AB’den ilk işgal yaptırımı!

Türk devletinin Kuzey-Doğu Suriye’ye yönelik işgal saldırılarının durdurulması için Avrupa Birliği’nden ilk yaptırım kararı geldi. Avrupa Yatırım Bankası Ankara’ya kredi akışını durdurdu.

Başta Almanya ve Fransa olmak üzere Avrupa Birliği üyesi ülkelerin Erdoğan rejiminin Kuzey-Doğu Suriye’ye yönelik saldırıları karşısında yaptırımları tartıştığı bir dönemde Avrupa Yatırım Bankası (EIB)’ndan ilk pratik adım geldi. Almanya’nın önde gelen gazetelerinden "Frankfurter Allgemeinen Zeitung” bankanın Türkiye’ye vermeyi planladığı kredilerin tamamına yakınını durdurduğunu yazdı.

Avrupa Yatırım Bankası’nın Türkiye’nin projeleri için bu yıl içinde yaptığı kredi başvurularına olumsuz karar vereceği belirtildi. Banka son olarak geçtiğimiz mayıs ayında Türkiye’nin bir kanalizasyon projesi için 67 milyon Euro’luk bir kredi başvurusuna onay vermişti.

2019’DA KREDİ DESTEĞİ 100 MİLYON EURO’YA DÜŞECEK

EIB Ankara’ya yılda ortalama 1,5 milyar Euro değerinde kredi desteği veriyor. 2016 yılında bu rakam 2,2 milyar Euro’ya ulaşmıştı. 2017’de ise Almanya ve diğer AB ülkelerinin Erdoğan iktidarıyla yaşadığı gerginliklerden dolayı EIB Ankara’ya 500 Milyon Euro değerinde bir kredi vermişti.

2018’de ise toplam 390 milyon Euro verilerken, son işgal saldırısı nedeniyle alınan yaptırım kararı yüzünden kredi desteğini 100 milyon Euro’nun altında kalabileceği tahmin ediliyor. EIB’nin bu kararı işgal saldırılarına yönelik yaptırımları gündemine alan Hollanda Parlamentosu’nun “AB Türkiye’ye hiçbir kredi desteği sunmamalı” kararından hemen sonra geldi.