Gerillalar Şehîd Şahîn’de işgalcilere 47 gün kök söktürdü

Şehîd Şahîn Direniş Alanı’nda savaşan bir grup gerilla işgalci Türk askerine 47 gün boyunca kök söktürdü. Gerilla TV, yaşanan direnişi anlatan bir video yayınladı.

Türk ordusunun 14 Nisan 2022’de Zap, Metîna ve Avaşîn’e dönük başlattığı işgal saldırılarında Kürdistan Özgürlük Gerillaları tarihte benzeri az görülen direnişlere imza attı. Bu direniş alanlarından biri Türk devletinin yaklaşık iki ay boyunca işgal edip yerleşmeye çalıştığı Şehîd Şahîn Direniş Alanı’na bağlı Şehîd Berxwedan savaş mevzisiydi.

Bu mevzide Bager Gever ve Avzem Çiya komutasındaki bir grup gerilla, savaşın başladığı günden itibaren 47 gün boyunca her türlü modern savaş tekniği, obüs, helikopter ve uçaklarla donatılan Türk ordusuna çağın gerillacılığına uygun biçimde kök söktürdü. Savunma pozisyonda kalmayan gerillalar birçok kez Türk askerine ağır darbeler vurdu.

Türk askerlerinin bozguna uğradığı eylemlerden biri 29 Mayıs 2022’de gerçekleşti. 4 Türk askerinin öldüğü eylemin ardından gerillalar her türlü tehlikeyi göze alarak askerlerin cenazesinin üstüne gitti. HPG ve YJA Star gerillaları o gün 2 Türk askerinin cenazesi ile çok sayıdaki askeri malzeme ile silahı ele geçirdi.

CENAZELERİNİ UÇURUMDAN ATIYORLAR

Şehîd Şahîn Direniş Alanı’ndaki gerillalar ise ölen Türk askerlerinin cenazelerinin ellerine geçmemesi için onları uçurumdan attıklarını tespit etti. Şehîd Berxwedan savaş mevzisindeki direnişin 35. gününde gerilla grubu adına savaşın gidişatına ilişkin telsiz üzerinden ayrıntılı bir değerlendirmede bulunan gerilla komutanı Bager Gever şu bilgileri verdi:

“Bugün bizimle savaşan Türk devleti değil, bizimle savaşan NATO’nun teknolojisi ve kimyasal silahlardır. Düşman askerleri her türlü teknolojiyle kendilerini saldırılardan korumaya çalışıyor, savaş tünellerine girme cesaretleri olmadıkları için de ağır patlayıcılarla tünellere saldırıyorlar ve bomba bağlanmış hayvanları gönderiyorlar. Kendi cenazelerini uçurumdan atıyorlar ve savaşacak hiçbir güçleri kalmadı. Düşmanın bundan sonra hangi aygıtlarla bize saldırmaya çalışacağını çok merak ediyoruz.”

HAREKET EDİLDİĞİNDE AKTİF OLAN KİMYASALLAR KULLANDILAR

Şehîd Şahin Tepesi’nde Türk ordusunun her türlü saldırısına karşı büyük bir direnişin içinde olduklarını bildiren gerilla Bager Gever, işgalci ordunun başvurduğu kirli savaş yöntemlerine ilişkin ise şunları söyledi: “Şu ana kadar birçok kez kimyasal silah kullandılar ve bu gazlar tünellere yapışıyorlar, hareket edildiğinde yeniden aktif hale geliyorlar. Bu gazlar arkadaşlarımızın saç ve elbiselerine yapışıyor, bu durumu belgeledik.”

Kendilerine gönderilen selamları aldıklarını belirten Bager Gever’in zafere olan inançlarını ise şöyle dile getirdi: “Bizler arkadaşlarımızın selamlarını alıyoruz ve bu bizi çok mutlu ediyor, bu selamlara layık olmaya çalışacağız. Bir kere daha belirtiyoruz; bu savaşın galibi şimdiden bellidir ve her zamandan daha çok kendimizi Önderliğe yakın hissediyoruz. Şimdiden gerillanın zaferinin bütün arkadaşlara, halkımıza ve Önderliğimize kutlu olmasını diliyoruz.”

