İtalya’da 6. Jineoloji kampı düzenlendi

İtalya’da iki yıldan bu yana 5 kez düzenlenen Jineoloji kamplarına katılan kadınlar, 19-25 Ağustos’ta yapılan final kampında buluştu.

İtalya'da iki yıldan bu yana süren jineoloji çalışmalarının bir sonucu olarak değerlendirilen kampa 48 İtalyan kadın katıldı. Kürt kadın hareketinin felsefefik, ideolojik ve pratik deneyimlerine dayanarak hazırlanan seminerler ve farklı yöntemlerle yürütülen atölye çalışmalarının olduğu kampta önümüzdeki bir yılda Jineoloji çalışmalarının yürütülmesine dönük bir dizi karar da alındı.

İtalya’da bugüne dek ülkenin güneyi ve kuzeyi esas alınarak toplamda beş kamp düzenlenmişti. Final olarak değerlendirilen bu kampın temel özelliği ise bugüne dek düzenlenen kamplarda ortaya çıkan sonuçları pratik bir ifadeye kavuşturabilmek. Ağırlıkta Roma, Napoli ve Genova kentlerinden katılımların olduğu kampın organizesini Jineoloji İtalya Komitesi yaptı. Oldukça renkli bir bileşimi olan kampın katılımcıları arasında Meksika Chiapas deneyiminde yer alan kadınlardan, Sicilya’daki No Mous hareketine kadar birçok aktivist yer alıyor.

Kampın ilk gününde ‘jineolojiye giriş’ adlı seminer Jineoloji İtalya komitesi tarafından verildi. Bunun yanı sıra jineolojinin kuramsal çerçevesinde önemli bir yeri olan özgür eş yaşam, erkeği öldürmek gibi dersler ve Kürt kadın hareketinin kullandığı yöntemler esas alınarak verildi. Kapitalist modernitenin İtalya’daki kadın mücadelesi üzerine etkilerinin de tartışıldığı kampta ekonomi, öz savunma gibi bölümler pratik ve teorik yanları esas alınarak iki bölüm halinde verildi.

ATÖLYE ÇALIŞMALARI YAPILDI

Kampın en dikkat çekici yanlarından biri de jineolojinin yöntemlerinin esas alınarak yapılan atölye çalışmaları oldu. Derste yapılan atölye çalışmasında ‘Erkeği Öldürmek’ kuramına dayalı atölye çalışması yapıldı. Katılımcılar patriyarkal sistemin kendisine yansıması, erkekliği nasıl tanımladıkları üzerine tespitlerini ve yoğunlaşmalarının sonuçlarını yazılı olarak ele aldı.

Jineoloji Avrupa Komitesi Üyesi Zilan Diyar kampın, kadın hareketinin yarattığı direniş kültürünü yaygınlaştırmada oldukça öğretici ve yol açıcı yöntemlerle yapıldığına dikkat çekti ve Jineolojinin kadın yoldaşlığını, yaşamı estetize eden gücünü farklı halklara taşırmada önemli bir rol oynadığını söyledi. Komite üyesi Necibe Qeredexi ise kapitalist modernitenin ve onun ideolojisi olan liberalizmin aşılmasının önemine vurgu yaptı.

Kampın son gününde önümüzdeki bir yıl içinde jineoloji çalışmalarının nasıl yürütüleceğine dair bir dizi karar alındı. Eğitim, araştırma, kurumlaşma ve jineolojiyi sanatın diliyle anlatmak amacıyla oluşturulan çalışma gruplarına katılımlar oldu. Ayrıca daha önce üç kişinin yer aldığı jineoloji komitesine yeni katılımlar oldu. 24 Ağustos akşamı yapılan etkinlikte ise, İtalya’nın farklı bölgelerinin şarkıları ve danslarından oluşan gösteriler, seminerler ve kısa skeçler yer aldı.