İsviçre’deki 8 Mart etkinliklerinde Efrîn direnişi selamlandı

İsviçre’nin birçok kentinde düzenlenen etkinliklerle 8 Mart kutlandı. Etkinliklere kendi renkleri ile katılan Kürt kadınları ise Efrîn direnişine dikkat çekerek, “Rojava ve Efrîn’deki kadın direnişi dünya kadınlarını özgürleştirecek” mesajını verdi.

İsviçre’nin birçok kentinde alanlara çıkan kadınlar 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutlarken, cinsiyetçi politikalara son verilmesi çağrısında bulundu. 8 Mart etkinliklerine kendi renkleri ile katılan Kürdistanlı kadınlar ise Efrîn’deki kadın direnişine dikkat çekerek, “Rojava’dan başlayıp dünya kadınlarına umut veren direniş, dünya kadınlarını özgürleştirecek” mesajını verdi.

BERN

İsviçreli kadın örgütleri, sendika ve sol partilerin öncülüğünde Bern Waisenhausplatz’da bir araya gelen kadınlar burada gerçekleştirdikleri etkinlikle 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutlarken, İsviçre’deki kadına dönük ayrımcı politikaları protesto etti.

“Maaş eşitsizliğine son”, “Kadınların sırtından kazanmaya son verin artık”, “Kadınlar vardı var olacak” pankartları arkasında gerçekleştirilen etkinlikte yapılan ortak açıklamada, İsviçre’deki kadınlara dönük ayrımcı politikalar eleştirildi. İsviçre’nin uzun yıllardan beridir siyasal gündemini meşgul eden çalışan kadın ve erkek arasındaki maaş eşitsizliğine bir kez yine tepki gösteren kadınlar, hükümeti acilen bu eşitsiz uygulamaya son vermeye çağırdı.

Bu eyleme kendi renkleri ile katılan Kürdistanlı kadınlar ise Efrîn ve Rojava’daki kadın direnişine dikkat çekerek, dünya kadınlarını Efrin direnişi sahiplenmeye çağırdı.

Etkinliğin ardından Türk Efrîn’e dönük işgal girişimine dikkat çekmek amacıyla İsviçre Federal Parlamentosuna kadar bir yürüyüş gerçekleştiren Kürdistanlı kadınlar, sık sık “Her yer Efrîn, her yer direniş” sloganı attı.

LOZAN

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle Lajin Kadın Meclisi ve Sosyalist Kadınlar Birliği öncülüğünde Lozan Merkez Tren İstasyonu’nda bir araya gelen kadınlar ise buradan Riponne meydanına kadar bir yürüyüş gerçekleştirdi.

Efrîn’deki kadın direnişine dikkat çeken pankart ve dövizlerin taşındığı yürüyüşte sık sık “Her yer Efrîn, her yer direniş”, “Yaşasın 8 Mart”, “Jin Jiyan Azadi” sloganları atıldı.

Yürüyüşün ardından yapılan açıklamada Efrîn’deki direnişe dikkat çekilirken, “Rojava’da başlayıp bugün Efrîn’de devam eden kadın direnişi dünya kadınlarına umut veriyor” denildi.

BASEL

İsviçre’nin Basel Kentinde ise İsviçreli ve Göçmen Kadı Örgütlerinin öncülüğünde binlerin katılımıyla gerçekleştirilen yürüyüşle 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlandı.

Kürt kadınlarının kendi renkleri ile katıldığı yürüyüşte Türk devletinin Efrîn’e dönük saldırılarına dikkat çekilerek, Efrîn ve Rojava’daki kadınların destansı direnişine vurgu yapıldı. Yürüyüşün ardından gerçekleşen mitingin ardından HDK- Basel adına yapılan konuşmada erkek egemenlikli sisteme karşı dünya kadınlarının Kürt kadınlarının mücadelesine destek vermesi gerektiği çağrısı yapıldı.