İsveç'te kadınlar, Nobel'deki cinsel tacize karşı ayakta

İsveç'in 6 kentinde; Stockholm, Helsingborg, Eskilstuna, Göteborg, Västerås ve Borgholm'da binlerce kadın, Nobel Edebiyat ödüllerini veren İsveç Akademisi'ndeki cinsel tacizleri protesto etmek için meydanlara çıktı.

Gösterilerde İsveç Akademisi'nin tüm üyelerinin istifa etmesini talep eden kadınlar, görevini bırakmaya zorlanan ve fularlı bluz giymesiyle tanınan İsveç Akademisi Daimi Sekreteri Sara Danius'a destek vermek için fular taktı.

Stockholm'de Akademi yönetiminin toplandığı Nobel Müzesi önünde toplanan bini aşkın kadının gerçekleştirdiği gösteride konuşmalar yapan yazar ve siyasi parti temsilcileri, cinsel taciz ve tecavüzleri araştıran avukatlık bürosunun raporunun kamuoyuna açıklanmasını istedi ve tüm Akademi üyelerini istifa etmesini talep etti.

Gösterinin örgütlenmesine öncülük eden 3 kadından biri olan Gazeteci Cissi Wallin, Metoo kampanyasının sistematik baskı, taciz ve ayrımcılığın kadınların günlük yaşamlarının bir parçası olduğunu gösterdiğini söyledi.

METOO İLE KADINLAR DEVRİM YAŞADI

Metoo ile kadınların devrim yaşadıklarını ve bundan sonra susturulamayacaklarını söyleyen Wallen, “Biz 1700'lü yıllarda değil 2018'de yaşıyoruz. Cinsel taciz ve tecavüzleri kabul etmeyeceğiz. İsveç küçük bir ülke olmasına rağmen dünyanın hiç bir ülkesinde Metoo bu kadar etki yaratmadı” şeklinde konuştu.

Kristina Wicksell de, 20 yıl Akademide süren cinsel tacize karşı daimi sekreterlik yapan erkeklerin suskun kalırken Akademi tarihinde ilk kez daimi sekreter olan Sara Darius'un soruşturma başlattığı için istifa etmek zorunda kaldığını söyledi.

Cinsel tacize karşı sessiz kalan Akademi üyelerinin hala görevlerinin başında olduğunu belirten Wicksell, “Erkeklerin bir birlerini tutması artık sabrımızı taşırıyor. 2018 yılında bizim olanlara karşı çıkma ve sesimizi duyurma zorunluluğumuz var” dedi.

GİZLİ BİR YERDE TOPLANTI YAPTILAR

Gösteriden dolayı Akademi Yönetim Kurulu, her zaman toplantılarını yaptığı Nobel Müzesi'ne gelmedi. Gizli bir yerde toplantı yapan Akademi yönetiminin kamuoyuna yazılı bir açıklama yapacağı belirtildi.

İsveç'te geçtiğimiz yıl sonlarında kadınların cinsel tacize Metoo etiketiyle başlattıkları kampanya en fazla İsveç Akademisi'ni sarstı. 2017 Kasım'ında 18 kadın yazar, Dagens Nyheter gazetesinde yayımlanan açıklamalarında İsveç Akademisi'nin Yönetim Kurulu Üyesi Şair Katarina Frostenson'un 'kültür profili' olarak tanınan eşi Jean Claude Arnault'u taciz ve tecavüzle suçladı.

20 yıldır İsveç Akademisi'nden ekonomik yardım alan Arnault'un 7 kez Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazananların adlarını kamuoyuna açıkladığı bilgileri de medyada yer almıştı. Arnault'un taciz ettiği kişiler arasında Akademi Yönetim Kurulu üyeleri ve çalışanların bulunduğu da iddia edilmişti.

Ancak kadınların açıklamaları taciz ve tecavüz iddilarının yeni olmadığını, 1990'lı yıllardan beri Akademi yönetimine iletildiği halde görmezden gelindiğini ve söz konusu kişinin Akademiden maddi destek almayı sürdürdüğünü gösterdi.

TECAVÜZCÜYE İSVEÇ KRALİYET MADALYASI

Tüm bunların bilinmesine rağmen Akademi bir yandan Arnault'a milyonlarca kronluk ekonomik destek vermeyi sürdürürken Akademi üyesi Per Westberg, söz konusu kişiye İsveç kültürüne yaptığı katkılardan dolayı Kraliyet Madalyası verilmesini önerdi.

Kültür Bakanı Alice Bah Kuhnke, Stockholm'de düzenlenen bir törende Arnault'a Kraliyet Ödülü'nü takdim etti.

Olanların medyaya yansımasından sonra Akademi yönetimi Arnault'la tüm ilişkileri kesme kararı aldı. Bir avukat bürosuna da cinsel taciz ve tecavüz olaylarını araştırması için görev verdi.

Akademi Daimi Sekreteri Sara Danius, olaylarda sorumluluğu olan Katarina Frestenson'un üyelikten atılması için oylama yaptırdı. Ancak oylamada üyelerin çoğunluğu atılmaması yönünde oy kullanınca Akademi üyelerinden Peter Englund, Klas Östergren ve Kjell Espmark istifa etti.

Geçtiğimiz hafta sonu da Sara Danis ardından da yardımcısı görevlerinden ayrıldıklarını açıkladı. Skandalın odağındaki Katarine Frestenson da, Akademideki sandalyesini bıraktığını açıklamak zorunda kaldı.