İsviçre'de devrimci kadınlar anıldı

İsviçre’nin Zürih kentinde Cansız, Doğan, Şaylemez ile Uyar, Nayır, Demir 10 Ocak 2019’da Cilo’da şehit düşen Zeynep Baytar anıldı.

9 Ocak 2013’te Fransa’nın başkenti Paris’te katledilen PKK kurucularından Sakine Cansız (Sara), KNK Paris Temsilcisi Fidan Doğan (Rojbîn) ve Gençlik Hareketi üyesi Leyla Şaylemez (Ronahî) ile 5 Ocak 2016’da Şırnak’ın Silopi ilçesinde katledilen kadın aktivist Sêvê Demir, Fatma Uyar, Pakize Nayir, 10 Eylül 2019’da Cilo’da şehit düşen Zeynep Baytar (Devrim Andok) anıldı.

İsviçre Kürt Kadın Birliği (YJK-S) tarafından Kürt Toplum Merkezinde düzenlenen anmaya yüzlerce kişi katıldı. Şehitlerin fotoğraflarının bulunduğu anma köşesinin hazırlandığı salona “Katliamı unutturmayacağız, hesabını soracağız” yazılı pankart asıldı.

‘BU KATLİAMLARLA KÜRT KADIN MÜCADELESİ HEDEF ALINMIŞTIR’

Şehitler şahsında gerçekleştirilen saygı duruşu sonrası anmada İsviçre Kürt Kadın Birliği adına söz alan CDK Eşbaşkanı Songül Arslan şunları söyledi: “Sayın Öcalan’ın paradigmasıyla yaşama geçirilen Kürt kadınının mücadeleci ve özgürlükçü yanını yansıtan ‘Jin, jiyan, azadi’ söylemi bugün dünya kadın mücadelesinin sembolü olmuştur. Bu katliamlar esasında Kürt kadının var olma mücadelesine karşı yapılmıştır.”

Sakine Cansız, Fidan Doğan ile Leyla Şaylemez’in Kürdistan özgürlük mücadelesindeki yaşamlarının aktarıldığı sinevizyon gösteriminin ardından Sakine Cansız’ın yazdığı şiirlerden oluşan bir dinleti de yapıldı.

‘PARİS KATLİAMI 15 ŞUBAT KOMPLOSUNUN DEVAMIDIR’

Anmada söz alan Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) aktivisti Şükran Sincar konuşmasına şehitleri anarak başladı.

Sincar, “Bizler biliyoruz ki bu katliam 15 Şubat komplosunun devamıdır. Kürt kadının özgürlüğünün hedef alındığı bu katliam karşısında bizler Saraların, Rojbinlerin, Ronahilerin, Pakizelerinin o direnişçi ruhlarını sahiplenerek mücadelemizi zafere taşıyacağız. Bu bizim şehitlerimize olan sözümüzdür” dedi.

İsviçre Şehit Aileleri Komisyonu adına konuşma ile devam eden anmada Barış Annesi Döndü Ana da söz aldı.

Türkiye’ye ve Türk mallarına yönelik düzenlenen boykot kampanyasına dikkat çeken Döndü Ana şunları belirtti: “Yapacağız her yatırım bugün bizlere katliam olarak geri dönmekte. Buradan iki şehit vermiş bir Kürt anası olarak diyorum ki katliamlara ortak olmayın, kendine insanım diyen hiç kimse bu suça ortak olmasın.”

SKB (Sosyalist Kadınlar Birliği) adına konuşan Leyla Şahin de Kürt kadının ve dünya kadınlarının özgürlük mücadelesinin bugün anması yapılan kadınların mücadelesinin sonucu olduğunu söyledi.

Şahin, “Onların bizlere bıraktığı mirastır. Onların bizlere bıraktığı bu bayrağı bizler mutlaka zafere taşıyacağız” dedi.

Anmaya Tamil halkından da katılım oldu. Tamil temsilcileri konuşmalarında Tamil halkının devrim mücadelesi olarak Kürt halkının verdiği özgürlük mücadelesi ile dayanışma içinde oldukları vurgulandı.

 

 

 

 

Anma müzik dinletisi ile sona erdi.