'Öcalan'a dönük tehdit, varlığımızın tehdit edilmesidir'

Uluslararası Kürt Kadın Hareketi Temsilciliği ve CENÎ, Öcalan'ın hayatından endişe edildiğine dikkat çekerek, tecridin kaldırılması için harekete geçmeye çağırdı.

Uluslararası Kürt Kadın Hareketi Temsilciliği ve Kürt Kadın Barış Bürosu (CENÎ), sağlığı ve can güvenliğinden kaygı duyulan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a dönük tecride ilişkin bugün bir açıklama yaptı.

Yazılı açıklamada, 19 yıldır tecrit durumunun devam ettiğine, 'Çözüm Süreci'nin AKP tarafından bitirilmesiyle, Öcalan'a dönük ağır izolasyona başvurulduğuna dikkat çekildi.

'CİDDİ BİR KAYGI HAKİM'

AKP-MHP faşizmine değinilen açıklamanın devamında, Öcalan'ın güvenliğine ilişkin şunlar kaydedildi:

"Birkaç gündür Türk sosyal medyasında Ortadoğu'nun en güçlü Kadın Hareketinin kurucusu ve Demokratik Konfederalizm Önderi Abdullah Öcalan'ın hayatını kaybettiğine dair haberler dolaşmaktadır. Bu bağlamda Bursa Savcılığının Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın güvenliği ve sağlığına yönelik yaptığı net olmayan ve belirsiz açıklama, Kürt Kadın Hareketinde, Kürt halkında, Kürt halkının dostları ve demokratik çevrelerde ciddi bir kaygının ve endişenin yaşanmasına neden olmuştur.

'ÖCALAN HERKESİN KENDİNİ İFADE EDEBİLDİĞİ PROJE GELİŞTİRDİ'

Kürt Halk Önderi, kadın özgürleşmesini toplumun özgürleşmesi ve demokratik devrimci mücadelenin geliştirilmesinde büyük bir rol sahibidir. Kadın Kurtuluş İdeolojisi ile Ortadoğu başta olmak üzere erkek egemen sisteme karşı imkansız görünen kadın devrimini gerçekleştirmiştir. Kürdistan'ın dört parçasında kadınlar ihtiyaçlarına göre bu eksende kadın meclisleri, komünleri, kadın akademileri ve kadın köyleri biçiminde kendilerini örgütlemektedirler. Tüm saldırılara karşı Ortadoğu'da Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın düşünceleri ekseninde özgür, eşit ve ekolojik bir toplum yaratılmaktadır. Kürt Kadın Hareketinin, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın önerileri ve düşünceleri ışında Rojava başta olmak üzere Ortadoğu Demokratik Konfederalizm modelini yaşamlaştırmaktadır. Kürt halkı ve diğer Ortadoğu halkları Demokratik Konfederalizm ile varlıkları ve demokratik halklarının güvenceye altına alındığını görmektediler. Bugün kendi ülkeleri ve demokratik hakları için öz savunma mücadelesi içerisinde olan, Kürt, Arap, Süryani, Asuri, Ermeni, Türkmen, aynı zamanda Êzidî, Alevi, Fehli, Hıristiyan, Yaresan, Müslüman, Dürzi vb. tüm farklılıkların kendini ifade edebildiği bir projedir, bu.

'VARLIĞIMIZIN TEHDİT EDİLMESİDİR'

Tüm tecrit koşullarına rağmen Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, bu modeli Ortadoğu halklarının barış içinde yaşamalarının bir güvencesi olarak geliştirmiş ve bu bağlamda Türk devleti ile barış sürecini geliştirmede ısrarcı olmuştur. Avrupa devletleri ve Almanya hükûmeti, Ortadoğu halkları için demokrasi ve barışın umut kaynağı olan bu çözüm modelinin yerine, dünya ve Avrupa için korku ve tehlike haline gelen IŞID ile ortak çalışan AKP-Erdoğan hükümetini desteklemekte, ortak anlaşmalara imza atmaktadırlar. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın yaşamının tehlikede olması bizim için sadece barış ve demokrasinin tehdidi değil, aynı zamanda varlığımızın tehdit edilmesidir.

ULUSLARARASI KURUMLARA ELEŞTİRİ

Uluslararası Kürt Kadın Hareketi Temsilciliği ve Kürt Kadın Barış Bürosu olarak, Türk devletinin ve müttefiklerinin Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın sağlığı ve güvenliğine yaklaşımını tehlikeli buluyoruz. İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT) Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın kritik olan güvenlik ve sağlık durumuna çoğu kez işaret etmesine rağmen, Avrupa Konseyi ve CPT'nin bu noktada pasif tavrı tehlikeli ve kabul edilemezdir."

'TEYİT EDİLENE KADAR KESİNTİSİZ EYLEMDE OLALIM'

Açıklamada, kadınların Öcalan'a sahip çıkacağı mesajı verilirken, şu çağrıda da bulunuldu:

"Kürt Halk Önderi 'hayatımın projesi' dediği Kürt Kadın Hareketini oluştururken büyük bir özveri ile yaklaşmış, Kürt kadınları başta olmak üzere kadın özgürleşmesini ve kurtuluşunu gerçekleştirmede sonsuz destek sunmuş ve biz Kürt kadınları olarak Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın yaşamını aynı özveri ile savunacağız. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'dan öğrendiğimiz gibi özgürlük, insan doğasına tekabül eder ve tutsak edilemez. Özgürlüğümüzün bizden alınmasına izin vermeyeceğiz. Bu nedenle, Kürt Kadın Hareketi TJK-E, ağır tecrit koşullarının ve hayatının üzerindeki tehdidin kaldırılması için herkesi kesintisiz eyleme çağırmaktadır.

Bu çağrı temelinde tüm kadınlar başta olmak üzere herkesi Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın sağlığı ve güvenliği, ailesi ve avukatları tarafından teyit edilene kadar, çok yönlü kesintisiz eylemde olmaya çağırıyoruz."