Şiddete karşı nefsi müdafa uygulayan Namme Ö. tahliye edilmiyor

Türkiye'de 10 ayda 200’e yakın kadın öldürüldü. Namme ise canını kurtarmak için kendisine şiddet uygulayan eski kocasını öldürdü. Namme, 1 yıldır tutuklu yargılanıyor.

Kadına yönelik şiddet haberlerine nerdeyse her gün bir yenisi ekleniyor. 2017’nin sonlarına doğru yaklaşırken 10 ayda 200’e yakın kadının öldürüldüğü bir tablo çıkıyor karşımıza. Çoğu eşleri, sevgilileri ya da babaları tarafından öldürülen kadınların ortak noktası ise devletten koruma talep etmelerine rağmen yaşamlarından olmaları. Bianet’in hazırladığı aylık çeteleye göre Ocak 2017’de 29, Şubat’ta 24, Mart'ta 29, Nisan’da 19, Mayıs’ta 29 kadın ve üç kız çocuğu; Temmuz’da 20 kadın, Ağustos’ta 13, Eylül'de de 28 kadın, erkekler tarafından öldürüldü. Bu tablo içerisindeki taciz, tecavüz, yaralama ve istismar oranları da bir hayli yüksek.

Tablonun öteki yüzünde de erkek şiddetine karşı hayatına sahip çıkan ya da bir diğer adıyla meşru müdafaa yaparak kendilerini koruyan kadınlar bulunuyor. Özellikle Çilem Doğan ve Nevin Yıldırım’ın davalarıyla da gündeme gelen bu olayların altında da benzer sebepler yatıyor. Erkek şiddetine maruz kalan kadınlar, aileleri ya da resmi mercilere başvursalar da sonuç değişmiyor.

İKİ DEFA POLİSE GİTTİ

Tuzla’da yaşayan Namme Ö. de benzer bir davadan yargılanıyor. Eski kocası Kazım Aydemir’den şiddet gören Namme Ö. bir tartışma esnasında başına silah dayayan eşiyle boğuşuyor ve yere düşen eşini bir bıçakla öldürüyor. 1 yıldır tutuklu yargılanan Namme Ö. mahkemede boşanmadan önce şiddet gördüğünü, iki defa bunun için polise gittiğini, polislerin 'bir de eşinle konuşalım' dediğini, sonrasında ise daha çok dayak yediğini anlatıyor.

Namme Ö. yine mahkemede verdiği ifadede kocasının boşandıktan sonrada kendisini rahat bırakmadığını, zorla ilişki yaşamaya çalıştığını belirtiyor. Boşanmasına rağmen Kazım Aydemir’in baskı ve şiddet eylemine devam ettiği Namme Ö. olay gecesi yaşanan kavgada öncelikle eski kocasının kendisine silah çektiğini, hatta başına silah dayayıp onu dışarıya çıkartmaya çalıştığını söylüyor. Anlık bir boğuşmada yere düşen ve silahını almaya çalışan Aydemir’den kurtulan Namme Ö. ise canını kurtarmak için eşine ait olan bıçakla kendini savunuyor.

AİLE DE 'KAZIM İLE KONUŞALIM' DEDİ

Namme Ö. kendisini defalarca aldatan Kazım Aydemir’in boşanma isteğini ölüm tehdidiyle karşıladığını belirterek, “Buraya kadar beni neyin getirdiğini biliyorum. Ailesi de oğullarının huyunu biliyordu. 8 yaşındaki oğlumun ve defalarca da kayınpederimin yanında bana şiddet uyguladı. Ailem şimdi burada mahkemede ama bana zamanında sahip çıkmadılar. Ağabeyime iki defa telefon açtım. Evliliğimin gitmediğini boşanmak istediğimi söyledim. Bana bir de Kazım’la konuşalım, dedi. Daha sonra arayıp biz aramızda hallettik, diye konuştu. Benim hayatımı kendi aralarında hallettiler. Şimdi buraya sadece vicdan için geliyorlar” diyerek nasıl bir çıkmazda olduğunu dile getiriyor.

BENZER DAVALARDA TAHLİYE KARARI

Adana’da kendisine şiddet uygulayıp fuhşa zorladığı iddiasıyla kocası Hasan Karabulut'u öldürmekten 15 yıl hapis cezasına çarptırılan Çilem Doğan, 50 bin TL'lik kefalet ve adli kontrol şartıyla tahliye edildi. Yine evliliği boyunca eşinin fiziksel ve psikolojik şiddetine, cinsel saldırılarına maruz kalan Yasemin Çakal da korku ve heyecan altında işlediği suça ceza verilmesine yer olmadığı kararıyla tahliye edildi. Daha önce hakkında müebbet hapis cezası verilen Nevin Yıldırım’ın da yeniden yargılanmasına karar verildi. Bu olaylardaki en büyük etken ise kadın dayanışmasının davalar boyunca devam etmesi.