Özkaya: Geç olmadan açlık grevleri sahiplenilmeli

12 gün önce Şakran Kadın Kapalı Cezaevi’nden tahliye olan Özgür Halk çalışanı Rabia Özkaya geç olmadan herkesi tutsakların direnişine destek olmaya çağırdı.

ANF’ye konuşan Özkaya, referandum öncesi cezaevi idaresi tarafından açlık grevindeki tutsaklara zorla müdahale sinyallerinin verdiğine dikkat çekti. Özkaya, tutsakların taleplerinin bir an önce kabul edilmesi için kitlesel bir sahiplenme gerektiğini söyledi.

‘TUTSAKLARIN VÜCUTLARINDA MOR LEKELER ÇIKMAYA BAŞLAMIŞTI’

PKK ve PAJK’lı tutsakların başlattığı süresiz- dönüşümsüz açlık grevi 64’inci gününde bir duyarlılık çağrısı da 12 gün önce Şakran Kadın Kapalı Cezaevi’nden tahliye olan Özgür Halk Dergisi çalışanı Rabia Özkaya’dan geldi. Açlık grevindeki kadın arkadaşlarının durumunun giderek ağırlaşmasına tanık olan Özkaya, geç olmadan herkesin harekete geçmesi gerektiğini vurguladı. Özkaya, kaldıkları cezaevi kampüsünün A blokunda 7 kadının açlık grevi yaptığını, hepsinin morallerinin yüksek olduğunu ancak vücut dirençlerinin giderek zayıfladığına işaret etti. Açlık grevinden kaynaklı birkaç kadın tutsağın bedeninde morluklar çıkmaya başladığını anlatan Özkaya, “Benim kaldığım odada açlık grevine olan iki arkadaşımız vardı. Tahliye edildiğim gün kritik aşamaya gelmişlerdi. Hepsinde genel bir kilo kaybı ve halsizlik mevcuttu. Renkleri solmuş; göz altları kararmıştı. Birkaç arkadaşımızın vücudunda ise yara gibi mor lekeler çıkmaya başlamıştı. Moralleri yüksek olsa da dışarıdaki genel sessizlik onları etkiliyordu. Sürekli sahiplenme çağrıları yapıyorlardı” diye konuştu.

‘ZORLA MÜDAHALE SİNYALİ ’

Cezaevindeki genel atmosferi, “Ülkedeki baskı politikaları cezaevlerine çok ağır yansıyor” diye özetleyen Özkaya, FETÖ bahane edilerek siyasi tutsakların haklarının teker teker gasp edildiğine aktardı. Gardiyanların sürekli bir provokasyon yaratmaya çalıştığını belirten Özkaya, “Kitaplarımız verilmiyordu, ailelerimiz görüşe geldiğinde baskılar artıyordu, gözlerine kestirdikleri arkadaşlarımıza keyfi görüş yasağı veriliyordu, koğuşlarımızı aramak, eşyalarımızı vermemek için çeşitli bahaneler uyduruyorlardı. Adalet Bakanlığı’na yaptığımız hiçbir dilekçede ise dikkate alınmıyordu” dedi. Referandum öncesi cezaevi idaresi tarafından açlık grevlerine zorla müdahale sinyallerinin verdiğine dikkat çeken Özkaya, tutsakların böyle bir müdahaleye izin vermeyeceğine işaret ederek, kötü şeyler yaşanacağının uyarısında bulundu.

‘KİTLESEL BİR SAHİPLEME GEREK’

Bu haddeye gelmeden herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini vurgulayan Özkaya, tutsakların taleplerinin bir an önce kabul edilmesi için siyasi partilere ve demokratik kitle örgütlerine harekete geçme çağrısı yaptı.

“Kitlesel bir sahiplenme gerek” diyen Özkaya, “Geç olmadan tepkiler kitleselleşmeli. Evet dışarısı açık bir cezaevi ancak içerideki durum çok daha ağır; bunun herkes farkına varmalı” dedi.