'Öcalan’sız bir özgürlük eksik özgürlüktür'

TJA'nın startını verdiği kampanyalara ilişkin değerlendirme yapan Hediye Kılınç, "Toplumun özgür olabilmesi için kadının, kadının özgür olabilmesi için de Sayın Öcalan'ın özgür olması ve üzerindeki tecridin kaldırılması gerekiyor" dedi.

Tevgera Jinên Azad (TJA) ve HDP Kadın Meclisi’nin 19 Ağustos'ta İstanbul'da "Tecridi Kırılacak, Özgürlük Kazanacak" şiarı ile startını verdiği kampanyaya kadınlardan destek gelmeye devam ediyor. TJA 3 Ağustos'ta da Batman'da "Kadın Soykırımını Durduralım, Yaşamı Özgürleştirelim" şiarı ile bir kampanya startı vermişti. TJA'nın iki kampanyasına da kadınlar yoğun ilgi gösterdi. 24 Ağustos'ta eylem takvimini açıklayan TJA, tüm kadınları birlikte örgütlenmeye davet etti. DBP MYK Üyesi ve TJA Aktivisti Hediye Kılınç, bu kampanyalar kapsamında yoğun bir çalışma sürecinin başladığını söyledi.

'TECRİT DOĞRUDAN KADINLARI İLGİLENDİRİYOR'

Kılınç, TJA'nın ara dönem toplantısında bazı kararlara vardıklarını ve bu kararlar doğrultusunda kampanyalar ile eylem ve etkinliklerini güçlendireceklerini ifade etti. Son süreçte Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerinde ağırlaşan tecride karşı, kadın soykırımına ve çocuklara yönelik cinsel istismar olaylarının artmasına karşı kampanya stardı verdiklerini söyleyen Kılınç, "Sayın Öcalan'ın durumu ile ilgili bilgi alamıyor olmamız, görüş sağlanmıyor olması bizim açımızdan kabul edilir değildir. Kabul edemeyeceğimiz bir durum olan bu süreci harekete geçerek eylemselliğe dönüştürmek istedik. Biliyorsunuz, Sayın Öcalan'ın tecride alınması politiktir ve kadını doğrudan ilgilendiren bir durumdur" diye konuştu.

'KADIN ÜZERİNDEN TOPLUM ŞEKİLLENDİRİLMEK İSTENİYOR'

"Toplumun özgür olabilmesi için kadının, kadının özgür olabilmesi için de Sayın Öcalan'ın özgür olması ve üzerindeki tecridin kaldırılması gerekiyor" diyen Kılınç, tecridin kaldırılması için kadınlar olarak her türlü eylem ve etkinlik yapacaklarını belirtti. Kadına yönelik saldırıları değerlendiren Kılınç, "Bu saldırılar birkaç erkeğin saldırısı değil, yapılan saldırılar devlet zihniyetinin gözetiminde yapılan saldırılardır. Erkek devletten güç alıyor ve kadına tecavüz ediyor, katlediyor, taciz ediyor, yaşamı kadına yaşanılmaz hale getirmeye çalışıyor. Sistemsel bir saldırıya dönüşmüştür. Kadının giyimi üzerinden toplum şekillendirilmeye çalışılıyor" diye belirtti.

Bu saldırılara karşı gösterilecek duruşun ve yaklaşımın da örgütsel ve bütünlüklü olmak zorunda olduğunu söyleyen Kılınç, "Saldırı arttıkça bizim de daha fazla örgütlenme ve kendini savunma sistemimiz artmalıdır. Sayın Öcalan'ın üzerindeki tecridi bu nedenle kadın tecridi olarak değerlendiriyoruz. Karşımızdaki pratik bize bunu gösteriyor. Kadının özgür bir yaşam mücadelesi engellenmek ve kadın köleleştirilmek isteniyor. Tecridin kırılmasını kadının özgürleşmesiyle ele alıyoruz. Bunun için de 19 Ağustos'ta kapmamızın startını verdik. Daha önce de Batman'da kadın kıyımına karşı kampanyamızın startını vermiştik. Batman da kadına yönelik saldırıların politikleştiği ve sistemselleştiği bir yerdi. Orada start vermek bizim açımızdan önemliydi" dedi.

'ÇÖZÜMLEMELER YOL HARİTAMIZA KAYNAK'

'Kadını terbiye etmek isteyen devlet bunu Sayın Öcalan şahsında gerçekleştirmek istiyor" diyen Kılınç, ilk hedeflerinin tecridin kırılması olduğuna dikkat çekti. Ancak tecridin kırılması ile kadının örgütlenmesini güçlendirebileceğini ve özgürleşebileceğini vurgulayan Kılınç, "Sayın Öcalan'sız bir özgürlük eksik ve anlam kazanamayan bir özgürlük olur. Öyle ki kadının özgürleşmemesi için sokakta, evde, iş yerinde, okulda kadına saldıran bir erkek gerçekliği var. Bunu yıkmak ancak Sayın Öcalan'ın perspektifleri ile mümkün olur. Yol haritamızı da bu nedenle Sayın Öcalan'ın kadın üzerinde yaptığı çözümlemeleri kaynak alarak çiziyoruz" diye aktardı.

'HER YERDE KADINLARLA BULUŞACAĞIZ'

Tüm il ve ilçelerde aktif bir eylemsellik süreci başlatacaklarını ve kadının örgütlenmesini sağlayacaklarını ifade eden Kılınç, özgür olmayan bir kadın kaldığı sürece tüm kadınların tutsak olacağını söyledi. Her kadının önce kendi sonra da hemcinsinin özgürlüğü için mücadele yürütmesi gerektiğini kaydeden DBP MYK Üyesi ve TJA Aktivisti Hediye Kılınç, "Bulunduğumuz her yerde ve bulunmadığımız yerlerde çalışmalarımızı güçlendireceğiz. Önümüzdeki süreç için bir eylem takvimi çıkardık ve her ilde mutlaka kadın buluşmaları yapacağız. Gece nöbetlerimiz, mitinglerimiz, seminer ve konferanslarımız olacak. Mahallelerde, sokaklarda kadınlar ile bir araya geleceğiz" diye konuştu.