadınların yürüyüşüne evlerinin balkonundan, tencere-tava çalarak destek verdi.

 

‘HAYIR KABUL ETMİYORUZ’

Kadıköy Simit Saray’ı önünde gelen kadınlar adına açıklama Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu İstanbul Temsilcisi Fidan Ataselim tarafından okudu. Oldubittiye getirilen referandum sonuçlarıyla kadınların özgürlüklerini daha da sınırlandırmak isteneceğine dikkat çeken Ataselim, “Biz bunu kabul etmiyoruz; Hayır! Sonuçlarla ilgili tartışmalar sürerken, halkın en az yarısının rızasının olmadığı bir anayasa değişikliğinin nihai karar olarak bizlere dayatılmasını asla kabul etmiyoruz” dedi. Yapılan tüm dayatmalara karşı ‘hayır’larına sahip çıkarak mücadeleyi büyüttüklerini hatırlatan Ataselim, bugün de yeni bir dayatmayla karşı karşıya kaldıklarını belirtti. Baskı ve zorla, şaibeyle sürdürülen bir referandum sürecinin sonunda ülkenin tamamı tek bir adamın arzularına hapsedilmek istendiğine işaret eden Ataselim, “Bunun kadın cinayetlerine, istismara, tacize, tecavüze, erkek egemenliğine, eşitsizliğe karşı mücadele eden biz kadınlar için ne anlama geldiğini biliyoruz. Ama hayır. Kabul etmiyoruz, buna rızamız yok. Her ne olursa biliyoruz ki, biz kazandık ve susmayacağız” diye konuştu.

‘YSK HESAP VERECEK’

Kadın iradesini hiçe sayan zihniyetine geçit vermeyeceklerini bir kez daha vurgulayan Ataselim, “Hayatlarımızı, emeklerimizi, bedenlerimizi, kararlarımızı çalmaya çalışmalarına; kararlarımızı görmezden, duymazdan gelmelerine, ‘hayır’larımızı evet olarak anlamalarına izin vermeye hiç niyetimiz yok! Biliyoruz, birlikte güçlüyüz. Okulda, evde, iş yerinde, sokakta mücadelemizle, dayanışmamızla ‘hayır’larımıza sahip çıkacağız” dedi.

Polis helikopterinin etraflarında dolaşmasına ıslıklar ve zılgıtlarla tepki gösteren kadınlar, eylemlerini, “YSK hesap verecek” sloganıyla sonlandırdı.