İsviçre’de aile içi şiddet her iki haftada bir can alıyor

Aile içi şiddet, her 15 günde bir İsviçre’de bir insanın ölümüne neden olurken, ölenlerin büyük bir çoğunluğu kadınlardan oluşuyor.

İsviçre Federal Cinsiyet Eşitliği Ofisi (BFEG) tarafından İsviçre’nin Bern kentinde kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddet konulu bir konferans düzenledi.

Konferans, Avrupa Konseyi’nin kadına yönelik ve aile içi şiddeti önleme ve buna karşı mücadeleye ilişkin İstanbul Sözleşmesi’nin, İsviçre’nin bütün kantonlarında esas alınması ve teşvik edilmesi amacıyla düzenlendi.

İsviçreli bir çok kadın örgütü ve 270 uzmanın katılımıyla gerçekleştirilen konferansta, kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddetle mücadele edilmesi ve İstanbul Sözleşmesi saygı duyulması çağrısı yapıldı.

Kadınların İsviçre’de doğrudan bir ayrımcılıkla karşı karşıya kalındığına dikkat çekilen konferansta, İsviçre hükümetinin bu noktada eksik politikaları da eleştirildi.

Kadınların cinsiyetinden kaynaklı hem aile içinde hem de işyerinde birçok saldırıya maruz kalındığına yönelik raporların açıklandığı konferansta, kadınların yaşadıkları ayrımcılığa son verilmesi için hükümete ve kanton yönetimlerine harekete geçme çağrısı yapıldı.

İsviçre Federal Cinsiyet Eşitliği Ofisi de İsviçre’de yaşanan kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddete ilişkin bir rapor açıkladı. Federal Ofisin raporuna göre, İsviçre’de her 15 günde bir kişi aile içi şiddet nedeniyle yaşamını yitiriyor.

Aile içi şiddet nedeniyle hayatını kaybeden insanların büyük bir çoğunluğunun kadınlardan oluştuğuna vurgu yapılan raporda, ayrıca her yıl 27 bin çocuk ve gencin de İsviçre’de aile içi şiddetin mağduru olduğu ifade edildi.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ

Avrupa Konseyi’nin, kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddetin önlenmesi ve bunlarla mücadele edilmesi için kabul ettiği bir sözleşmedir. 2011 yılında İstanbul’da düzenlenen bir konferansla imzaya açılan sözleşme, 2014’te yürürlüğe girdi.