“BAZÊN ZAGROSÊ’Yİ HESABA KATMAMIŞLARDI”

Gerilla komutanı Bager Gever savaş tünellerinde zorlu imkanlar içinde bir başka gerillanın kayda aldığı videolu bir mesaj hazırladı. Türk askerlerinin 17 Nisan 2022’den bu yana havadan indikleri yerlerden kıpırdayamadığını belirten Bawer Gever “Bu saldırıya ‘Pençe-Kilit’ adını vermeleri bile Zap’ın önemini bir kez daha gösteriyor, çünkü onlara göre Zap bütün bölgenin kilididir, böyle bir hevesle geldiler. Fakat öyle görünüyor ki Bazên Zagrosê (Zagros Şahinleri)’yi hesaba katmamışlardı. Bazên Zagrosê’nin pençeleri arasında kaldılar ve şimdiye kadar da çok büyük bir darbe aldılar” diye konuştu.

Türk ordusunun başta kimyasal silahlarla olmak üzere değişik gazlar kullandığına dikkat çeken Bager Gever devamla şöyle konuştu: “Bunlardan dolayı gerilla nefes almakta zorlanıyor, baş ağrısı çekiyor veya kalp atışları hızlı oluyor. Buna rağmen aklını ve yaratıcılığını kullanan gerilla düşmanı boşa çıkartıyor. Elimizden geleni partimiz ve halkımız için yapacağız. Çünkü bizden istenilen de budur. Şehit düşen bütün arkadaşlara teker teker zaferi elde etme ve bu direniş kültürünü sürdürme sözü veriyoruz.”

GERİLLA AVZEM: DÜŞMAN KORKU İÇİNDE

Aynı mevzide yer alan Avzem Çiya ise savaştıkları düşmanın çok korkak ve bütün ahlaki değerlerden yoksun olduğunu belirtti. Türk askerlerinin kimyasal silahları kullanmaması durumunda bir gün bile arazide kalamayacağını söyleyen gerilla Avzem Çiya “Kimyasal silahları kullandıktan hemen sonra ortaya çıkıp kendilerini gösterebiliyorlar, bu da onların ne kadar korkak ve kimyasala güvendiklerinin göstergesi. İnsanlıktan ve vicdandan yoksun olmasalardı köpekleri savaş tünellerine göndermez, kendileri gelip bizimle savaşırdı” dedi.

Havanın sis ve bulutlardan dolayı kapandığında Türk askerlerinin büyük korkuya kapıldıklarını fark ettiklerini hatırlatan gerilla Avzem devamla şöyle konuştu: “Çünkü o zaman hava şartlarının verdiği üstünlük bize geçiyor, onlar da bunu çok iyi biliyor ve ölüm korkusu yaşamaya başlıyor. Sadece açık havada araziyi gördüklerinde ancak kendilerini güçlü zannediyorlar. Düşmanın tam tersi, bir gerillanın en son korkabileceği şey ölümdür, çünkü bir gerilla saflarına katıldığında zaten her şeyin hesabını yapmıştır. Büyük bir sözün sahibiyiz ve zafer bizim olacak.”

ZAP DİRENİŞİNİN DÖRTLERİ OLDULAR…

HPG BİM ise 21 Haziran 2022 günü yaptığı açıklamada Şehîd Berxwedan savaş mevziisinde savaşan dört gerilla; Bager Gever (Erkan Dara), Avzem Çiya (Bêrîvan Cuma), Arîn Kobanê (Emira Musa) ve Şerzan Hingirvan (Serkan Uçkun)’un 2 Haziran günü şehit düştüğünü açıkladı.

Gerillanın elindeki kıt imkanların da bitmesi üzerine mevzi değiştirme kararı aldığını, ancak her dört gerillanın arkadaşlarını gönderdikten sonra fedai eylem tarzında kahramanca çatıştıkları ve 12 Türk askerini cezalandırdıktan sonra şehit düştükleri belirtildi. HPG, Şehîd Şahîn Tepesi’nde gerillalar Bager, Avzem, Arîn ve Şerzan’ın kahramanlığını 1982’de Amed zindanında bedeni ateşe veren ve “Dörtler” olarak Kürt tarihine geçen Ferhat Kurtay, Eşref Anyık, Mahmut Zengin ve Necmi Öner’in eylemine benzetti.