Üveyş Ana mezarı başında anıldı

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın annesi Üveyş Öcalan, kadınların öncülüğünde mezarı başında anıldı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın annesi Üveyş Öcalan, ölümünün 25’inci yıl dönümünde Urfa'nın Halfeti ilçesi Amara (Ömerli) Mahallesi’ndeki mezarı başında anıldı. Amara Mezarlığı’ndaki anmaya Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Urfa il örgütleri, Barış Anneleri Meclisi ve Öcalan’ın ailesi katıldı.

'BOYUN EĞMEYEN, ÖRNEK BİR ANNEYDİ'

Kadınların öncülük ettiği etkinlikte konuşan HDP Urfa İl Eş Başkanı Ayşe Sürücü, Üveyş Öcalan'ın Kürt kadınları için önemli bir şahsiyet olduğunu belirtti. Sürücü, "Üveyş Ana emektardı, fedakardı, gerici toplumun ölçülerine boyun eğmeyen, direnişçi, haksızlığı kabul etmeyen, hayatının sonuna kadar mücadele eden, güçlü ve örnek bir anneydi. 25’inci ölüm yılında saygıyla anıyoruz" diye konuştu.

Sürücü, ülkede süren savaşın sonuçları olarak milyonlarca annenin çocuklarına hasret kalarak yaşamlarını yitirdiklerini söyleyerek, 70 yaşında hâlâ zindanda olan Sisê Ana'yı anımsattı. Katledilen Taybet Ana ve Berfo Ana'yı da hatırlatan Sürücü, "Üveyş Ana da acılı ve hasret dolu bir anneydi. Üveyş Ana, felsefesiyle bütün Kürtleri dünyaya tanıtan Sayın Abdullah Öcalan’ı dünyaya getirdi. Yıllarca inkar edilen, yok sayılan Kürtler, Öcalan’ın felsefesi sayesinde dünya tarafından tanınıyor. Kadın özgürlükçü felsefesiyle Kürt kadınını iradeleştirdi, kadınlara kimlik kazandırdı" dedi.

Sürücü, Öcalan üzerindeki tecridin son bulması ve müzakerelerin başlaması gerektiğini belirtti.

Üveyş Öcalan’ın mezarına çiçek bırakan kadınlar, mezarın çevresine fidan dikti.