İsveç'te kadınlar şiddete karşı alanlara çıktı
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü’nde İsveç'in değişik yerleşim birimlerinde yapılan eylemlerde kadına yönelik şiddetin durdurulması istendi.
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü’nde İsveç'in değişik yerleşim birimlerinde yapılan eylemlerde kadına yönelik şiddetin durdurulması istendi.
Stockholm, Öreboro, Linköping, Motala ve Norköping illerinde Pazartesi günü meydanlara çıkan kadınlar, ataerkil şiddeti kınadı. Kadına yönelik şiddete karşı önlem alması için hükümete çağrılarda bulundu.
Başkent Stockholm'de kadına yönelik şiddetin ele alındığı panel ve konferanslar düzenlendi. Protesto gösterisi yapıldı.
Feminist İnisiyatif'in çağrısıyla Stockholm’deki Höterget Meydanı'nda akşam saatlerinde bir gösteri düzenlendi. Meydanda bulunan merdivenlere aralarında Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez'in de yer aldığı katledilen kadınların fotoğrafları ve şiddeti kınayan pankartlar yerleştirildi. Önlerinde mumlar yakıldı.
Amara Kadın Meclisi ve Sara Kadın Birliği adına konuşan Scapa Ericsson, kadınlara yönelik şiddetin kaynağının ataerkil ve kapitalist sistem olduğuna vurgu yaptı.
Rojava ve Kuzey Suriye'deki kadınların deneyimlerini katılımcılarla paylaşan Ericsson, kadınların Rojava'da feminist, ekolojik, adil ve eşitlikçi sistemin kurulmasına önderlik yaptıklarını ve sistemi DAİŞ çeteleri ve Türk devletinin saldırılarına karşı kararlıca savunduklarını söyledi. Eylemde tüm kadınlara Rojava'daki sistemi sahiplenmeleri, Türk devletinin işgaline karşı çıkmaları ve Cumartesi günü Rojava'yla dayanışmak için yapılacak gösteriye katılmaları çağrısı yapıldı.
Başkent Stockholm'de gösterinin yanı sıra kadına yönelik şiddeti ele alan bir panel ve konferans düzenlendi.
İşçi Eğitim Birliği (ABF) lokalinde düzenlenen panele Sosyal Demokrat İşçi Partisi ve Çevre Partisi Yeşiller'in kadın örgütleri, Ne Fahişe Ne Boyun Eğen, Birleşmiş Milletler Kadın Örgütü, Kadın Lobisi ve Amara Kadın Meclisi'nin yöneticileri konuşmacı olarak katıldı.
GÖKTEPE: KADIN ÖRGÜTLERİ ROJAVA'DA KÜRT KADINLARINI DESTEKLEMELİ
Amara Kadın Meclisi adına konuşan Ayşe Göktepe, Kuzey Kuristan ve Rojava'da Kürt kadınlarının mücadeleleri ve deneyimleri hakkında katılımcıları bilgilendirdi.
Kadına yönelik şiddetin politik olduğuna vurgu yapan Göktepe, Rojava ve Şengal'de örgütlenen Kürt kadınlarının erkek şiddetinin yanı sıra DAİŞ çetelerinin saldırıları ve işgal girişimlerine karşı kararlıkla direndiklerine dikkat çekti.
Türk devletinin Kuzeydoğu Suriye ve Rojava'ya kadınların önderlik ederek kurdukları sistemi yok etmek için saldırdığının altını çizen Göktepe, kadın örgütlerine Rojava'da Kürt kadınların direnişlerine destek vermeleri çağrısı yaptı.
MEDYA KÜRT KADINLARININ GÖRÜŞLERİNE YER VERDİ
Örebro ilinde aralarında Barin Kadın Derneği, Kadın Evleri ve Birleşmiş Milletler Kadın Örgütü'nde bulunduğu dernek ve kuruluşlar, il merkezindeki meydanda düzenledikleri bir eylemle kadına yönelik şiddeti kınadı.
Kadın örgütleri adlarına yapılan konuşmalarda şiddetin ataerkil anlayışların ürünü olduğuna dikkat çekildi. Şiddete uğrayan kadınlara yardım eden kurumlara daha fazla kaynak aktarılması talep edildi.